İyi Parti ve MHP Paşa'yı unutmadı

Şahadetinin 101. yılında birçok siyasetçi ve halk tarafından saygıyla anılan Enver Paşa kimdir? Enver Paşa'yı kimler andı? Enver paşa hangi savaşlara katıldı? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri Haber bülteninde…

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşlarından olan Enver Paşa'nın vefatının 101. Yıl dönümü üzerine İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş ve MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir'den anma mesajları geldi. Kayserili vekiller yapmış oldukları sosyal medya paylaşımlarında Enver Paşa'ya saygılarını ilettiler.

İşte o anma mesajları:
İsmail Özdemir: Turan Orduları Baş Komutanı, Şehid-i Âlâ ve Gâzî-i Namdar; İsmail Enver Paşa'yı şehadetinin yıl dönümünde rahmetle anıyorum. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.

Dusun Ataş: Turan Orduları Baş Komutanı, Şehid-i Âlâ ve Gâzî-i Namdar; İsmail Enver Paşa'yı şehadetinin yıl dönümünde rahmetle anıyorum. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.

Diğer yandan Enver Paşa şehadetinin 101. yıl dönümünde Tomarza'da da anıldı.

Enver Paşa Kimdir?
Enver Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde önemli bir askeri lider ve siyasetçi olarak adını tarihe yazdırmıştır. İstanbul doğumlu Enver Paşa, Harbiye Mektebi'nde aldığı eğitimle askeri kariyerine ilk adımını atmıştır. Önemli siyasi hareketlerin içinde güvenlik ve İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin öne çıkan isimlerinden biri olmuştur.

Balkan Savaşları sırasında cephelerde görev alarak bölgedeki başarıya imza atan Enver Paşa, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri stratejilerinde kullanılmıştır.

I. Dünya Savaşı'nın sona ermesi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılmasının ardından Enver Paşa, hem Anadolu'da ikilik çıkarmamak hem de kendisi için bir başarı şansı görmediğinden, yanında Teşkilat-ı Mahsusa'nın eski liderlerinden Kuşcubaşı Hacı Sami ve bir kısım eski ittihatçılarla birlikte Bakü'den Buhara'ya geçmişti.

Amacı Türkistan bağımsızlık hareketini yürüten Basmacılara destek vermekti. Bu amacına ulaşmak için Rus Bolşeviklerle mücadeleye girişti; ancak 4 Ağustos 1922'de Belcuvan bölgesindeki Abıderya Köyü yakınlarındaki Çegan Tepesi'nde Bolşevik Ruslara karşı giriştiği bir çatışmada şehit edildi.

Bakmadan Geçme