İlleri tek tek saydı, uyardı! Profesörden deprem konusunda dikkat çeken Kayseri örneği: Bir deprem olursa...

Deprem Uzmanı Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Kayseri örneği ile dikkat çekti. Kayseri ile ilgili bir araştırmanın yapılması gerektiğini söyleyen Tüysüz, yöneticileri uyardı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

TAKİP ET >>

Deprem Uzmanı Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Kayseri açıklamasıyla dikkat çekti. Kayseri'nin, içerisinde diri fay hattı geçen iller arasında yer aldığını ifade eden Tüysüz, Kayseri ile ilgili bir araştırmanın yapılması gerektiğini söyledi. İşte akıllarda soru işaretleri bırakan o açıklamalar... Türkiye'de 31 ilin birinci derece deprem riski taşıdığını kaydeden Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, fay hattı üzerinde bulunan kentleri de tek tek sayarak, yetkilileri ve vatandaşları uyardı.

Son depremlerdeki 54 bin can kaybı da hazır olmadığımız açık ve net gösteriyor

Ülkemizde yaşanan depremlerden ders alınmadığını ifade eden Tüysüz, “Türkiye'de 4-5 yılda bir 7'nin üzerinde deprem oluyor ve ciddi can kayıpları ile karşılaşıyoruz. Eğer hazır olsaydık bu can kayıpları ile karşı karşıya kalmazdık. Son depremlerdeki 54 bin can kaybı da hazır olmadığımız açık ve net gösteriyor' diye konuştu.

298 maddeden kaç tanesi yapıldı?

Depremler konusunda ne yapılması gerektiğine Meclis Araştırma Komisyonu raporlarından da bakılabileceğini ifade eden Tüysüz, ‘Bilim insanları o komisyonda görüşlerini belirttiler. Madde madde açıklamalar yapıldı, ama maalesef bu belirtilen 298 maddeden kaç tanesi yapıldı derseniz, herhalde 910 tanesi yapılmıştır. Yani bu yola adım atma gayreti yeterli değil' dedi.

Vatandaşın talepkar olması çok önemli

Yapılar konusunda denetimlerin doğru düzgün yapılmadığını kaydeden Tüysüz, ‘Yapılanlarla yapılmamışları kıyasladığımızda çok gerilerde olduğumuz söyleyebiliriz. Halkın bilinçlenmesi lazım. Vatandaşın talepkar olması çok önemli' şeklinde konuştu.

485 diri fay hattı var

Türkiye'de güncellenen fay haritasına göre 485 diri fay hattının bulunduğuna da dikkat çeken Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, imar affı konusunda da çarpıcı ifadeler kullandı. Tüysüz, ‘İmar affı vatandaşın kendi kendine mezarını kazması anlamına geliyor. Verilen af kendi mezarını kazma iznidir' dedi.

O bölgede bugün yarın deprem olsa şaşırmayız

‘Bingöl Yedisu başta olmak üzere Marmara ve Ege'de depremlerin olabileceğini hep söylüyoruz' diyen Tüysüz, Kahramanmaraş depremi konusunda da daha önce uyarılarda bulunduklarını hatırlattı. Tüysüz, ‘Bingöl Yedisu ve Marmara gibi yerlerde bugün yarın deprem olsa şaşırmayız' ifadelerini kullandı.

24 il 110 ilçenin altından fay geçiyor

Bazı fayların ciddi şekilde araştırılması gerektiğini de vurgulaya Tüysüz, ‘Bazı faylarla ilgili bilgimiz yok. Örneğin Malatya fayı bilgimiz çok az ve üzerinde ciddi çalışma yapılması lazım. 24 il 110 ilçenin altından fay geçiyor. Bu fayların deprem üretip üretmeyeceğini bilmiyoruz. Araştırılmalı ve risk ortaya konmalıdır. Diri fay geçen yerleşim yerleri ciddiyetle araştırılmalıdır' dedi.

Profesörden dikkat çeken Kayseri örneği

Erzincan, Elazığ, Tunceli, Bingöl gibi illerde Marmara'da deprem riskinin yüksek olduğunu hep dile getirdiklerini söyleyen Tüysüz, Kayseri örneği ile de dikkat çekti. Fay harttı geçen bazı illerle ilgili uyarılarda bulunan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, ‘Erzurum şehrinin içinden fay geçiyor. Bingöl Yedisu, Tokat içinden fay geçiyor. Ama o fayın kaç senede deprem ürettiği konusunda bilgimiz yok' diye konuştu.

Kayseri'nin içinde bir deprem olursa!

Kayseri'nin içerisinden fay geçen iller arasında yer aldığını belirten Tüysüz, şu ifadeleri kullandı: Örneğin Kayseri içerisinden fay geçen bir il. Ama içerisinden geçtiği fay çok uzun aralıklarla deprem üretiyor. Bu geçmişte ne kadar süredir deprem üretmedi, geçmişte hangi depremleri üretti? Bunlar çok kritik sorular. Bunların cevapları henüz mevcut değil. Yarın öbür gün bu bilgi eksikliği nedeniyle Kayseri'nin içinden bir deprem olursa Yer Bilimleri anlamında şaşırtıcı bir şey olmaz ama hazırlıksızlık bizi yokmuş olur. Bunu da Kayseri'de deprem olacak anlamında hemen söylemiyorum. Böyle bir paniği de yaratmamış olalım, ama önlem alınmalı, hazırlıklı olunmalıdır.

İlleri sıraladı ve deprem konusunda uyardı: Bunlar üzerinde çalışılsın

‘Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay 1990'lı yıllarda itibaren hep dile getirdiğimiz yerler' ifadelerini de kullanan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV'de katıldığı canlı yayında ‘Netice de kırıldılar. Konya Türkiye'nin en az deprem olan bölgelerinden biri ama Konya ilinin içerisinden yine bir diri fay geçiyor. İlin binalarının altından geçiyor. Batı Anadolu'ya geldiğimizde neredeyse içinden fay geçmeyen il söz konusu değil. Kuzeyde Bolu'da, Bursa'da Sakarya'da, Kocaeli'nde fay geçiyor. Bütün bu illerimiz öncelik olsun, bunlar üzerinde çalışılsın diye söylüyorum” dedi.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme