Fiyatı rekor kırıyor, tüketiciye taklit uyarısı
Kayserili hanımların yaprak sarmasından dolma bibere kadar birçok yemekte kullandıkları zeytinyağı fiyatları rekor seviyede yükselirken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'dan tüketiciye uyarı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Tüm yurtta olduğu gibi Kayseri mutfaklarının da vazgeçilmezleri arasında yer alan zeytinyağının fiyatı üretim düşüklüğü yüzünden Avrupa'da ve Türkiye'de rekor kırmaya devam ediyor. Zeytinyağı fiyatlar üretim düşüklüğünden dolayı rekor kırarken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zeytinyağı fiyatının üreticide 168 lira, markette ise 900 lira olduğunu söyledi.
‘Tüketicilerimiz yağlarını güvenilir satış yerlerinden ve markalardan almalıdır'
İç piyasalarda taklit ve tağşiş mücadelesinin devam ettiğini belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Zeytinyağı tüketici satış fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çeşitli hileler uygulayarak fiyatların düşürülmesi hem ekonomik hem de sağlık açısından büyük sorunlar oluşturmaktadır. Tüketicilerin satın aldığı zeytinyağının sahte olup olmadığını anlaması ne yazık ki çok mümkün değildir. Tüketiciler aldıkları yağı rengine, kokusuna ve tadına bakarak değerlendirebilir olmalarına rağmen, zeytinyağının hileli olup olmadığı ancak belirli laboratuvar testlerinin yapılmasıyla anlaşılabilir. Bu nedenle tüketicilerimiz yağlarını güvenilir satış yerlerinden ve markalardan almalıdır” diye konuştu.
‘Denetimler sıkılaştırılmalı, cezalar caydırıcı olmalı'
Yapılan denetimler sonucunda uygulanan cezai işlemlerin caydırıcı olmasını, zeytinyağı satışındaki sahtekarlığın önlenmesi gerektiğini vugulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bu durumda en büyük zararı tüketiciler görmektedir. Tüketiciler zeytinyağı diye litresine 80-100 lira ödediği yağın aslında çok daha ucuz olan pamuk yağı, kanola, aspir yağı olduğunun çoğu zaman farkında bile olmamaktadır. İnternet üzerinden, nerede üretildiği, stoklandığı belirlenemeyen ve insan sağlığı için tehdit teşkil eden bu ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığı takip etmeli ve denetlemelidir. Yapılan denetimlerinin sıkılaştırılması, ceza alanların kamuoyuna duyurulması ve caydırıcı olması büyük önem taşımaktadır.”