Gilaburu alacaklar dikkat! Gerçeği nasıl anlaşılır?
Kayseri ili Akkışla ilçesinde Gilaburu meyvesi için hasat zamanı. Gilaburu Üreticiler Birliği Başkanı Uğur Tunç ve Gilaburu Üreticisi Osman Güner Kayseri Olay Gazetesi'ne gilaburu ve hasadı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Gilaburu Üreticiler Birliği Başkanı Uğur Tunç ve Gilaburu Üreticisi Osman Güner "Kırmızı Altın" Gilaburu ve hasadı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 2021 senesinde göreve gelen Tunç halen Gilaburu Üreticiler Birliği Başkanlığı görevine devam ettiğini, gilaburu satışında bir taban fiyat belirleyerek üreticiler arasında satış fiyatı konusunda bir birlik sağlandığını ifade etti.
Başkan yaptığı açıklamada: "Gilaburumuzun değerini yükseltmek için vatandaşın buna ulaşımını daha kolay hale getirmek ve taban fiyatı yükseğe çekmek için belli çalışmalar yaptık, aradan aracı firmaları çıkardık ve bu sayede hem gerçek gilaburuya ulaşımı daha kolay hale getirdik hem de vatandaşların daha ucuz ürüne ulaşabilmesinin önünü açtık. Bu sene 8 kilogramı 95 TL gibi bir taban fiyat belirledik bu da üreticilere bir teşvik oldu ve geçtiğimiz senelere göre bu sene daha fazla üretim gerçekleşti." ifadelerine yer verdi.
Başkan Tunç Gilaburu bitkisinin Türkiye'de yeterince tanınmadığını ve bu şifalı bitkinin daha fazla tanınması ve tüketilmesi gerektiği konusuna değindi.
Tunç, "gilaburunun Türkiye'de daha tam tanınmadığı, bilinmediği görüşündeyiz. Gilaburuyu şu anda yeni fark eden birçok ilimiz var o illerden bizimle irtibat kuruyorlar. Komiktir ama meyveyi döküp bizim salamura yaptığımız suyu içenler var. Bu yanlış bir kullanım. Biz şehir dışına da kargo ile gönderiyoruz. Satın alan vatandaşlarımız gönderdiğimiz salamura haldeki gilaburu bitkisine diledikleri miktarda içme suyu ve şeker ekleyerek tüketebilirler." dedi.
Tunç gilaburu bitkisinin gerçeği ile sahtesinin nasıl ayırt edilebileceği konusunda da bilgiler verdi. Başkan, "gilaburunun nektarı kesinlikle turuncu olmaz, kırmızı olur, koyu kırmızı olur. Ürün dalda bekledikçe daha fazla kırmızı olur, kırmızılığı artar. Nektarını biz sıkıp elde ettiğimiz zaman turuncu değil kırmızı bir renk elde ederiz. Bazı firmalar bunda koruyucu madde kullanıyor, güneşe maruz bırakıyorlar bu da ürünün bozulmasına sebep oluyor, bozulan ürün turuncuya dönüyor. Gilaburunun ne salamurası ne de konsantresi turuncu olmaz. Mutlaka koyu kırmızı olmalıdır. Gilaburu Akkışla ilçemizin coğrafi işaretli ürünüdür. Organik tarım serfikası ile ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir." dedi.