Gizemli yüz! Görüldüğü yerler arasında Kayseri'de var!
Sesleri çoğunlukla gün doğumunda duyulur. Ötüşü bir ıslık sesidir. Öterken boynunu uzatarak gagasını gökyüzüne çevirir. Çok hızlı yürüyebilir. Vadilerden aşağı çok süratli olarak uçabilirler. Dağların gizemli yüzünün görüldüğü yerler arasında Kayseri'de var. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Bilimsel adı Tetraogallus caspius. Bilinen adı ise Urkeklik Kuşu. Bu kuşun görüldüğü yerler arasında Kayseri'de var. Kayseri'nin yanı sıra Niğde, Adana, Gümüşhane, Artvin, Trabzon, Rize, Erzurum ve Hakkari illerinde de görülüyori Dünyada ise görüldüğü yerler Kuzey İran, Ermenistan, Gürcistan ve Türkmenistan.
Dağların gizemli yüzü!
'Dağların Gizemli Yüzü' olarak da ifade edilen Urkeklik Kuşu, Sülüngiller familyasından bir kuş türüdür. Aynı zamanda familyasının en büyüğüdür. Kafkasya, Orta Asya ve Anadolu'da yaşar. 50-60 cm boyunda, gri, kahverengi, beyaz ve siyah desenli bir kuştur. Gagası boynuz gri renginde, iri ve üst gagasının ucu hafif aşağı doğru kıvrıktır.
Mehmet Ünlü'nün fotoğrafladığı Urkeklik kuşu, üreme döneminde çiftler halinde yaşar. Dişi kuş, yerde kazdığı yalın bir yuvada 5-6 yeşilimsi yumurta yumurtlar.
Ötüşleri güçlü ıslık sesidir
Urkeklik, dağların gizemli yüzüdür. Yüksek dağların eteklerinde, kayalıklar arasında yaşayan bu kuş, doğanın güzelliğini gözler önüne sermektedir. Yuvaları dik yamaçlarda, açıkta, sarkan kayaların altında, taşların arasında veya çimen kümelerindedir. Erkekler yuvayı korumak için nöbet tutarlar. Öterken boynunu uzatarak gagayı gökyüzüne çevirirler. Ötüşleri güçlü bir ıslık sesi gibidir. Çok hızlı yürüyebilir, büyük bir patırtı ile fırlayıp vadilerden aşağı çok süratli olarak uçarlar. Kışın karla kaplı yerlerden kaçınarak bozkır benzeri bitki örtüsü olan açık alanları kullanırlar. Bitkilerle beslenirler. Özellikle baklagiller, çiçekler ve soğanları ve meyve tohumlarıyla.