Erkilet'te Zehirli Atık İddiasında son perde
Bakan Mehmet Özhaseki'nin ortak olduğu RAVABER firmasının atıklarının Erkilet'e gömüldüğü iddiasını ortaya atan Sekili Madencilik sahibi Abdullah Cezmi Çinçik, atıkların gömüldüğü bölgenin üzerinin kamyon ve kepçelerle kapatıldığını öne sürerken RAVABER Genel Müdürü Harun Hasyüncü, gazetemize yazılı açıklama gönderdi.
Hasyüncü, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nce tespit yapıldığını, Valilik tarafından yerinde incelemede bulunduğunu, mahkemenin bilirkişi eşliğinde numuneler aldığını belirterek, 'tehlikeli kükürt, ağır metal ve aspes olmadığı belgelenmiştir' dedi, Erciyes Üniversitesi Teknoloji Araştırma Uygulama Merkezi'nin (TAUM) analiz test raporu sonuçlarını gönderdi..
SEKİLİ MADENCİLİK: GECE GÜNDÜZ ATIKLARIN ÜZERİ KAPATILIYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yüzde 3.3 ortak olduğu RAVABER firmasının işlediği Bazalt'ın atıklarının KARTEK firmasına ait Bazalt ocağının yakınına taşeronluk yaptıkları dönemde kendileri tarafından gömüldüğünü iddia eden Sekili Madencilik sahibi Abdullah Cezmi Çinçik, Erkilet'te atıkların gömülü olduğu alanın üzerinin kepçe ve kamyonlarla malzeme dökülerek kapatıldığını iddia etti.
Sahada kamyon ve kepçe çalışırken cep telefonu kamerasıyla görüntü çekip açıklama yapan Çinçik, 'Tehlikeli atıkların doğaya gömüldüğünü resmi yerlere şikayet etmeme rağmen, basında yer almasına rağmen hala kimseden ses çıkmıyor. Haberin gazetelerde yer almasının ardından Firma yetkilileri gece gündüz atıkların üzerine malzeme stoku yaparak kapatmaya çalışıyorlar. Yetkililer bölgeyi incelemekte geç kalıyor. Atıkların izini kaybetmek için gece gündüz bölgeye malzeme stoku yaparak üstünü kapatıyorlar. Hem video hem de fotoğraf çektim. Savcıların, çevre derneklerinin, siyasetçilerin, medyanın bu olaya tepkisiz kalmasına anlam veremiyorum. Çevreciler uyusun, atıklar yok mu olsun? Su kaynaklarının üzerine 17 bin ton atık malzeme gömüldü. Bakanın firması olunca böyle oluyor sanırım” dedi.
RAVABER: TEHLİKELİ KÜKÜRT, AĞIR METAL VE ASPES OLMADIĞI BELGELENMİŞTİR
Atıklarının Erkilet'e gömüldüğü iddia edilen RAVABER firmasının Genel Müdürü Harun Hasyüncü ise gazeteci Osman Çiftci'ye elektronik posta yoluyla gönderdiği açıklamasında Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nce tespit yapıldığını, Valilik tarafından yerinde incelemede bulunduğunu, mahkemenin bilirkişi eşliğinde numuneler aldığını belirterek, 'tehlikeli kükürt, ağır metal ve aspes olmadığı belgelenmiştir.' dedi.
Hasyüncü, altında Prof.Dr. Uğur Şahin ve Uzman Çadır imzasını taşıyan Erciyes Üniversitesi Teknoloji Araştırma Uygulama Merkezi'nin (TAUM) analiz test raporu sonuçlarını da gazetemize gönderdi.
Hasyüncü'nün açıklaması şöyle:
'Osman bey, merhaba
Bir haber tutturuldu her gün ısıtılıp ısıtılıp servis ediliyor. İddialarda bulunan arkadaşı ben tanımam, bu arkadaş, önce CİMER 'e şikayette bulunuyor bu sahada tehlikeli kükürt var diyor , yetmiyor ağır metal atıkları doğayı zehirliyor diyor. Bugünki iddiasında ben oraya balçık gömdüm diyor. Yarın ne der bilmem....
Aslında iddia sahibi ispatla mükelleftir , zaten kendiside bu tehlikeli atıkları ben gömdüm diyor. Ekte size Ravaber'in üretim sürecinde çıkan bütün malzemelerin analizlerini gönderiyorum. Belgelerdede ispatlandığını üzere hiç bir girdi , üretilen mamül ve geri dönüşüm malzememizde tehlikeli kükürt, ağır metal ve aspes olmadığı belgelenmiştir.
Benim gerçekten anlamadığım konu eğer sadece Ravaber'de değil hiçbir Taşyünü üretiminde tehlikeli atık yok ise, define yeri tarif eder gibi tehlikeli kükürdü , ağır metalleri ben gömdüm diyen bu şahsın ne yapmak istediğini inanın ben anlayamadım. Bütün haberlere çevre şehircilik bakanının ismi karıştırılınca artık niyetlerin ne kadar bozuk olduğu ortaya çıkmaktadır.
Bizim bunlarla uğraşacak vaktimiz yok bir önceki yazışmada bahsettiğim gibi bizim işimiz üretmek , istihdam sağlamak Türk ekonomisine katkıda bulunmak. Bu tür karalamalar bundan önce olduğu gibi , bundan sonrada olacaktır.
İşin aslı şudur Ravaber Kartek'den 60-135 mm boyutları arasında bazalt taşı alır. Üretim sürecine girmezden evvel bu taşlarda kırılma olur veya bu ebatlara haiz olmayan bazalt taşı eleklerin altında kalır, mıcır olarak adlandırılan bu taşlar başka yerlerde değerlendirmek amaçlı sözleşme gereği Kartek firmasına geri gönderilir.
İddialar üzerine maliye defterlerimizde inceleme yaptı yetmedi! çevre şehircilik il müdürlüğü tespit yaptı yetmedi! valilik yerinde incelemede bulundu yetmedi! mahkeme bilir kişi eşliğinde numuneler aldı. Daha ne yapılacak anlamadım.
Ben şirketimi batırdım, iflas ettim gider ayak kime ne kadar zararım dokunur diyen canlı bomba mantığı güden ve şov peşinde koşan bu insanlara siz değerli basın mensuplarının itibar etmemesi gerekir diye düşünüyorum.
İddiaya cevap belgeleri yayınlarsanız sevinirim. Bundan sonra kim ne derse ne yazarsa cevap verip boşa vaktimi harcamayacağımı da bugünden belirtmek isterim.'