İnsanı kendine aşık eden cami

İnsanı kendine aşık eden, Selçukluların Kayseri'deki ilk yapıtını Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, 'Cenab-ı Allah tuğla getiren teyzemizden ve taşı taş üstüne koyan ustalarımızdan razı olsun' sözleriyle paylaştı… Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET >>

Camii Kebir yani Türkçe ismi ile Ulu Cami Anadolu'da Türkler tarafından yapılan ilk eserlerinden biridir. Bir mabedin ötesinde, bulunduğu bölgeye ait bir kültür oluşturan Cami-i Kebir, Danişmendli hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından 1135 yılında yaptırılmıştır. Vali Gökmen Çiçek'in, “Maneviyatı bin seneye yaklaşan yedi tuğlalı Camikebir(Ulucami), öyle bir miras ki uhreviyatından etkilenmemek mümkün değil… Cenab-ı Allah tuğla getiren teyzemizden ve taşı taş üstüne koyan ustalarımızdan razı olsun” sözleriyle paylaştığı Camii Kebir'in ilginç bir yapım öyküsü var.
Rivayet odur ki;
Melik Mehmet Gazi, camiyi yaptırırken ustalarına kimseden yardım almamalarını, caminin tamamen kendi hayrı olacağını söylemiştir.Cami inşaatına gelen yaşlı bir kadın, dul olduğunu belirterek, yanında getirdiği 7 tuğlanın da kendi hayrı olarak caminin duvarına konulmasını ister. Caminin ustabaşı, yaşlı kadının bu isteğini, Melik Mehmet Gazi'nin emri olduğunu hatırlatarak kabul etmez. Ertesi gün cami inşaatını gezmeye gelen Melik Mehmet Gazi, ustabaşını çağırarak gece sabaha kadar uyuyamadığını belirterek "Gece rüyama girdiler. Yaşlı bir kadını üzdüğünüzü, getirdiği tuğlaları kullanmazsanız caminin ömrünün de tuğla sayısı kadar kısa ömürlü olacağını söylediler" der. Ustabaşının olayı anlatması üzerine, Melik Mehmet Gazi, yaşlı kadının bulunmasını emreder. Şehre dağılan görevliler, uzun bir araştırmadan sonra evinin önünde 7 adet tuğla bulunan yaşlı kadını alıp cami inşaatına getirler. Yaşlı kadının elini öpen Melik Mehmet Gazi, "Anne, bizim kararımız seni üzmek için değil. Biz halk fakir olduğu için, onların zorda kalmalarını önlemek için bağış kabul etmedik. Senin getirdiğin tuğlaları caminin en güzel yerine koyacağız" der ve tuğlalar uygun bir yere konulur.

Ulu Cami'nin doğu bölümünde, kesme yonu taşlarıyla yapılan duvarın üstünde halen 7 adet tuğla vardır. Ve bu söylenceye kaynak olmuştur.
Vali Gökmen Çiçek, Kayseri'nin bu değerini, Camii Kebir esnaflarından Ömer Faruk Çarşıbaşı'nın “ben buraya aşığım” diyerek anlattığı bir video görüntüsüyle paylaştı.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme