İşte Kayseri'de 100 metrekare brüt bir evin maliyeti
Kayseri'de 100 metrekarelik brüt bir evin maliyeti ne kadar tutuyor? Müteahhitler ne kadara satıyor? Bu soruların yanıtını iş insanı Sedat Kılınç Olay Türk TV ekranlarında yayınlanan 'Yüz Yüze' programında yanıtladı. İş insanı Kılınç, canlı yayında önemli açıklamalar yaptı. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.
İş İnsanı Sedat Kılınç, Olay Türk TV ekranlarında birbirinden önemli açıklamalarda bulunduı. ‘Yüz Yüze' programında Gazeteciler Osman Çiftci ile Cem Atakan'ın, sorularını yanıtlayan İş İnsanı Kılınç, inşaat sektörü hakkında bilgiler verdi. Programda Kayseri özelinde 100 metrekare brüt bir evin maliyenin ne kadar olduğu konusu ise dikkat çekti.
Gazeteci Cem Atakan'ın, 6 Şubat depreminin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ihaleye çıktığını ve bir evin metrekare birim fiyatının 20 bin lira ile 22 bin ila arasında devletin TOKİ aracılığı ile ihale yaptığını söyleyerek, şu anda ki metrekare birim fiyatının ne kadar olduğunu sordu.
İş insanı Sedat Kılınç, bu soruya yanıt olarak TOKİ üzerinde bir metrekare birim fiyatının belirlemenin mümkün olduğunu ifade ederken açıklamasını şöyle sürdürdü; “TOKİ'nin standartları belli. Burada sizin yapacağınız projenin niteliğine göre, 13 bin liraya da mal edersiniz metrekaresi 25 bin liraya kadar da çıkabilirsiniz. Şu an en düşük 13 bin lira tabi. Yani yaptığınız projenin özelliğine göre bu arada değişiyor. Arsa hariç.”
Gazeteci Osman Çiftci'nin arsa dahil ne kadar tuttuğu sorusuna da yanıt veren Kılınç, “Arsa kat karşılığı bir arsa ise yüzde 50 ise bunun yüzde 50'sini de maliyet olarak ekleyeceğiz. Ekonomik bir bölgede, arsa hariç maliyeti 1 milyon 300 bin lira. Bunun da yüzde 40 arsa payı koyarsak 520 bin lira yapar. Bunu da eklersek 1 milyon 820 bin lira brüt 100 metrekare net 70 metrekare bir dairenin maliyeti bu kadar.” dedi.
Kılınç'a, “Maliyeti 1 milyon 820 bin lirayı bulan 100 metrekarelik bir evi ne kadara sattığında ‘kar ettim' demeli?” sorusu da yöneltildi.
Kılınç ise, kâr marjının yüzde 10'u geçmediğinin altını çizerken, “Bizim Anadolu'da özellikle kâr marjı yüzde 10'u geçmez. İki maliyetin harici nedir? İşte bazı yönetim giderleriniz vardır. Bu inşaat maliyetinin harici yönetim giderleri, şu giderleri ofis vesaire reklam pazarlama gideriniz varsa bunları da eklersiniz. İnşaat maliyetinin üzerine bunları ekledikten sonra yüzde 10 kazanıyorsa inşaat firması gayet mutludur yani.” ifadelerine yer verdi.