Gelecek Karanlık!
Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, Olay Türk TV'de basının sorunlarını anlattı. Sanayi Odasını örnek veren ve “Trilyonlarca bütçesi olan bir meslek odasının başkanı, sadece dört tane gazete alıyorsa bir sıkıntı vardır” dedi. Altınkaya, ayrıca “Patronların bir kısmı, Vali'ye, Belediye Başkanını ulaşabildiği için, bir kısmı silah ruhsatı, sarı basın kartı için bu işi yapabilirim diyor.” ifadeleri ile de dikkat çekti.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, Olay Türk TV'de Sansürsüz Ramazan Özel programına katıldı. Altınkaya, programda basının içinde bulunduğu sıkıntıları anlattı ve aynı zamanda Olay Türk TV Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci ve İHA Bölge Müdürü Cem Atakan'ın sorularını yanıtladı.
Öncelikle Olay Türk TV'ye yayın hayatında başarılar dileyen Altınkaya, “Yeni model televizyon. Dijital medya, 2017 yılında geleneksel medya ile dijital medya reklam pastasını ortadan paylaşmış. Şehirlerin gelişmişliğine göre dijital medya daha fazla ön plana çıkıyor. 5-6 yıl sonra artık insanları çanaklar rahatsız edecek. Dijital TV'ye doğru gidecek. 2023 Yılında Türkiye dijital televizyonlara doğru web TV'ye doğru gidecek” diye konuştu.
“SEKA, GAZETE ÇIKARTANA KÂĞIDI UCUZ VERİYORDU”
Yerel basının sıkıntı içerisinde olduğunu ifade eden Altınkaya, bu konuda eskiden verilen desteklerinde artık kalmadığına dikkat çekti. Altınkaya, şunları söyledi, “2016 Yılında gazetelerin toplam tirajı Türkiye'de 5 milyon iken, 2,5 yılda 3,9 milyona kadar düştü. Demek ki, geleneksel medya da bir sıkıntı var. Sadece Almanya'nın bir kentinde Türkiye'nin geneli kadar gazete satılıyor. Mustafa Boydak, Sanayi Odası Başkanı olduğu dönemde 25 kuruştan 4 tane yerel gazete aldırıyordu. Ayda 30 lira yapardı. Bu kadar trilyonlarca bütçesi olan bir meslek odasının başkanı, sadece dört tane gazete alıyorsa, çok görüyorsa bizde de bir sıkıntı vardır. Medya sektörü 1990'lı yıllara baktığımızda Enver Ören ailesi, Dinç ailesi, Doğan Ailesi gibi aileler vardı. O döneme baktığımızda bu insanların işleri matbaa idi ve SEKA vardı. O dönemde SEKA, gazete çıkartana kâğıdı ucuz veriyordu. O zamanlarda yüzde 40'a varan indirimler vardı.”
“SİLAH RUHSATI, BASIN KARTI İÇİN GAZETECİLİK YAPAN VAR”
Programda basınla ilgili çarpıcı bir tabloyu da gözler önüne seren Altınkaya, “Patronların bir kısmı, Vali'ye, Belediye Başkanını ulaşabildiği için, bir kısmı silah ruhsatı, sarı basın kartı için, bir kısmı da bu iş bana dededen kaldı. Ben bundan sonra başka bir iş yapamam, bu işi yapabilirim diyor.” dedi.
“GAZETELERİN BİRLEŞMESİ LAZIM”
Kayseri'de yerel gazetelerin birleşmesi gerektiğini savunan Altınkaya, “Kitabın istediği gibi gazetecilik yapalım dersek ayda 10 bin, 11 bin lira masrafı var. İşte ne yapıyoruz; TV'de çalışan birini gazete'den gösteriyoruz. Diğer bir arkadaşımız da sigortalı gösterdiği adamın maaş kartı cebinde onu çekiyor. Belediyeler bütün gazetelere mail gönderiyor, çalışan arkadaşlarımız ajanstan alıp, onu gazeteye yapıştırıyor. Bu sektörde, emekliliğine 15 yıl olan bir arkadaşımız varsa, emin olun o arkadaşımız emekli olamaz. Mesleğin geleceği inanın o kadar karanlık” şeklinde konuştu.
“YETENEKLİ GAZETECİLER ODA VE BELEDİYELERDE İŞ BULABİLİR”
“Gazeteci gündemi takip etmeli, yaşadığı şehri tanımalı” diyen Altınkaya, ayrıca yetenekli gazetecilerin oda ve belediyelerin basın birimlerinde iş bulabileceklerini de iddia etti. Artık gelişen dünyada ticaretin e-ticarete dönüştüğünü ifade eden Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, “Türkiye internetle 1992 yılında tanıştı. Artık otomobilleri robotlar yapıyor. Teknoloji'ye ayrı durmayacağız” dedi. Haber: Hüseyin GÖKTAŞ