GENEL KURMAY'A KAYSERİLİ BAŞKAN

TAKİP ET >>

4 yıllık görev süresi dolduğu için emekliye ayrılacak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in yerine Kayserili Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ın oturmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Orgeneral Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün memleketi, Kayseri'den 1952 Kayseri doğumlu. 1972 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1973 yılında Piyade Okulu'ndan mezun olan Akar, ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çeşitli kademelerinde komutanlık yaptı. 1982'de Kara Harp Akademisi'ni bitirerek 'kurmay subay' olan Akar, sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da görev yaptı.

İtalya'nın Napoli şehrinde Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Karargâhı (AFSOUTH) İstihbarat Başkanlığı Kara İstihbarat Subaylığı yapan Akar, daha sonra da Bosna-Hersek Türk Görev Kuvveti Komutanlığı görevlerini yürüttü. Orgeneral Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 'çok disiplinli komutan' olarak anılıyor. O kadar ki, Harp Okulu Komutanlığı yaptığı dönemde, öğrenciler arasında bir espri bile oluşmuş; Yoğun disiplin ile tanınan Hulusi Akar'ın görev süresini tamamlayıp, Harp Okulu Komutanlığını Reha Taşkesen'e devrettiğinde öğrenciler arasında, 'halüsinasyon bitti, rehabilitasyon başladı' esprileri yayılmış.

'Bilinçsiz itaat olmaz. Liyakatın artması, itaati de geliştirir' sözü Orgeneral Akar'a ait.

Orgeneral Akar, generallik öncesinde Harp Akademisi'nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Tümgeneral rütbesinde ise Kara Harp Okulu Komutanlığı, ardından da Kara Harp Akademisi Komutanlığı'nda bulundu.

Orgeneral Akar, Harp Okulu ve Harp Akademileri'nin komutanlığı yaparken, gelecekteki Türk subayını yetiştirme fırsatı da buldu. Akar'a göre, askeri lider için artık ''yüksek bir savaşçı ruha sahip olmak'' günümüz koşullarında yeterli değil. Bu çerçevede günümüz subayı, 'çok yönlü' olmalı.Orgeneral Akar, 30 Ağustos 2011 tarihinden geçerli olarak orgeneralliğe terfi etti ve Genelkurmay 2'nci Başkanlığı görevine atandı. Burada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'le çok yakın çalıştı. 'Özel'in sağ kolu' olarak anıldı.

Orgeneral Akar, Suriye'nin Türk uçağını düşürmesinin ardından, muhalefete olay konusunda bilgi veren isimdi. O dönem Genelkurmay İkinci Başkanı olan Akar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi parti liderlerine düşen uçak konusunda verdiği brifinglere de eşlik etmişti. Teknik bilgi liderlere Orgeneral Akar tarafından verilmişti. Orgeneral Akar'ın bir başka özelliği ise, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki yaygın teamüllerin aksine, hiç ordu komutanlığı yapmadan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması oldu. Orgeneral Akar, 2013 yılındaki YAŞ'ta, Kara Kuvvetleri komutanı olarak atandı. Orgeneral Akar'ın eşi Şule Akar diyetisyen. Bu nedenle Akar Paşa'nın da diyetine çok önem verdiği konuşuluyor askeri çevrelerde. Komutan'ın vakit buldukça uzun yürüyüş ve koşular yaptığı da biliniyor. Orgeneral Akar'ın sadece kendi diyetine dikkat etmekle kalmayıp, etrafındakileri de sık sık sağlıklı beslenmeye teşvik ettiği konuşuluyor. Orgeneral Akar'ın bir kızı ve bir oğlu var.

Bakmadan Geçme