İŞTE KİRLİLİĞİN FOTOĞRAFI
MHP Grup Başkanvekili ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, bir süre önce Kayseri'nin “kirli havasını” Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye sormuştu. Hava kirliliği nedeniyle kente hayatın olumsuz etkilendiğini ve halk sağlığının tehlikede olduğunu ifade eden Halaçoğlu, Güllce'ye ayrıca “Kayseri'de hava kirliliğine bağlı olarak son 10 yıl içerisinde kaç vatandaşımız yaşamını yitirmiştir?” sorusunu da yöneltmiş ve cevap istemişti.
Halaçoğlu'nun ardından Kayserigaz Genel Müdürü Hasan Yasir Bora da, Kayseri'nin havasının en kirli iller arasında yer aldığını ifade etmiş ve bu konuda “Doğalgaz kullanımı zorunlu olmalı” yönündeki görüşünü gündeme taşımıştı. İşte kentin en önemli sorunları arasında gösterilen ve her kış karşı karşıya kalınan yani önlenemeyen hava kirliliğiyle ilgili objektiflere güpegündüz yansıyan fotoğraflar da tablonun içler acısı halini yani tehlikeyi gözler önüne seriyor.
Kışın gelmesi ile birlikte Kayseri'deki hava kirliliği tartışmaları da sürüyor.
Kalp, astım, solunum yetersizliği gibi birçok hastalığın habercisi olarak da gösterilen ve insan sağlığını tehdit eden bu sorunu, geçtiğimiz günlerde MHP Grup Başkanvekili ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
“KİRLİ HAVA KAÇ KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ”
Konuyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye bazı sorular yönelten Halaçoğlu, hava kirliliğinin yaşamı olumsuz yönde etkilediğini belirtmiş ve soru önergesinde şu ifadelere yer vermişti: “Birçok hastalığa sebep olan hava kirliliğinden dolayı sağlık kuruluşlarına başvurularda önemli derecede artış görülmekte, uzmanlar vatandaşları özellikle akşam saatlerinde sokağa çıkmamaları konusunda uyarmaktadır. Kayseri, Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü tarafından en son Ekim 2013'te alınan ve açıklanan ölçüm raporlarına göre havası en kirli illerimiz arasında yer almakta, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen partikül madde oranı ile de Avrupa standartlarının üzerinde bulunmaktadır. Bu kapsamda, Kayseri'de hava kirliliğine bağlı olarak son 10 yıl içerisinde yıllar itibari ile kaç vatandaşımız yaşamını yitirmiştir? Kullanımı yasaklanmış olmasına rağmen halen yerli kömür tüketimi sürdürülmekte midir? Yerli kömür tüketimi söz konusu ise vatandaşlarımızın nereden ve nasıl temin ettikleri konusunda bir araştırma yapılmakta mıdır? Bunun engellenmesi hususunda bir çalışmanız var mıdır? Kayseri'deki hava kirliliğinin nedenleri hakkında kapsamlı bir araştırma yapılmış mıdır? Çözümü konusunda neler yapılması planlanmaktadır?”
“KAYSERİ HAVASI EN KİRLİ İLLER ARASINDA”
Diğer yandan hava kirliliği sorununu gündeme taşıyan bir diğer isim ise
Kayserigaz Genel Müdürü Hasan Yasir Bora olmuştu. Bora'da yıl sonu değerlendirme toplantısında Kayseri'nin havasının en kirli iller arasında yer aldığını belirtmiş ve bu sorunun çözümü için de ilgili kurumların mutlaka işbirliği yapıp, harekete geçmeleri gerektiğini dile getirmiş, aynı zamanda “Doğalgaz kullanımı zorunlu olmalı” yönündeki görüşünü de gündeme taşımıştı.
DENETİM YAPILIYOR MU?
İşte değişik çevrelerce sık sık gündeme taşınan ve kentin en önemli sorunları arasında gösterilen hava kirliliği konusunda ilgili kurumların ‘ne tür önlemler aldığı' merak konusu iken objektiflere kent merkezinde yansıyan bazı görüntüler ise akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Her kış karşı karşıya kalınan yani bir türlü önlenemeyen hava kirliliğiyle ilgili Kayseri Olay objektifine yansıyan fotoğraf, tablonun adeta içler acısı halini yani tehlikeyi gözler önüne serdi. Bu fotoğraf aynı zamanda “denetim eksikliği” konusunu da akıllara getirdi.