Güneş koruyucular D vitamini oluşumunu engelliyor

TAKİP ET >>

Kayseri Memorial Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Sema Karaoğlu, güneş koruyucularının fazlasının deride D vitamini oluşumunu engellediğini söyledi.
Dünyada son yıllarda D vitamini eksikliğinin yaygınlaştığını belirten Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, buna neden olan etkenlerden birinin de, güneş koruyucuların fazla tüketilmesi olduğunu ifade etti. D vitamininin, ultraviyole ışınları alan deri tarafından üretildiğini dile getiren Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, bir diğer kaynağın da doğal ortamda yetişen balıklar olduğuna işaret etti.

Türkiye güneşten yeterince faydalanamıyor
Türkiye'nin, dünya üzerindeki konumu nedeniyle güneş ışınlarından yeterince faydalanamadığını kaydeden Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, bir kişinin günlük alması gereken D vitamini miktarı 500 ile 800 ünite arasında değişirken, Türkiye'de bu rakamın ancak 200 üniteyi bulduğuna dikkat çekti. Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunun yanı sıra toplum olarak kapalı alanlarda daha çok vakit geçiriyoruz, daha kapalı giyiniyoruz. Bir de üzerine güneş koruyucu kullandığımız zaman açıkta kalan kollarımız, yüzümüzden de yeterli ışını alamadığımız için derimiz D vitaminini üretemiyor. Bir diğer neden de, çok fazla güneşlenmek. Bronzlaştığımızda derimizde ‘melanin' adı verilen bir tabaka oluşuyor. Bu, bir çeşit koruyucu ve güneş ışınların emilimini engelliyor.”

Raşitizm, kemik erimesi, cilt hastalıkları, saç dökülmesi nedeni
D vitamini eksikliğinin başlıca raşitizm, kemik erimesi, cilt hastalıkları ve saç dökülmelerine neden olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, haftada en az iki gün 11.00 ile 12.00 arasında en fazla 20 dakika güneşlenmeyi ve güneşlenme imkanı olmayan durumlarda da doktor önerisiyle haricen vitamin alınmasını önerdi.

Bakmadan Geçme