JANDARMA 2 YILDA ŞİDDET MAĞDURU 10 BİN 766 KADINA KORUMA KARARI ALDIRDI
Kadına yönelik şiddet temel bir insan hakkı ihlali olduğu ve kadınların sosyo ekonomik , kültürel koşulları ile dünya ülkelerinin içinde bulundukları politik durumlardan bağımsız olarak değerlendirilmediğine dikkat çekilen Jandarma Genel Komutanlığı açıklamasında, Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmaya göre, tüm dünyada yaşayan kadın ve kız çocuklarının yüzde 35'inin hayatlarının bir döneminde mutlaka fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldıklarına dikkat çekildi.
Açıklamada şöyle denildi:
''Jandarma şiddetin karşısında, kadınların yanındadır. Aileyi Koruma ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine dair kanunu kabul eden Türkiye şiddetle mücadele konusunda son yıllarda ciddi atılımlar yaptı. Konu ile ilgili olarak yıllardan bu yana öncü adımlar atan Jandarma Genel Komutanlığı, son iki yıl içinde 30 bine yakın kadına yardım eli uzatırken, 10 bin 766 şiddet mağduru kadın için de koruma tedbir kararı çıkarttı. Son bir yıl içinde ise sayıları 14 olan Çocuk ve Kadın Kısım Amirlikleri sayısı 26'ya yükseltildi. Jandarma olarak, bu sayıyı tüm illere yayıp, bu mücadele için gereken uzmanlaşmayı en kısa sürede tamamlayarak, şiddetin gerek azaltılması gerekse önlenmesine daha çok katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Türkiye ve AB ortak finansmanı ile yürütülen 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi' projesi ise, yine jandarma tarafından oluşturulan çok kapsamlı bir projemizdir. Her beş kadından ikisinin fiziksel şiddete maruz kaldığı Türkiye'de, 6284 sayılı kanunun verdiği yetkiyle jandarma şiddeti önlüyor, şiddet mağduru kadınları koruyor, şiddetin karşısında kadınların yanında yer almaya devam ediyor. Çeşitli basılı ve görsel materyaller ve kamu spotları hazırlanıyor. Proje ile Jandarma Genel Komutanlığı eğitim sisteminde kalıcı yeniliklere gidiyor.''
12 BİN PERSONELE KADINA ŞİDDET EĞİTİMİ
Açıklamada, Jandarma Okullar Komutanlığı'nda uygulanan müfredata 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' konuları eklenerek, müfredatın güncellendiğine dikkat çekildi. Jandarmanın bu proje kapsamında yetiştirdiği 250 eğitici ile ilk aşamada 2000'i rütbeli toplam 12 bin personelin toplumsal cinsiyet, kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele konularında eğitildiği ifade edildi.