"EVET, TEK EKSİĞİMİZ GOLF"

TAKİP ET >>

Aslında spor hayatın ta kendisi… İnsanların hayatında ne varsa sporda da o var, farklı bir şey aramaya gerek yok. Yeri geldiğinde kondisyonu sağlamak için, yeri geldiğinde vücudu formda tutmak için yeri geldiğinde ruhumuzu dinlendirip daha duru bir beyne ve vücut kimyasına sahip olmak için yaparız sporu. Kendisini dağ köylüsü olarak tanımlayan golf sporunun aristokrat sporu olmasına adeta tüm varlığı ile karşı çıkan herkesin bu spor dalı ile uğraşabileceğini ısrarla vurgulayan Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu'nu konuk ettik bu hafta röportajımıza…

Ahmet Ağaoğlu kimdir? Herkesin sorduğu bir soruyu soracağım alışkınsınız belki ama bu çok merak ediliyor. Ali Ağaoğlu'yla bir akrabalığınız var mı ?

Kendisiyle hiçbir akrabalığım yoktur. Ama sevdiğim bir arkadaşımdır. Hos bir tesadüf liseyi birlikte Kabataş Erkek Lisesi'nde okuduk. Benim adım Ahmet Ali Ağaoğlu'dur . Lisede Ali Ağaoğlu denirdi. O yüzden okulda çok karıştırılırdık. Allahtan ikimizin de dersleri pek iyi olmadığı için bu karıştırmalar bizi pek etkilemedi. Bizi birbirimize de çok benzetirler. Abi kardeş sanırlar.

1958 Trabzon Doğumluyum. İstanbul ‘a 1971 de lise öğrenimim için geldim. Dört yılda dört farklı lisede okudum sonra yüksek denizcilik okulunda öğrenimimi tamamladım. Şuan ki adı İstanbul teknik üniversitesi denizcilik fakültesi Güverte Bölümünden 1979 yılında 3. Kaptan olarak mezun oldum. 6 yıl denizlerde kaptan olarak çalıştım. 1986' da Perşembe Pazarı'nda 30 m karelik bir alanda Atlantik Denizciliği kurdum. Gemi acenteliği, gemilere servis derken uzun senelerden sonra bu noktaya geldik. Şimdi ise gemi işletmeliği yapıyoruz. Denizcilik; karada çalışan içinde, denizde çalışan içinde zor, meşakkatli bir meslek Bunun yanında da 2000 yılından beri Türkiye Golf Federasyonu Başkanlığı'nı yapıyorum. Onun haricinde çeşitli derneklerde, vakıflarda da idarecilik, yöneticilik yapıyorum.

Spora olan ilginiz nasıl başladı ?

12-13 yaşlarında, her çocuk gibi sokak arasında futbol oynayarak, futbol sahasının etrafında 100 m. koşarak, daha sonra lisede de, özellikle İstanbul'da Kabataş Erkek Lisesi ve Fenerbahçe Lisesi ile devam eden bir öğrenim hayatım var. Özellikle o dönemde hem atletizm, hem eskrim, hem judo, hem futbolu lisanslı olarak oynuyordum. Daha sonra Yüksek Denizcilik Okulu'na devam ettim. Kaptan olduktan sonra bir süre ara verdim tabiî ki, denizde bunları yapmanıza imkan yok. Ama geldikten sonra golf ve fitness ile devam ettim. Yaş ilerleyince de müsabık olarak değil de yönetici olarak birikimlerimi insanlarla paylaşmaya devam ediyorum.

Spor yöneticiliğine nasıl başladınız ve sonraki süreç nasıl gelişti?

Sporu bıraktıktan sonra yöneticiliğim başladı. Zaten sporun içinde bir insan sporu bıraktıktan sonra ya antrenör olur ya yönetici olur. Ben de yönetici oldum. Tabi biraz istem dışı bir gelişmeydi. 1993 yılında, şu an Trabzonspor Başkanı olan Sadri Şener o zamanki yönetim kurulunu oluştururken beni de yönetici olarak listesine yazmıştı. Asıl başlangıç noktam 1992-93 yılı Trabzonspor yöneticiliği ile başladı. Günümüze gelinceye kadar da çeşitli derneklerde, vakıflarda, kulüplerde şimdi de Golf Federasyonu'nda devam ediyor.

Golf Federasyonu Başkanı olarak kaç yıldır görev yapıyorsunuz ? Federasyon Başkanlığı yaptığınız süreçte Türkiye'de nereden nereye geldi golf sporu?

2000 yılından bu yana Golf Federasyonu Başkanlığı görevini yapıyorum. Ben Başkanlığı devraldığım zaman 78 olan sporcu sayısı şu an 6753, antrenör sayısı sıfırdı şu an 300 civarında, hakem sayımız sıfırdı şu an ise uluslar arası, milli, il ve aday hakem olmak üzere toplam 20-25 hakemimiz var, faul hakemimiz var. Çeşitli uluslar arası başarılara imza atmış bir golf milli takımımız var. Çok ciddi bir alt yapımı var. 6 ayaktan oluşan bir yıldızlar ligi var ki orda mücadele eden sporcu sayısı 200'e ulaştı. Bunun içerisinde Ağrı'dan, Ardahan'dan, Doğu Beyazıt'tan, Urfa'dan, Ankara'dan, Antalya'dan katılan sporcular var. Önümüzdeki yıllarda bunu daha da geliştireceğiz. Genel olarak baktığımız zaman pek çok şeyin değiştiğini görüyoruz. Tabi bizden önceki dönemi de hiçbir şey yapılmamış bir dönem gibi göstermek doğru olmaz. Zaten Türkiye Golf Federasyonu 1996 yılında kurulan bir federasyon. 4 sene sonra ben ve arkadaşlarım devraldık.

Türkiye golfte dünyada eşi olmayan bir gelişme gösterdi, asıl hedefimiz bu sporu ülke çapında yaygınlaştırarak genç golfçülerin sayısını hızla artırmak. 35 yeni golf sahasının yapımı için çalışmaların devam ediyor ve 19 Mayıs 2016'da Samsun'daki tesis açılacak, Trabzon'da da Avrupa'nın en iyi antrenman tesisi olacak yeni bir golf tesisi faaliyete geçiyor. Tesis, Akyazı'daki yeni stadın yakınındaki 35 dönümlük arazide 9 delikli olarak inşaa edilecek. Antalya'da Manavgat ve Alanya bölgelerinin de golf turizmine açılacak “Özellikle şehir merkezlerine yakın halka açık golf sahalarını artırmalıyız. Bunun en güzel örneği Samsun olacak. Bu yatırımlar yeni golfçülerin yetişmesine yardım edecek. 6-7 yıl sonra Trabzon'dan, Samsun'dan European Tour'a gidecek golfçüler yetiştirebiliriz”. Turkish Airlines Open sayesinde dünya yıldızlarının ülkemize geliyor “5 yıl önce bunun rüyasını bile göremezdik ama bugün gerçekleşti. 1.5 milyar insan 20 saat Belek'i izliyor” ve bu ülkemizin tanıtımına müthiş bir katkı sağlıyor.

Türkiye'nin golf konusunda avantajları neler?

Öncelikle Belek gibi bir golf destinasyonumuz var. Öyle bir yer ki 15 golf sahası ve 52 beş yıldızlı otel 15 kilometrelik bir şeritte yer alıyor. Dünyada böyle bir destinasyon daha yok. Çoğu ülkede oteller ile golf sahaları birbirinden uzaktır. 1-1,5 saat yolda geçer. Bu golf oyuncularının ve turistlerinin hoşlanmadığı bir durumdur. Bizde sahalar ile oteller arası beş dakika. Bazılarında ise birkaç dakikalık yürüyüş mesafesinde. Golf sahalarımız dünyanın en ünlü golf mimarları tarafından tasarlanmış son derece iyi sahalar. Ayrıca otellerimiz modern ve yeni. Fiyat olarak da Avrupalı rakiplerinden çok daha uygun bir seviyede. Tesislerin yanı sıra Belek'in coğrafi konumu da önemli. Turnuvanın yapılacağı Eylül sonu Ekim başında Antalya'da hava güneşli olacak. Golf sahalarının uluslararası havalimanına 25 dakika mesafede olması da ayrı bir avantaj.

Federasyon olarak ileriye yönelik hedefleriniz nelerdir?

Golf Türkiye'de genç bir spor. Buna karşın oldukça önemli bir yol kat ettik. Geçen yıl 585 bin round satış gerçekleştirmişiz ki bu kapasitemizin yüzde 95'i. Bugün European Tour'un bir ayağı Türkiye'de pekâlâ yapılabilir ama bunu herkes yapıyor. Bizim amacımız, tüm dünyanın hayranlıkla izlediği, dünya sıralamasında ilk 20'ye giren profesyonel sporcuları Belek'e getirip final niteliğinde bir müsabaka yapmak. Farklı bir şeyler yapmalıyız. 2016'daki olimpiyatlarda golf, yüz yılı aşkın bir sürenin ardından yeniden olimpik spor olarak başlayacak. Amacımız buraya bir-iki tane profesyonel Türk oyuncu göndermek. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.

Türkiye'de ve dünyada golf ne durumda ?

Golf konusunda unutulan bir şey var golfu yabancı ülkelerde musluk tamircisi de oynuyor. Maalesef bizim ülkemizde garip bir algı var yeni olan şeylere bir reaksiyon oluşuyor. Ankara'da 1500'e yakın golf oynayan yabancı bir misyon olduğunu biliyor musunuz? Ayrıca golfun bir de turizm boyutu var. 25 sahanın 19 tanesi Antalya Belek'e 130 bin kişiden 160 milyon dolar bırakıyor. 2 bir spor dalı daha gösterin bana bu kadar döviz girdisi sağlayan.

Peki doğaya zararı olmuyor mu alanları oluştururken bu spor dalının?

Su sıkıntısı yaşanan yerde böyle bir oluşuma girerseniz elbette ki sıkıntı yaşanır. Çünkü sulanması için önemli bir su gerekiyor.Lakin su problemi olmayan ekolojik dengenin bozulmadığı yerde yaparsanız sorun olmaz.Biz bu yüzden Nevşihir'e sıcak bakmadık. Doğal toprak yapısını bozacağını düşündük. Turizm söz konusu ise tek bir yere odaklanamazsınız.

Bu konuda amacınız nedir? Dç. Dr. Ziya Bahadır ile planınız ne ?

Benim amacım golf konusundaki algıyı kırmak. Zengin sporu aristokrat sporu algısını kırmak. Ziya Hoca ile yolumuz orada kesişti tam olarak. Biz Golf federasyonu olarak il müdürlüklerine yazı yazdık. Antrenör yetiştirme konusunda kurs açtık. Bunların içinde inançlı olanlardan istikrarlı olanlardan birisi de Ziya Hoca oldu. Bu konuda emeğini esirgemedi. İmkânsızlığa rağmen pes etmedi. İmkan verildi de yapmadık mı sözüne katılmıyorum. İmkânı olan zaten yapar bir şeyler önemli olan imkansızlığa rağmen bir hedef belirleyip o hedefe ulaşmak için çaba sarf etmektir. Ziya Hoca tek başına Kayseri'de bu işin svaşını verdi. Bizden malzeme istedi destek istedi. Sürekli bizimle irtibatta oldu çabaladı. Ama artık öyle bir boyuta geldi ki tek başına işin içinden çıkması mümkün değil. Kayseri'de bu işin yapılması lazım. Kayseri'nin Türkiye'nin turizmine kazandıracak bir proje bir spor dalı bu. Meselesi sadece para olanlar idealizmi sporu unutanlar da bu boyutundan baksın para getirir yeter ki destek olsunlar . Tek eksiğimiz golf mü diyorlar evet tek eksiğimiz golf bunu görmezden gelemeyiz.

Golf pahalı bir spor algısı var ama insanlar da bunu da göz ardı edemeyiz sayın başkan…

Çok pahalı diyorlar vallahi yalan , Billahi yalan oyun malzeme hoca bedava. Halı saha 150tl zaten bir futbol maçı için kiralayacak olsanız. Türkiye'de 23 golf sahası var. Ve dünyada bedava golf oynatan tek yer diye haber yapıldı bu. 2016 yılı için kafayı taktığım yerlerden birisi de Kayseri ve burada da başaracağız hedeflerimizi. 400- 500 çocuğun elinde neden golf sopası olmasın neden onlar da eğitimli sporcular olup ileride dünyaya kazandırılmasın Dağ köylüsü Ahmet Ağaoğlu oynuyorsa herkes golf oynasın. Bu bile golfün aristokrat sporu pahalı bir spor olmadığının en bariz göstergesi değil mi ?

Kayseri'de Golf branşı ile ilgili ne düşünüyorsunuz ? Hedefleriniz neler ?

Kayseri'de yıllardır Golf İl Temsilcimiz Ziya BAHADIR Hocanın çalışmaları dikkat çekiyor. Bu çalışmaları bizde destekliyoruz. Kayseri' ye öncelikle bir golf tesisi kazandırmak hedefimiz. Sporcu yetiştirmek için tesis Antrenman ve eğitim tesisi bize yer göstersinler Federasyonumuz bize gereken desteği vereceğine söz verdi zaten.Bu tür sahaları yabancı yerlerde belediyeler yapıyor. Her branşta tesisimiz var neden golfte yok. Daha sonraki süreçte alt yapı seçmeleri yaparak lisanslı sporcu sayısını ve kulüp sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Kayseri'nin iyi bir potansiyeli var bunu değerlendirmek istiyoruz.

Neden Kayseri'den golfte bir Türkiye Şampiyonu çıkmasın. İleride ki süreçte Kayseri herkesin oynayabileceği bir golf sahasına kavuşabilir. Erciyes de Kayak branşına alternatif branşlardan en iyi ve sezonun 12 aya yayılmasında en önemli branşlardan biri golf olabilir

Bakmadan Geçme