HALAÇOĞLU'NDAN AKP'YE HODRİ MEYDAN 'GELİN HSYK'YI YİNE HALKA SORALIM'
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik ön gören teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda oy çokluğu ile kabul edildi. Şimdi gözler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çevrildi. Kayseri Barosu Başkanı Fevzi Konaç'ın, “Cumhurbaşkanımızın yasayı geri göndermesi en büyük temennim” açıklamasının ardından MHP Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu da HSYK yasa teklifi ile ilgili olarak AKP'ye 12 Eylül referandum göndermesi yaptı. “Hodri meydan” diyen Halaçoğlu, “HSYK'nın kuruluşu referandumla, Anayasa'nın değiştirilmesine bağlı olarak gerçekleştirildi. Bu nedenle yine halka sormamız gerekir” şeklinde konuştu.
HSYK tasarısı Meclis'ten geçti. Yeni HSYK'da toplanmayı engelleyen 17 üye şartı 12'ye düşürüldü. Böylece HSYK'nın toplanabilmesi kolaylaştırıldı. HSYK üyesi olmak için 20 yıl hakim/savcı olma şartı getirildi. Tüm idari yetkiler ise Adalet Bakanı'na verildi. Yaşanan bu gelişmenin ardından muhalefet partilerinin, AKP'nin HSYK düzenlemesine yönelik sert tepkileri devam ediyor. Son olarak kentte en sert tepki Baro Başkanı Fevzi Konaç'tan gelmişti. “Cumhurbaşkanımızın yasayı geri göndermesi en büyük temennim” diyen Konaç, “Referandumda inşa edilen, yargı bağımsızlığı adına hayırlı köprü, ne yazık ki yıkılmıştır” açıklaması yapmıştı. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ise AKP'ye referandum çağrısı yaptı. HSYK'nın, yapısının 12 Eylül 2010 tarihindeki Anayasa referandumu ile değiştirildiğine dikkat çeken Halaçoğlu, şunları söyledi: “HSYK'nın kuruluşu referandumla, Anayasa'nın değiştirilmesine bağlı olarak gerçekleştirildi. Dolayısıyla, referandumla değiştirilmiş ve düzenlenmiş bir hususun yine referandumla yapılması gerektiğini düşünüyoruz çünkü Mecliste bu gerçekleştirilmedi Anayasa değişikliği, halk oylamasına sunuldu ve halk oylamasıyla değiştirildi. Halk oylamasıyla değiştirilen bir hususun tekrar halk oylamasıyla değiştirilmesi gerekir. Aksi takdirde burada değiştirilen yasa halk oylamasına uygun düşmez” Halaçoğlu'nun bu yöndeki “Hodri meydan, halka soralım” çağrısına AKP cephesi ise “Anayasa'ya aykırı herhangi bir durum söz konusu değil” yönünde savunma yaparak karşılık vermesi dikkat çekti.
HALAÇOĞLU, BAŞBAKAN'A SORDU: “HANGİ İLDE KAÇ SURİYELİ VAR”
Diğer yandan MHP'li Yusuf Halaçoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi. Suriyeli sığınmacılar sorununa değinen Halaçoğlu, önergesinde “Türkiye'de kayıt dışı olarak, hangi illerimizde, ne kadar Suriyeli sığınmacı bulunmaktadır?” diye sordu. İşte Halaçoğlu'nun, Başbakan Erdoğan'a yönelttiği ve cevabını istediği o sorular; “Türkiye'de kaç ilde Suriyeli sığınmacılar için barınma merkezi kurulmuştur, buralarda yaşayan sığınmacıların iller bazında sayısı kaçtır? Türkiye genelinde iller bazında, yapımı devam etmekte olan ve inşası planlanan kaç barınma merkezi daha bulunmaktadır? Suriye'de başlayan iç savaştan bu yana Suriyeli sığınmacıların Ülkemiz bütçesine maliyetleri ne kadar olmuştur? Türkiye'de kayıt dışı olarak, hangi illerimizde, ne kadar Suriyeli sığınmacı bulunmaktadır? Türkiye, sığınmacıları barındıran ülkeler sıralamasında Avrupa'da kaçıncı sırada bulunmaktadır? Kayseri'de kayıtlı kaç sığınmacı bulunmaktadır, hangi ülkelere mensupturlar ve nerelerde barındırılmaktadırlar? Kayseri'de kayıtsız olarak ikamet etmekte olan sığınmacı var mıdır, tahmini olarak sayıları ne kadardır?”