"Gebelikte bulantıyı önlemek için çözüm zencefil"
Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner gebelikte görülen bulantı ve kusmanın önlenmesine ilişkin olarak anne adaylarını uyardı çözüm önerilerini açıkladı.
Magnet Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr Gökalp Öner Bulantı ve kusmanın gebelikle beraber en çok görülen şikayetler arasında olduğunu belirterek bu belirtilerin ağır seyretmesi durumunda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini söyledi. Öner açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Bulantı ve kusma gebelikle en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Bir miktar mide bulantısının gebeliğin özellikle ilk aylarında görülmesi çok doğaldır. Gebelikte bulantı kusma 4-9. Gebelik haftasında başlar ve gebelerin % 70-85'inde sabahları görülür. Tüm gün olabilmekle beraber, bulantıların özellikle sabah olması, dünya literatürüne bu rahatsızlığın, “sabah hastalığı” olarak geçmesini sağlamıştır. Çoğu anne adayında, bulantı ve kusma hafif seyreder ve 3. Aydan sonra azalarak kaybolur. Bu bulantılar anne adayına ve bebeğe zarar vermez ve bebeğinizin bir sorunu olduğunu göstermez. Gebelikte görülen bulantı ve kusmaların % 2'si hiperemezis gravidarum denen ağır forma ilerleyebilir ve mutlaka doktor kontrolünde takip gerekir.
Gebeliğin ilk aylarında bol sıvı tüketimi önemlidir eğer su içilemiyorsa soğuk su daha az bulantı yapar halen içilemiyorsa suya bal ve zencefil katılabilir. Özellikle zencefil son yıllarda gebeliğe bağlı bulantı kusmaların önlenmesi için ilk seçenekler arasındadır. Zencefil çayı, kapsülü, yaş zencefil, zencefilli leblebiler alınabilir. Zencefil gebelikte bağışıklık sistemini arttırmada ve gebelikte grip oluşumuna engel olmaktadır. Özellikle her bitkisel tedavi gebelikte önerilmemektedir. Hatta bazı bitkiler düşüğe ve erken doğuma neden olabilir. Zencefil uygun dozda alınması gebelikte güvenilir olarak bulunmuştur.
Ayırıcı tanıda mutlaka guatr başta olmak üzere tiroid fonksiyonlarına ve karaciğer bozukluğu açısından enzimlerine bakılmalıdır.Eğer sabahları bulantı ve kusmanız varsa; Bir önceki gebelikte de bulantı ve kusma görülmüşse, şimdiki gebelikte gebelik öncesi ve gebelik boyunca B6 vitamini alınması önemlidir ve oluşma riskini azaltır.”
Gebelikte beslenme şeklinin , bulantı ve kusmayı azaltmakta önemli olduğuna dikkat çeken Doçent Doktor Öner anne adaylarının şu önlemleri alabileceğine dikkat çekti: “Sabah yataktan kalkmadan kraker ve kuru gıda alınmalı, boş mide ile hareket edilmemelidir. Akşam yatmadan hemen önce yemek yenmemeli özellikle yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Bulantıyı tetikleyen kokulardan uzak durmak ve sık ve az yiyerek midemizin boş kalmasına izin vermemek önemlidir. Sabah kahvaltısında muz, pirinç, yeşil elma püresi, tost ve çay tüketimi bulantı oluşmasına engel olmak için önerilmektedir.”
Haber/Fotoğraf : Güler Ruhsar AKTAŞ