HAKSIZLIĞA ECZACILAR EL ATTI!

TAKİP ET >>

Türkiye'de bulunamayan, üretilmeyen ya da ithalatında sorun yaşanan ilaçları yurtdışından getirmek için 25 bin eczaneden birine başvurması yeterli olacak. Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Ahmet Özçavuşoğlu, Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB), yurtdışından ilaç getirtmek zorunda kalan hastaların işlemlerini kolaylaştırmak üzere devrim niteliğinde yeni bir uygulama için kolları sıvadığını söyledi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB), yurtdışından ilaç getirtmek zorunda kalan hastaların işlemlerini kolaylaştırmak üzere yeni bir uygulama başlatıyor. Halen sadece TEB'in Ankara ve İstanbul'daki iki merkezine yapılabilen ilaç başvuruları, artık Türkiye genelindeki 25 bin eczaneden birine yapılabilecek. Bu şekilde, hastalar bu iki merkeze evrak göndermek için kargo, posta ücreti ödemek zorunda kalmayacak. Ayrıca reçete hatası, evrak eksikliği nedeniyle uzayan süreç de kısalmış olacak.

Konuyla ilgili olarak açıklamalar da bulunan Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Ahmet Özçavuşoğlu, “Bilindiği üzere ülkemizde ruhsatlı olarak bulunmayan ve hastalara gerekli olan ilaçların yurt dışından ithal edilerek teslimi konusunda Birliğimiz, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile protokoller imzalayarak bir kamu hizmeti olan yurtdışından ilaç tedarik hizmetlerini sürdürmektedir. İlgili Kurumlarla yapılan her görüşmede Merkez Heyetimizin bu konuda verdiği görüş, ülkemizde hastalara ilaç sunmanın yegane yolunun ilaçlara ruhsat verilip geri ödemeye alınması ve eczaneler aracılığı ile hastaya ulaştırılmasıdır. Geçtiğimiz Temmuz ayında ise yurtdışından ithal edilen ilaçların eczaneler aracılığıyla hastaya ulaştırılması konusunda TİTCK ile yapılan şifahi görüşmedeki mutabakat sonucu 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanununun EK 7'nci maddesine bir düzenleme yapmak suretiyle işlemlerin eczaneler vasıtasıyla yapılması önerimiz maalesef akamete uğramıştır. Merkez Heyetimizin 3.Başkanlar Danışma Toplantısında da dile getirmiş olduğu üzere yasal düzenleme için önerimiz gerçekleşmemiş olsa dahi ithal edilen ilaçların hastalara ulaştırılması noktasında eczanelerden hizmet alma konusunda Birliğimiz hazırlıklarını tamamlamıştır. Bu çerçevede ülkemizde ruhsatlı olarak bulunmayan ilaçlar için 24 bin eczanemiz hastaların bu ilaçlara ulaşmasında irtibat noktası olacak olup, SGK ile son yapılan protokolle yüzde 6 olarak belirlenen hizmet bedelinden masrafların çıkarılmasından sonra geriye kalan miktar eczanelere dağıtılmış olacaktır” dedi.

AMAÇ KAMU YARARI

“Bu şekilde ilaca ihtiyacı olan vatandaşlarımız reçeteleri ile herhangi bir eczaneye giderek ithal ilaç başvuru sürecini başlatmış olacaktır” diyen Özçavuşoğlu, bu çalışmanın devrim niteliğinde olduğunu söyledi. Buna göre eczaneler, ilaç başvurusu yapıldığında hastanın reçetesini inceleyerek eksiklik ya da hata durumunda anında uyarıda bulunacak. Bu sayede hasta reçeteyi yazdırdığı sağlık kurumundan uzaklaşmadan düzeltme imkânı bulacak ve yurtdışı ilaç başvurusu en doğru şekilde yapılacağından gecikmeler son bulacak.

Çavuşoğlu, ayrıca Türk Eczacılar Birliği'nin kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olduğunu vurgulayarak, 'Eczacılar Birliği, hastanın ve kamunun yararını bir arada sağlamaya devam edecek; hastalarımızın ilaca zamanında ulaşmasını ve kamu açısından bunun en az maliyetli şekilde yapılmasını sağlamayı sürdürecek' diye konuştu. Haber/Foto: Cafer ZENGİN

Bakmadan Geçme