Erciyes Üniversitesi Boksçu arıyor! İşte nedeni
Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) boksçu arıyor. Üniversite yönetimi bu konuda çağrı yaptı. İlgilenenler 12 Ocak 2024 tarihine kadar üniversite ile iletişime geçmek zorunda. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) takım seçmesi yapacağını duyurdu. Seçmeye katılmak isteyenler 12 Ocak 2024 tarihine kadar iletişime geçmek zorunda.
Üniversite seçme yapacak
Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) üniversiteler arası Kick Boks müsabakalarına katılmak üzere öğrenci arıyor. Üniversiteden yapılan açıklamada “Üniversitemiz Kick Boks erkek ve bayan takım seçmeleri”yapılacak dendi. Üniversite yönetimi, Kick Boks tecrübesi olan ilgili öğrencilerin 12 Ocak 2024 Cuma gününe kadar iletişime geçmeleri istendi. Diğer yandan Kick boks sporunda ülkemizde lisanslı sporcuların sayısı yaklaşık 190.000 kişi olarakifade ediliyor. Bu sayı her geçen gün artıyor.
Kick Boks nedir?
Kick Boks tarihsel olarak karate, thai boks (Tayland boksu) ve batı boksu sporlarından geliştirilmiş, genellikle kendini savunma amacıyla, tekme ve yumruğa dayalı ayakta yapılan bir dövüş sporudur.
Kick boksun temelleri Asya'da 2000 yıl öncelerine kadar uzanmaktadır. Japon kick boksu 1960'lı, Amerikan kick boksu 1970'li yıllarda ortaya çıkmıştır. Japon kick boksu 1993 yılında K1 haline gelmiştir. Tarihsel olarak kick boks, çeşitli geleneksel stillerin birleşiminden meydana gelmiş karma bir dövüş sporu olarak düşünülebilir. Bu yaklaşım 1970'li yıllardan beri artarak kick boks sporu popüler hale gelmiştir. 1990'lı yıllardan beri ise kick boks, değişik dövüş tekniklerinin birleşmesiyle karma dövüş sporlarının ortaya çıkmasında katkıda bulunmuştur.
1976'da Avrupa'da yaygınlaşan kick boks, WAKO'nun organizasyonlarıyla gelişmeye başlamıştır. WAKO'nun kurucusu Berlin'den Mr. Georg Bruckner'dir. Kendisi 1978'de 18 ülkeden 110 sporcu ile semi ve sull contact karate branşlarında ilk Dünya şampiyonasını düzenleyen kişidir. Sonrasında WAKO ivedilikle yeni dövüş sporları için kuralları ve düzenlemeleri oluşturdu ve dünyada özgün bir Kick Boks Federasyonu olarak görevini sürdürdü. Her bir üye ülke her bir ağırlık kategorisinde yalnızca bir sporcu ile temsil edilmekte ve böylelikle en iyi sporcuların katılımı sağlanmaktadır.
Kick boks bir çok uluslararası kuruluş tarafından temsil edilmektedir. Ancak en büyük federasyonların başında WAKO (Dünya Kickboks Organizasyonları Birliği) gelmektedir.
1980'li yılların sonuna doğru bu gelişmelerde bir dönüm noktası oldu. WAKO ilk olarak, WUKO'da karate şampiyonu olmuş olan (1972) İtalya'lı Ennio Falsoni tarafından yönetiliyordu. PKA'da ise birçok başarılı kişinin emekli olmaya başlaması sebebiyle rüzgar ters yönden esmeye başladı.
WKA ise hem Howard Hanson hem de Arnold Urquide kaybetti ve bunun üzerine Avrupa'da Hollandalı Fred Royers ile aslen WAKO'ya has olan semi, light ve full contact branşlarında organizasyonlar yapmaya başladı.
Ennio Falsoni, Fred Royers ile bir anlaşmaya varmak için girişimlerde bulundu. Bu anlaşma ile WKA'nın WAKO sınırlarında yer alan branşlarda müsabaka düzenlememesi ve WAKO'nun da WKA'ya bacaklara tekme atma hakkını vererek sporcuların profesyonel anlamda WKA'da yarışmalarına izin verilmesiydi.
WKA bu teklife olumsuz yanıt verdi. Açıktır ki teklifin WAKO'dan gelmesi sebebiyle kendilerini güçlü ve WAKO'yu güçsüz gördüler.
Daha sonra, WAKO 1991 yılında Madrid'de yapılan bir toplantıda low kick ismindeki ve halen çok yüksek ilgi toplayarak büyüyen branşı başlatma kararı aldı. İlk zamanlar sadece birkaç ülke bu branşa ilgi duymasına rağmen ilgi büyüktü. WAKO buna ilave olarak WKA'nın sunduğundan farklı bir şekilde bir branşı kullanmaya başladı. Bu sayede Muay Thai'in bir tarzı olan siamesedeki gibi kaval yardımıyla vuruş ve bu tekniğe karşı ne şekilde blok alınacağını öğretmeye başladı. Low kick branşındaki sporcuların Muay Thai sporuna ilgi duymaya başlamaları bu sebeptendir. Her ne kadar teknikler benziyor olsa da sporcular her iki sporunda kültürünü, tarihini ve uygulanışındaki farklılıkları bilmektedir. Bu sebeple WAKO 2000 yılında Thai/Kick Boks ve Aero-Kick Boks, 2010 yılında da Kick Light branşlarını da kapsamına dahil etti.
WAKO turnuvalarında yarışmadan önce her bir sporcu kendi ülkesinde zorlu ve uzun bir seçmeye tabi tutulur. Normal olarak bu kişiler zaten belirli bir Kick Boks stilinde kendi ağırlık kategorisinde ülkelerinin ulusal şampiyonlarıdır. WAKO 8 farklı Kick Boks stilini önermektedir. Bunlar Semi Contact, Light Contact, Full Contact, Low Kick, K1 kuralları, Aero-Kick Boks, Müzikal Form ve Kick Light'dır. Beş stil tatami üzerinde yapılırken, diğer üç stil ringde yapılır. Bu yüzden WAKO mümkün olan en iyi Kick Boks dövüşlerini garanti etmektedir ve onun altın madalyalı sporcuları gerçek şampiyonlardır. Bugün WAKO, 5 kıtada 110 milletten oluşmaktadır ve büyük çoğunlukla WAKO en güçlü en iyi Ulusal Kick Boks Organizayonlarını birleştirici görev üstlenmektedir. WAKO'ya şu anda 88 Ulusal Federasyon üyedir bu federasyonlar resmi olarak kendi ulusal olimpik komiteleri veya en yüksek devlet spor otoriteleri tarafından tanınmaktadır.
Bugün WAKO dünya genelinde 15 binden fazla kulüp ve milyonlarca Kick Boksçunun olduğu bir alanda faaliyetini sürdürmektedir. WAKO tarafından her yıl ulusal ve uluslararası binden fazla amatör organizasyon düzenlemektedir.
WAKO'nun, 14 Aralık 2007'de GAISF'in resmi üyesi olmak ve tanınmak için yapılan başvurusu GAISF ve OCA tarafından kabul edildi. WAKO, Sport Acord tarafından dört yılda bir yapılan ve ilki 2010 yılında Çin'de düzenlenen “Dövüş Sanatları Oyunlarına” iştirak etti.
WAKO tüm dünyada düzenli olarak organize ettiği kıtasal ve dünya şampiyonalarını kararlı bir şekilde devam etmekte ve spor arenalarında binlerce izleyicinin ilgi duyduğu organizasyonları başarı ile düzenlemektedir.
2007 yılında Nijerya'da Haziran ayında düzenlenen WAKO Afrika oyunlarına katılım sağladı ve 2. Asya Kapalı Oyunları'nı Ekim ayında Çin'de düzenledi. WAKO günümüzde hızla büyümekte olan Kick Boks sporunun Dünya üstündeki en önemli temsilcilerinden biridir.