HUKUK GÜNÜNDE HUKUK İSYANI!

TAKİP ET >>

“Hukuk Yolu İle Dünya Sulhu' konulu Konferansların üçüncüsünün 10 Temmuz 1967 yılında Cenevre'de yapılması nedeniyle her yıl 10 Temmuz tarihinin Dünya Hukuk Günü olarak kutlandığını ifade eden Kayseri Barosu Başkanı Başkanı Fevzi Konaç, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada,

“Adında yer aldığı şekliyle; hukuk yolu ile dünya barışını sağlamak olarak kutlanılan 10 Temmuz Dünya Hukuk Günü, bugün yeryüzüne bakıldığında; neredeyse çatışma, karışıklık, savaşlarla kan ve gözyaşının akmadığı bir bölgenin kalmadığı bir dönemde, hukukun neredeyse hiçbir anlam taşımadığı ortadayken, böyle bir günün varlığı sevinilecek değil tartışılacak bir konudur.

Özellikle Ortadoğu ve ülkemizin içinde yer aldığı coğrafya göz önüne alındığında; ülkelerin yok olduğu, bölündüğü, binlerce masum insanın kanının aktığı ,sınırların her gün değiştiği ve yeni ülkelerin temellerinin atıldığı günleri yaşıyoruz. Şu an bile İsraili'in hukuksuzca Gazze'yi bombaladığı, onlarca insanı katlettiği, Musul- Kerkük- Doğu Türkistan gibi bölgelerde kardeşlerimizin can, mal, namus ve inanç güvenliğinin hiçe sayıldığı, Irak-Suriye gözümüzün önünde adeta kan gölüne dönmüşken; hukuku gören var mı bunu sorgulanmasının vakti gelip geçmiştir. Batının fantaziden öteye gitmeyen ve üreterek dünyanın adeta gözünü boyadığı bir kavram bugün bizler için ne ifade edebilir. Her türlü hukuksuzluğun mimarı olan bir anlayışın ve medeniyetin dünyaya hediye ettiği bu kavramın nasıl bir anlamı olabilir” diye konuştu.

“HANGİ HUKUK, HANGİ BARIŞ, HANGİ DÜNYA”

Açıklamasında, “Hukuk yolu ile dünya barışı adı çok güzel ama uygulamada mazlumlar adına geçerliliği olmayan ve sadece güçlü ve ezenlerin hukukunu koruyan bir sistemde, bu günü kutlamak ve buna inanmak aklıselim hiç kimsenin asla kanmayacağı bir durumdur” diyen Konaç, şöyle konuştu: “BM/ NATO gibi sözüm ona dünya barışına dair kurulmuş organizasyonların bile işgal ve haksızlıkların yanında yer aldığı bir süreçte hangi hukuk, hangi barış, hangi dünya. Sadece egemenlerin hukukunun korunduğu süslenmiş bir kandırmaca.

Kağıt üstünde bir gün olarak adı konulmuş ama, uygulamada hiç bir geçerliliği olmayan Dünya Hukuk Günü, umarım barış için hukukun temel kavram olarak yeryüzüne hâkim olduğu günler getirir”

Bakmadan Geçme