İşin uzmanından gebelik şansını artırmak için on öneri

TAKİP ET >>

Anne-baba olmak isteyen çiftlere yönelik önemli ip uçları veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, bitkisel tedavi yöntemlerinden uzak durulması çağrısında bulundu. Bu konuda mutlaka bir hekime danışılması gerektiğini ifade eden Öner, “Her çiftin anne ve baba olma isteği vardır ve çiftlerin ne yazık ki yüzde 15'i kendiliğinden gebe kalamayabilir. Aslında bu oranın düşürebilecek ve gebelik şansını arttırabilecek basit öneriler var.” dedi.

Öner, gebelik şansını artırmak için 10 öneri de bulundu. Öner, şunları söyledi: “Gebelik şansını arttırmak için öncelikle içiliyorsa, mutlaka sigarayı bırakılmalıdır. Yapılmış tüm çalışmalarda sigara spermleri öldürmektedir ve yumurta kalitesini azaltmaktadır. Endişe ve stresten uzak durun: Stresin başlı başına hormonları etkilemekte ve gebeliğe engel olmaktadır. Size tek gereken stresten uzakta gebeliğe odaklanmak. Gebeliği planlamayı geciktirmeyin, özellikle kadınların 35 yaşından sonra yumurta rezervleri azalmaktadır. Benzer şekilde erkeklerde 45 yaşından sonra sperm sayısı azalmaktadır. Gebelik için kaliteli sperm ve kaliteli yumurta gerekmektedir. Son yıllarda sperm ve yumurta kalitesini arttırmak için folik asid takviyesinin önemli olduğu gösterilmiştir. Gebelik planlayan anne ve baba adaylarının folik asid kullanmalılardır. Gebelik sadece kadından olmaktadır bundan dolayı sadece kadına folik asid başlanmalıdır gibi yanlış bir inanış vardır. Doğru zamanda ilişki adetin ilk gününden itibaren sayılarak adetin. 11. ve 15. günleri arasında her gün ilişkiye girilmesinin gebelik şansını arttırdığı gözlenmiştir. Kansızlık, B12 ve D vitamini eksikliğinizi giderin.Kilonuzu verin. Kiloluysanız mevcut kilonuzdan yüzde 10 kilo verdiğinizde yumurta rezerviniz 5 kat artmaktadır.

“KÜRLER NEDENİYLE ERKEN MENOPOZA GİREN BİRÇOK HASTA VAR”

Gebe olmak isteyen çiftlere çay ve kahve tüketimi ile bitkisel tedavi yöntemleri konusunda da uyarılarda buluna öner, “Günde 7 bardaktan fazla kahve veya çay tüketmeyin.

Alkolden uzak durun. Bizimde yaptığımız çalışmalarda alkol kullanımının yumurtalık rezervini azalttığı gösterilmiştir. Bitkisel tedavi yöntemlerinden uzak durun. Bir yıl düzenli ilişkiye rağmen gebelik oluşmadığı durumlarda bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına başvurun, soğan kürü, karanfil kürü v.b. kürler nedeniyle erken menopoza giren birçok hasta ile karşılaşıyoruz.”

Haber/Foto: Cafer ZENGİN

Bakmadan Geçme