İhale Erkut'ta kaldı?

TAKİP ET >>

Yaklaşık maliyetinin 4 milyar TL'yi bulacağı hesaplanan Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi'nde 1'inci etap, 1'inci kısım inşaatlarının yapım işi ihalesi yapıldı.

Kamu İhale Kurumu (KİK) sistemi üzerinden 30 firma ihaleyi inceleyip, sadece 9 firmanın dosya aldığı ortaya çıktı. İhalede Kayseri'nin iki büyük TOKİ müteahhidi yarıştı. İşin tamamı için yüzde 50 iş bitirme istendiği için diğer Kayseri müteahhitleri ihaleye katılamadı.

Büyükşehir Belediyesi İmar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Nuralan, Kayseri Olay'a yaptığı açıklamada, “Bu bölünecek bir yani bölünerek altından kalkılacak bir iş değil. Bu 5 blok inşaatı parçalı ihale edemezdik, proje bir bütün halinde. Ama diğer Kayseri firmaları da bir araya gelip, ortaklık kurarak ihaleye girebilirdi” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi'ne yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda 1'inci etap, 1'inci kısım inşaatlarının yapım işi ihalesi Büyükşehir Belediyesi'nde yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi İmar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Nuralan ihale öncesi yaptığı açıklamada ihalesi yapılan 1. Etap 1. Kısmın 5 bloktan oluştuğunu söyledi. Yapılacak olan beş blokta 80 ila 310 metrekare arasında 622 daire ve 20 ila 400 metrekare arasında 55 adet işyeri bulunduğunu ifade eden Nuralan, toplam inşaat alanının 132 bin metrekare olduğunu belirtti. Kazım Nuralan, ayrıca rekreasyon alanı altında 39 bin metrekare büyüklüğünde iki katlı otopark inşaat bulunduğunu da dile getirdi. Nuralan, “Allah kısmet ederse bundan sonra da 8-9 ayda bir kat karşılığı inşaat ihalelerine devam edeceğiz” dedi.

Nuralan'ın yaptığı açıklamalarının ardından Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ilk ihalesi yapıldı.

Yaklaşık maliyeti 146 milyon 856 bin TL olan ihaleye iki firma katıldı. İhaleye katılan firmalardan Erkut İnşaat 124 milyon 840 bin TL, Can İnşaat ise 153 milyon 758 bin TL'lik teklifler verdi.

İhalenin resmi sonucu, komisyon tarafından tekliflerin incelenmesinin ardından açıklanacak.

“DİĞER KAYSERİ FİRMALARI DA ORTAKLIK KURARAK İHALEYE GİREBİLİRDİ”

Yapılan ihale sonrasında haber merkezimize özel açıklamalarda bulunan Nuralan, kamuoyunda bazı çevrelerce “Adrese teslim ihale” yönündeki yorumların gerçeği yansımadığını söyledi. Nuralan, “İhale adrese teslim değil. Bu yöndeki iddialar gerçeği yansıtmıyor. Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) iş bitirmede istediği alt limit olan yüzde 50 iş bitirme istedik, bu şarta uyan herkes katılabilirdi. KİK sistemi üzerinden 30 firma ihaleyi incelemiş, 9 firma dosya almış ve sadece 2 firma ihaleye katıldı. İş bitirmesi yetmeyen Kayseri firmaları ortak teklif verebilirdi. Bir araya gelip, ortak teklif veren de olmadı” dedi.

“PARÇALI VERİLSE BİLE İŞİN TAKİBİ ZOR OLURDU”

“Bu 5 blok inşaatı parçalı ihale edemezdik, proje bir bütün halinde” diyen Nuralan, “30 bin metrekare otopark gibi bir işte var. Parçalı verilse bile işin takibi zor olurdu, bizi çok yorardı. Zaman kaybetmeden inşaatı tamamlamamız gerekiyor. Yıkımı yapılan alanda bundan sonraki 5 bloğu da kat karşılığı yaptıracağız” şeklinde konuştu.

Kayseri'nin iki büyük TOKİ müteahhidinin yarıştığı ihalede işin tamamı için yüzde 50 iş bitirme istendiği için diğer Kayseri müteahhitlerinin ihaleye katılamadığı ifade ediliyor.

Diğer yandan ihaleye katılan iki firmanın teklifleri arasındaki 28 Milyon 918 TL'lik fark ise dikkat çekti. İhalenin en düşük teklifi veren Erkut İnşaat'ta kalması bekleniyor.

Bakmadan Geçme