EŞİNİ ÖLDÜRENE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET
Boşanmak isteyen eşi Firdevs Vanlı'yı 15 bıçak darbesiyle öldüren Fatih Vanlı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Fatih Vanlı, duruşma sonrasında mahkemeye heyetine “Vicdanınız rahat mı?” sözleriyle tepki gösterirken, karar maktulün ailesinin avukatları ve Kadın Dernekleri tarafından olumlu karşılandı. Avukat Eylem Sarıoğlu Aslandoğan, hiçbir indirim uygulamayan mahkemenin kararının kadın cinayetleri için bir emsal olması gerektiğini vurguladı.
Geçtiğimiz yıl 5 Kasım tarihinde kendisinden boşanmak isteyen eşi Firdevs Vanlı'yı, 15 bıçak darbesiyle öldüren, yakalandıktan sonra da ‘Öldürme hakkımı kullandım' dediği öne sürülen Fatih Vanlı hakim karşısına çıkartıldı. Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Firdevs Vanlı'nın annesi Havva Şimşek ve babası Kemal Şimşek hazır bulundu. Fatih Vanlı'nın avukatı müvekkilinin kendini savunamadığı belirterek, hiç kimsenin kimseyi durduk yere öldüremeyeceğini öne sürdü. Fatih Vanlı'nın avukatı Firdevs Vanlı'nın çocuklarını babasına göstermemek için elinden geleni yaptığını iddia ederek, maktulün sonucu kendisinin hazırladığını iddia etti. Fatih Vanlı ise mahkemenin son sözlerini sorması üzerine, “Vicdanınıza bırakıyorum, hiçbir diyeceğim yoktur” dedi.
Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Fatih Vanlı'nın eşini 15 bıçak darbesiyle öldürmesini gerekçe göstererek, hiçbir indirim uygulamayarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca sanığa kayınvalidesi Havva Şimşek'e yaralamaya teşebbüsten dolayı da 4 ay 15 gün hapis cezası verdi. Kararın açıklanmasının ardından Fatih Vanlı, mahkeme heyetine “Vicdanınız rahat mı?” sözleriyle tepki gösterirken, Fatih Vanlı'nın yakınlarının, Firdevs Vanlı'nın yakınlarını ve Kadın Dayanışma Derneği temsilcilerini tehdit ettiği görüldü.
AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI DA MÜDAHİL OLDU
Firdevs Vanlı cinayetine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da dahil olurken, bakanlık adına davayı avukat Hülya Yazar Günay takip etti. Firdevs Vanlı'nın ailesinin avukatlığını üstelen Avukat Eylem Sarıoğlu Aslandoğan ise dava sonrasında Kayseri Olay Gazetesi'ne çarpıcı açıklamalarda bulundu. Mahkemenin hiçbir indirim uygulamamasının kadın cinayetlerinde emsal olması gerektiğinin altını çizen Aslandoğan, “Kararı olumlu bir karar olarak değerlendiriyoruz. Hem iki celsede karar çıkması, ki bu çok nadir görülen bir olaydır, hem de en üst seviyeden ceza vermesini olumlu bir durum. Sanık ve vekilleri tüm mahkeme boyunca savunmalarını Firdevs'in eşini aldattığını, başka erkeklerle birlikte olduğuna dair iddialarla, bir haksız tahrik hükümlerinden yararlanma çabası içinde oldular. Maalesef ‘Ben Firdevs'le yattım' türünden ifadeler de oldu. Bu ifadelerin dikkate alınmamış olması, bundan sonraki kadın cinayetlerinde de emsal olması gereken bir tutum. Sanık en son çocukları göremediğini gündeme getirerek, hiç kimsenin durduk yere adam öldüremeyeceğini ileri sürerek, yine maktulün suçlu olduğunu iddiasıyla davayı uzatma yolunu seçtiler ama fakat mahkeme tarafından dikkate alınmadı. İyi hal ve haksız tahrik indirimi kesinlikle yapılmadı, ki genelde sanığın duruşmadaki durumu üzerinden indirimler yapılır, ama 15 bıçak darbesiyle öldürmesini göz önünde bulundurarak, iyi hal indirimlerinden faydalandırılmadı. Bu kararı da çok doğru bir karar olarak değerlendiriyoruz.” Aslandoğan, mahkeme sonundaki tehditler konusunda da hem aileye ve kendisine hem de duruşmayı sahiplenenlere yönelik tehditlerin olduğunu, bu tehditlerin devamı noktasında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.
Duruşmaya müdahil olmasalar da Kadın Dayanışma Derneği üyeleri baştan sona Firdevs Vanlı cinayetini yakından takip ettiler. Kararın ardından Kayseri Olay Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Karaaslan da, “Kayseri'de böyle bir davanın, böyle bir sonuçla bitmesi gerçekten umut verici. Bu karar, kadına yönelik şiddet olaylarında bir emsal olur. Tehditler de alsak bu bizi yıldırmayacak. Kadın örgütlenmesi yeni başladı. Biz bunun için buradayız” dedi.
Haber/Foto: Güler Ruhsar Aktaş Hatip / Nejdet Kala