Kamu Mühendisleri neden Milletvekili Özdemir ile buluştu?

Kamu Mühendisleri Platformu üyeleri MHP Genel Başkan Yardımcısı, Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir'i ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

TAKİP ET >>

Kamuda görev yapan mühendisler, taleplerine duyarsız kalmayarak, konuyla ilgili TBMM Başkanlığı'na hazırladığı kanun teklifini sunan Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir'i unutmadı. Kamu Mühendisleri Platformu Üyeleri Özdemir'i MHP Genel Merkezi'ndeki makamında ziyaret ederek, teşekkür etti. Konuyla ilgili olarak sosyal medyadan açıklamalarda bulunan Kamu Mühendisleri Platformu, “Kamu Mühendisleri olarak Kayseri Milletvekilimiz Sayın İsmail Özdemir'i ziyaret ederek vermiş oldukları kanun tekliflerinin durumu ile ilgili istişarede bulunduk. Kendi tekliflerinin komisyona dahil edilmesi ile ilgili görüşmeler sırasında ve bizlerin de bu minvalde çalışmalarında değişiklik yapmaları söylendi. #TorbaMühendisinHakkı” paylaşımını yaptı.
Özdemir'in TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifinin gerekçesi şöyle:
“Mühendis ve mimarlar; üniversitelerin en az 4 yıllık eğitim veren, mühendislik ve mimarlık fakültelerinden mezun olduktan sonra KPSS sınavı puanlarına göre kurumların yaptığı mülakatlar veya özel yarışma sınavlarında başarılı olarak kamu kurumlarına atanmaktadır. Gerek üniversite sınavı gerekse de KPPS sıralamalarında yüksek puan almak suretiyle Kamu Kurum ve Kuruluşlarına atanan nitelikli meslek gruplarıdır.
Mühendisler kamuda genel olarak 657 sayılı DMK'nun 4/a maddesine göre kadrolu veya 4/b maddesine göre sözleşmeli ve 399 Sayılı KHK uyarınca sözleşmeli olarak istihdam edilmektedir. Bunların dışında sayısal anlamda çok fazla olmamakla beraber farklı ad ve statüde çalışanlar da bulunmaktadır.
Ağırlıklı olarak yatırımcı kuruluşlarda ve Kamu İktisadi Teşekküllerinde görev yapan mühendisler çalıştıkları kurumlarda; sorumluluk alan, karar alma mekanizmasında ve yönetimde aktif rol alan, üreten, denetleyen, düzenleyen ve kanunlar gereği denetlenen, faaliyetlerinin raporlarını yetkili kurumlara veren kamu çalışanlarıdır. Yol, köprü, baraj, inşa ve imar yapıları, TOKİ konutları, Enerji tesisleri, fabrikalar, maden üretimi ve savunma sanayii gibi ekonomik açıdan son derece önemli ve stratejik alanlarda; ülkemizin Gayri Safi Milli hasılasının artırılmasına katkı yapmakta, devletin büyük yatırımlarının gerçekleşmesinde ve denetlenmesinde çalışmaktadırlar.
Ancak yaptıkları işlerin ekonomik değerine ve stratejik önemine rağmen aldıkları ücretler yıllar itibariyle sürekli düşmüş, itibar ve statü kaybı yaşanmıştır. Günümüzde mühendisler, kurumlarda çalıştırdıkları ve yaptıklarından sorumlu oldukları personelin aldıkları ücretten hem çalışırken hem de emeklilikte daha az maaş almaktadırlar.
Kamuda görev yapan diğer nitelikli meslek grupları farklı zamanlarda aldıkları iyileştirmelerle, ek artışlarla ücretlerini ve emeklilik haklarını sürekli artırırken mühendislerin aldıkları ücretler sürekli geriye gitmiştir. Bu nitelikli meslek grupları dikkate alındığında makas çok fazla açılmış, mühendislerin iş motivasyonu bozulmuş, yüksek öğrenimde mühendisliğin tercih edilme oranları da azalmıştır. Ücretleri ve emeklilik hakları daha iyi olduğundan dolayı 4857 sayılı kanuna tabi çalışan işçi mühendisler memurluğa geçmeyi tercih etmemektedir.
Bu kapsamda kamuda çalışan mühendislerimizin maaşlarında iyileştirmelerin yapılması acil bir ihtiyaç haline gelmiştir.”

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme