Et, süt, ekmek...Özhaseki'den 2002 kıyaslaması: Şimdi 455 dolara çıkmış, hepsine ulaşabilir hale geliyor!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, ekonomide yaşananlara yönelik açıklamalar yaptı. Özhaseki, 'Çiftçiyi rahatlattık. Çiftçi belki enflasyonun altında ezilmeden ürünü piyasa değeri ve üzerinde bir fiyatla hükümete verme imkânına kavuştu. Fındıktan, pancardan şikayet edeni görmedim' dedi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, katıldığı TV programında ekonomi gündemine yönelik de değerlendirmeler de bulundu. Özhaseki, "Çiftçiyi bir kere rahatlattık. Çiftçi belki enflasyonun altında ezilmeden ürünü piyasa değeri ve üzerinde bir fiyatla hükümete verme imkanı na kavuştu. Fındıktan, pancardan şikayet edeni görmedim" ifadelerini kullandı.
“ÇİFTÇİYİ RAHATLATTIK! BEN FINDIKTAN ŞİKAYETLERİNİ GÖRMEDİM. PANCARDAN ŞİKAYETLERİNİ GÖRMEDİM”
Özhaseki, şunları söyledi: Çiftçiyi bir kere rahatlattık. Çay, fındık, tütün, pancar, buğday, arpa, çiftçi belki de enflasyonun altında ezilmeden ürününü piyasa değeri veya üzerinde bir fiyatta hükümete verme imkanına kavuştu Hükümet bunlar öyle bir fiyat belirledi ki o politikada ‘çiftçi teşekkür ederiz' dedi. Ben fındıktan şikayetlerini görmedim. Pancardan şikayetlerini görmedim. Bizim memlekette çevrede bolca pancar var. Buğday aynı şekilde. Basit örnekler vermek istiyorum. Çin'den eskiden bir konteyner 2 bin dolara gelirken, 14, 15 bin dolara gelmeye başladı. İsteseniz istemeseniz de Rusya'yla Ukrayna arasındaki savaşta enerjide hem arz güvenliği hem de fiyatın yükselmesiyle karşı karşıya kaldık. Bin metreküp doğal gazı 100 dolardan alırken 1400-1500 dolarlara varan bir fiyat çıktı. Her tarafta bu yükselirken siz buna yok diyemiyorsunuz ki. Ancak şunu yapabiliyorsunuz, şimdi mesela konutlarda hükümet olarak enerjinin fiyatını yüzde 80 sübvanse ediyoruz. Sanayide yüzde 50 kolay mı? 100 bir fatura var, 80 lirasını hükümet ödüyor. 20 lirasını vatandaştan alıyor. Sanayide müthiş üretimler var. Mani olmak istemiyorsunuz oraya. 50 lirasını devlet ödüyor, 50 lirasını vatandaştan sanayiciden alıyorsunuz. Bunları yani enflasyonu bazen engelleyememe gibi bir ihtimal her dönemde oluyor. Yurt dışından kaynaklı o kadar çok faktör devreye giriyor ki, o zaman yapılması icap eden nedir? İnsanların alım gücünü artırmak. Yani fiyat yükseliyor olabilir ama alım gücünü artırırsanız insan ulaşabilirse, alabilirse o zaman bu daha kıymetli hale geliyor.
“ŞİMDİ ASGARİ ÜCRET 455 BEŞ DOLARA GELİYOR”
“Şimdi asgari ücret 8.500 lira olduğunda 455 beş dolara geliyor” diyen Özhaseki, “Ben mesela çıkardım. 2002 yılında asgari ücretli bir vatandaşın parasıyla almış olduğu gıda ürünleri nedir? Kaç tane ekmek alabiliyordu? Kaç litre süt alıyordu? Kaç kilo et alıyordu? Söyleyebilirim. Şimdi 455 dolara çıkmış, hepsine ulaşabilir hale geliyor. Yani ekonomide insanlar rahatlamış oluyor. Ayrıca bizim dönemde bakın istihdam sayısı otuz bir milyona ulaştı. Orada otuz bir milyon insana iş bulmuşuz. Senede neredeyse ortalama 1 milyon kişiye iş bulunuyor. İhracat yapılıyor, üretim yapılıyor ve orada müthiş bir hareket var. 38 milyar dolarlık bir ihracat rakamı bugün 254 milyar dolara çıkmış. Bu çarkın döndüğü, fabrikaların bacasının tüttüğü manasına geliyor” şeklinde konuştu.