Gizemli ürün!

TAKİP ET >>

Kayseri öyle ürünler ithal ediyor ki kafaların karışmasına, soru işaretleri oluşmasına neden oluyor. “Hava ve uzay taşıtları” adı ile ithal edilen ürünün ne olduğu merak ediliyor. Bu konuda 2016 yılında 1 liralık dahi giriş yapılmazken 2017 yılında yaklaşık 273.5 milyon dolarlık rakam dikkat çekiyor. Bir ürün daha var ki; 2012 yılında 462 bin dolarlık ithalat gerçekleştirilirken son iki yılda toplam 475 milyon olarak gerçekleşmiş.

Ekonomist Zeki Karahüseyin, ithalatı yapılan ancak ihracat kalemlerinde görünmeyen bu ürünün dış ticaret dengesini bozduğunu ve açık oluşturduğunu belirtti.

Türkiye savunma sanayinde milli projelere imza atarken Kayseri dış ticaret verileri de netleşmeye başladı. Kayseri ekonomisinin Cumhuriyet tarihinin en yüksek dış ticaret açığını yaşadığı ihracat ve ithalat dengesinde ise iki kalemde gerçekleştiren ürünler akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Bu gizemli ürünlerin kim veya hangi firma tarafından ithal edildiği ve nerelerde kullanıldığı konusunda net bir bilgiye ulaşılmıyor.

TÜİK raporlarına göre Kayseri'ye girişi yapılan bu ürünlerden biri “Hava ve Uzay Araçları” adı altında ithal ediliyor. Bu ürünün ihraç kalemleri arasında yer almaması ve çıkışının bulunmaması dikkat çekerken ne amaçla ithal edildiği konusunda da net bir bilgi yok. Bu ürünlerin dikkat çeken bir özelliği ise 2016 yılında 1 dolarlık bile ithalatının yapılmamasına rağmen 2017 yılında sürpriz bir şekilde 273 milyon 458 bin 051 dolar olarak gerçekleşmesi. Kayseri'ye bir yıl önce böyle bir ürün girmezken bir yıl sonra dış ticaret açığını altüst eden bu ürünün ne amaçla, kimler tarafından ithal edildiği de merak konusu.

Kayseri ekonomi dengelerini değiştiren bir diğer ürün ise “Elektronik valf ve Elemtron Tüpleri” olarak ithal edilen ürün. Bu ürün ithalatı da 2012 yılında 462 bin dolar olarak gerçekleştiriliyor. 2013 yılında 2 milyon 352 bin 387 dolar olarak gerçekleştiriliyor. 2014 yılında 13 milyon 231 bin dolar, 2015 yılında 39.7 milyon dolarlık ithalat rakamlarına ulaşılıyor. 2016 ve 2017 yılında bu ürünün ithalatında adeta patlama yaşanıyor.

2016 yılında 300 milyon 745 bin dolarlık Elektonik Valf ve Elektron Tüpleri ithalatı gerçekleştirilirken 2017 yılında 17t milyon 74w bin dolara geriliyor. TÜİK raporlarına göre iki kalem ürünün son iki yılda Kayseri'ye girişi yaklaşık olarak 650 milyon dolara mal oluyor. Her iki ürünün hangi sektörlerde işlem gördüğü ise bilinmiyor.

Kayseri'ye girişi olan bu ürünlerin hangi firmalar tarafından kullanıldığı ve ne olarak ihraç edildiği konusunda herhangi bir veriye rastlanılmaması dikkat çekiyor. Ekonomist Zeki Karahüseyin, ithalatı yapılan ancak ihracat kalemlerinde görünmeyen bu ürünün dış ticaret dengesini bozduğunu ve açık oluşturduğunu belirtti.

Bakmadan Geçme