İş insanının enflasyon tepkisi: 17 yıldır sektördeyim böyle enflasyon görmedim!
Sedat Kılınç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kılınç, Olay Türk TV'de Yüz Yüze programının konuğu oldu. Programda Olay Türk TV Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan'ın sorularını yanıtlayan Kılınç, dikkat çeken açıklamalar yaptı.
Faaliyet gösterdiği inşaat sektörü başta olmak üzere ekonomide yaşanan gelişmelerle ilgili dikkat çeken açıklamalar yapan Sedat Kılınç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda MHP Kocasinan Belediye Meclis Üyesi Sedat Kılınç, “Ben 17 yıldır bu sektörün içindeyim. Bu kadar yüksek bir enflasyon görmedim. Bizim sektörde hammadde ve emtia fiyatları yüzde 200 ortalamasında arttı. Yani yüzde 70 artan da var en düşük artan, yüzde 430 artan da var ki, bu da cam” dedi.
“ENFLASYON FALAN GÜNDEMİMİZ DE YOKTU”
Programda yöneltilen soruları da yanıtlayan Kılınç, "Sezon başlangıcında bir enflasyon yoktu. Yani 2021'nin ilk çeyreğinde emtia fiyatları uygundu, talep vardı. Bir önceki yılın aslında arz talep dengesinde bir sorun olmuştu. Bir önceki yılı hatırlarsak, devlet bankaları aracılığıyla Türkiye tarihinin en düşük faizleri verilmişti. Çok uygun bir oran vardı. Bundan dolayı bir hareketlilik vardı. Bu hareketliliğin üzerine 2021 yılına herkes yeni projelerle başladı. Yeni projeler üretmeye başladı. Çünkü talep iyi satış var. Dolayısıyla üretici firmada üretime başladı, ama 2021 yılına geldiğimizde ilk çeyrekte her şey uygundu ve enflasyon falan gündemimizde yoktu. İkinci çeyrekten sonra hareketlilik başladı. Merkez Bankası'nın faiz indirmesi, akabinde döviz kurlarında artış, dünya genelinde emtia fiyatlarında artması. Bu emtia fiyatları sadece ülkemizde değil dünya genelinde arttı, ama ülkemize bu fiyatlar daha fazla yansıdı. Bunda bir kaç faktör var bir dünya genelinde emtia fiyatlarının artmasının sebebi üretimin azalmasıydı. Pandemi dolayısıyla üretimde azalmalar oldu. Birçok alanda üretim yapılmadı. Emtia fiyatları bu şekilde yükselince Türkiye'de ki bir çok firma da ihracata yöneldi. Döviz kurları da arttı, bir çok ülkede üretim yok talepte var ve dolayısıyla bu açığı biz ihracattaki artışta da görüyoruz” şeklinde konuştu.
“BİR YIL İÇERİSİNDE YÜZDE 400 GİBİ BİR ARTIŞ OLAMAZ! BEN BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM”
“İhracatta ciddi bir artış oldu bu artışında sebebi dünyadaki arz talep dengesinin bozulması” diyen Kılınç, şunları söyledi: Pandemi dolayısıyla dünyada birçok alanda üretim yapılmaması Çin ile alakalı sıkıntıdan dolayı Avrupa'nın, Türkiye'yi aracı olarak görmesi. Bir nevi Türkiye aracı olarak kullanıldı. Çin'den, Türkiye'ye gelen hammaddeler var. Avrupa'ya satılan ürünler var. Bununla birlikte ihracat çoğalınca iç piyasada fırsatçılar da çoğaldı. Yurt dışına veriyor. Tabi döviz kurları yükselip daha fazla kar edince iç piyasada da fiyatları yükseltiyor. Demir fiyatında böyle. Bir döviz nedeniyle bir artış oldu, cam fiyatında çok fahiş bir artış oldu, PVC'de bir artış oldu, suntada çok ciddi bir artış oldu. Bunun da tek sebebi üretimin azalması. Aslında bir yıl içerisinde yüzde 400 gibi bir artış olamaz. Bizim ülkemizde de biz fırsatçılar diyoruz bunlara ürünlerde yani bu tarz emtia da ve kullandığımız hammadde de fiyatları artırdılar. Bu nedenle 2021 de sektörde ki, ben 17 yıldır bu sektörün içindeyim bu kadar yüksek bir enflasyon görmedim. Bizim sektörde hammadde ve emtia fiyatları yüzde 200 ortalamasında arttı. Yani yüzde 70 artanda var en düşük artan, yüzde 430 artanda var ki bu da cam.