Hayvanseverler Meydan'da eylem yaptı
Kayseri'de hayvanseverler, Meclis gündemine gelecek olan hayvanlara yönelik şiddet yasası ile ilgili taleplerini ve endişelerini dile getirmek üzere bir araya geldi. Hayvan Hakları Koruma Derneği Gönüllüsü Berkant Koray Yıldırım, çıkarılmak istenen yasanın içerine tepki göstererek, “Yetkililerimize sesleniyorum, böyle bir yasa olmaz” dedi.
Hayvanseverler, eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı.
Eylem yurt çapında 69 ilde aynı saatte yapıldı. Kayseri'de de bu kapsamda Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen hayvanseverler, Meclis gündemine gelmesi beklenen hayvan hakları yasa tasarısına yönelik taleplerini dile getirdi.
Hakları Koruma Derneği Gönüllüsü Berkant Koray Yıldırım, çıkarılmak istenen yasanın sorunlara çözüm olmayacağını savunarak, hayvanların bu yasayla esarete terk edileceğini öne sürdü.
Tasarının STK'ların görüşlerinin de alınarak hazırlanmasını isteyen Yıldırım, yüz binlerce hayvanın devasa toplama kamplarına kapatılmasını içeren yasa tasarısının katliamlar getireceğini iddia ederek, taleplerini sıraladı. Eylemde bazı hayvanseverler de tepkilerini dile getirerek, ortak çözüm talep etti.
PEKİ NE TALEP ETTİLER?
Hayvanseverlerin talepleri ise şu şekilde, “Kanun, Türk Ceza Kanunu kapsamına alındığında işkence, tecavüz, öldürme suçlarının cezaları 2 yıl 1 aydan başlamalı. Sahipsiz hayvanların kısırlaştırılmaları ve alındığı yere bırakılmasını esas alan 6. madde kesinlikle değiştirilmemeli, belediyelerce uygulanması sağlanmalı. Kanunu uygulamayan belediyeler üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın İDARÎ YAPTIRIMI olmalı ve hayvana şiddet, vahşet uygulayan belediye görevlileri de TCK'ya göre ceza kapsamına alınmalıdır. Hayvanat bahçeleri, sirk, yunus parkları, deney laboratuarlarında esir edilen ve yük taşıtma, dövüş, avcılık gibi amaçlarla kullanılan ve her türlü insan menfaati amacı sömürülen hayvanlar üzerindeki vahşetlere ve zulme son verilmeli, internet-petshop-üretim çiftliklerinden hayvan üretim ve satışları en az 5 yıl sureyle yasaklanmalı, evcil-yaban hayvanlarının ithalat ve ihracatı durdurulmalıdır. Tehlikeli olarak tanımlanan hayvanların, kısırlaştırılıp belediyelere kayıtları yapılarak sahiplerine verilip düzenli kontrolü sağlanmalı, üretim ve dövüşlerde kullanılan köpekler de kısırlaştırılıp oluşturulacak özel bakımevlerinde rehabilite edilmeli ve uygun durumda olanlar yuvalandırılmalıdır.” Haber Merkezi-Emre POLAT