GURBETÇİNİN PASTIRMA-SUCUK İSYANI

TAKİP ET >>

Ramazan ayı ve bayramını memleketlerinde geçiren gurbetçilerin Avrupa'ya dönüşleri başladı. Dönüşle birlikte özellikle pastırma, sucuk ve mantı satışları arttı. Havayoluyla gelen gurbetçiler ise fazla pastırma ve sucuk götürememekten şikayetçi. Çünkü Kayseri'den giden gurbetçilerin valizlerinde pastırma ve sucuk araması yapıldığı belirtildi.

Gurbetçilerin geri dönüşe başladığını aktaran Kayseri Pazarı Sucuk ve Pastırma Satış Mağazası Sorumlusu Mustafa Şahan, bayramın ikinci gününden itibaren satışlarda artış olduğunu ifade etti. Şahan, Ramazan ayını ve bayramını memleketinde geçiren gurbetçilerin bayram bitimiyle birlikte dönüşe başladığını aktararak, “Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa'dan gelen çok sayıda gurbetçimiz var. Şimdi geri dönüşle birlikte pastırma, sucuk ve mantı alıyorlar. Karayolu ile gelen insanlarımız oldukça fazla pastırma ve sucuk alıyor. Bazı gıda maddelerini de buradaki yakınlarından temin ederek götürüyor. Ayrıca ucuz olması nedeniyle kıyafet aldıklarını biliyoruz. Havayolu ile gelen insanlarımız hem bagajdaki sınırlama hem de hava limanında gıda ürünlerin girişine izin verilmeyerek, el konulmasından dolayı fazla alamıyor. Sadece küçük miktarda tadımlık pastırma ve sucuk alıyor.” dedi. Mustafa Şahan, hava yoluyla gelenlerin bazılarının karayoluyla gelen yakın akraba yada dostlarının aracılıyla pastırma ve sucuk götürebildiklerini anlatarak, “Öğrendiğimiz kadarıyla hava yoluyla gidenler gümrüklerden biraz daha sıkı denetimden geçiriliyormuş. Hatta Kayseri uçağının pastırma, sucuk ve mantı gibi yiyeceklerin olması nedeniyle diğer uçaklardaki yolculara göre daha dikkatli ve ayrıcalıklı aramaya tabi tutulduğunu öğrendik” diye konuştu.

Ailesi ile birlikte karayoluyla gelen Ahmet Erdek, havayoluyla gelen komşunun gıda türü paketlerini kendisinin götüreceğini söyledi. Erdek, hava yoluyla Almanya'ya gıda maddesi sokmanın neredeyse imkansız olduğunu anlattı. Bir gurbetçi ise, geçen yıl götürdüğü pastırma ve sucuklara el konulduğunu hatırlatarak, bu yıl birer paket küçük miktarda götüreceğini anlattı. İsmini vermek istemeyen gurbetçi, Almanya'daki hava limanlarında bazı görevlilerin Alman vatandaşı olmasına rağmen aslen Afrika yada farklı ülkelerin vatandaşı olduğunu belirterek, “Bu tür insanlar dek gelirse gıda paketlerine çok müdahale etmiyor. Ancak görevlilerin Alman asıllı vatandaşlar olması durumunda paketlerin geçişine müsaade edilmiyor. Hatta Kayseri'den gelen uçakta pastırma, sucuk, mantı gibi gıda maddelerinin olduğunu iyi bildikleri içinde ayrıcalıklı olarak aramaya tabi tutuyorlar. Bizi bu üzüyor ama bizlerde gıda maddelerimizi götürme adına genelde karayolunu tercih ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme