Elitaş: Saadet zinciri olmayacak, titanlar oluşmayacak!
Evimcilerle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde dikkat çeken gelişme...
Haber: Cafer ZENGİN- Kamuoyunca “Evimciler” olarak bilinen Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşüldü. Kanun teklifi Meclis'ten geçti.
Kamuoyunda 'faizsiz ev ya da araba alma sistemi' olarak bilinen, sayıları her geçen gün artan firmalar denetim altına alınıyor. Meclis'te görüşülen kanun teklifi ile sorumluluğunu yerine getirmeyenlere hapis cezası da var. Bunun yanında firmalara lisans da verilecek. Lisansı olmayan sektörde faaliyet gösteremeyecek.
“SİSTEMİN TIKANMAYACAK, SAADET ZİNCİRİ OLMAYACAK, TİTANLAR OLUŞMAYACAK”
Konuyla ilgili açıklama yapan Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve aynı zamanda AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, sistemi “Altın günlerine benzer bir organizasyon” olarak ifade etti. İnsanların mağdur olmaması için önlemler alındığını dile getiren Elitaş, parti gruplarına desteklerinden dolayı teşekkür etti. Elitaş, “Sistemin tıkanmaması, bir saadet zinciri hâline getirilip titanların oluşmaması için kanun teklifine katkı veren ve görüşleriyle, fikirleriyle bize yön veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“TOPLAMDA 34 FİRMA VAR”
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı olarak da görev yapan Milletvekili Mustafa Elitaş, hayata geçecek kanun teklifi ile ilgili açıklama yaparak, “Bu kanunun ortaya çıkarılmasıyla ilgili hem iktidar partisi grubu adına hem de diğer partideki milletvekili arkadaşlarımızın geneli ve şahsı adına yaptıkları görüşmeler çerçevesinde ortaya çıkan, çok hızlı bir şekilde büyüyen sistemi disiplin altına alabilmek. 1991 yılında ilk defa bir şirket kurulmuş. 1992 yılında 2'nci şirket kurulmuş. 1992'den 2016 yılına kadar herhangi bir şirket yok, sadece 2 şirket faaliyet gösteriyor. 2016 yılında bir şirket kurulmuş. 2017 yılında bir tasarruf finansman şirketi kurulmuş yani 91 ile 2017 yılı arasında 4 firma faaliyet içerisinde. 2018'de 5 firma faaliyete geçmiş, 2019'da 13, 2020 yılında 12 firma faaliyete geçmiş. Toplam 34 firma tasarruf finansman şirketi faaliyetlerine devam etmiş” diye konuştu.
“ALTIN GÜNLERİNİN BENZERİ AMA BİR ORGANİZASYON FİRMASI VASITASIYLA YAPILAN BİR DÜZENLEME”
Evimcileirn sistemi hakkında da bilgi veren Elitaş, “Kredi alma imkânı olmayan veya faizli bir sistemle uğraşmak istemeyen, inancı gereği başka bir yöntemle ev, araba sahibi olmak isteyen kişilerin bir fırsat penceresi olarak görülebileceğini ifade edebileceğimiz, kumbara hesabı diyebileceğimiz, bize de ifade ederken altın günü diye tabir edilen, altın günlerinin benzeri ama bir organizasyon firması vasıtasıyla yapılan bir düzenleme. Toplam 34 firmanın bizdeki kayıtlarına göre 760 tane şubesi var. Artık bunlar sadece büyük vilayetlerde değil, Türkiye'nin hemen hemen 60 vilayetinde, belki de 81 vilayetinde faaliyet gösteren firmalar hâline gelmiş. Bu 760 şubenin 510 tanesi ilk 9 firmaya ait, geriye kalan 250 şube 26 firmaya ait. Yani 2019 ve 2020 yılında kurulan 25 firma toplam 250 şubeyle faaliyet gösteriyor, ilk 9 firma 510 şubeyle faaliyet gösteriyor. Biraz önce de ifade edildiği gibi bir firmanın kayıtlı sermayesi, ödenmiş sermayesi 300 milyon, öbür firmanın, sonuncu firmanın kayıtlı sermayesi 50 bin lira ama ödenmiş sermayesi 12.500 lira diye ifade edildi. İşte, buradan insanların tasarruflarının, kıt kanaat aldıkları ücretlerle biriktirmeye çalıştıkları, gelecekte bir kumbara hesabım olsun, ortaklaşa, birlikte bir el birliği çerçevesi içerisinde konut sahibi olabilir miyim, ev sahibi olabilir miyim veya araba sahibi olabilir miyim diye 1991 ve 1992 yılında kurulmuş, bugüne kadar yaklaşık 150 bin veya 200 bin civarında insanın finanse edildiği bir sistemden ortaya çıkıyoruz.
“İNSANLAR MAĞDUR OLMADAN SİSTEMİN ÇALIŞMASI LAZIM”
İnsanların mağdur edilmemesi için önlemler alındığını kaydeden Elitaş, “Sistemin tıkanmaması, böylesine bir saadet zinciri hâline getirilip titanların oluşmaması için katkı veren ve görüşleriyle, fikirleriyle bize yön veren değerli milletvekili arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Biz, sistemi tıkamadan, yeni mağdurların oluşmasını engelleyip, bu şirketleri sistem dışına çıkararak 350 bin mağdur ortaya çıkarmadan, sistemin sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için elden geldiğince gayret gösterdik. ‘Nasıl olur da bu sistem tıkanmadan ve dar gelirli, sabit gelirli 350 bin insan mağdur edilmeden bu kanunu işleyebilir, yürüyebilir hâle getiririz?' diye gayret gösterdik” şeklinde konuştu.
“TİTAN BENZERİ HADİSENİN ORTAYA ÇIKMAMASI İÇİN ÖNLEMLER ALINACAK”
Elitaş, şunları söyledi: “Biz bu sektörde faaliyet gösteren 34 firmanın yaklaşık 350 bin katılımcısının firmaların zor durumda kalarak bir titan benzeri hadisenin ortaya çıkmaması için, hayallerini gerçekleştirmek amacıyla kıt kanaat biriktirmeye çalıştıkları, yavrularının rızkından kestikleri, başka sosyal imkânlarından farklı olarak biriktirmeye gayret ettikleri, gelecekteki umutlarını güncel ihtiyaçlarından keserek gayret etmeye çalışan insanların umutlarının mağdur olmaması için yapılması gereken, sistemin tıkanmaması için, sistemin çökmemesi için, 350 bin katılımcının mağduriyetinin ortaya çıkmaması için yapılan bir düzenlemeden sistem temsilcileriyle ilgili 34 firmanın tamamının temsilcileriyle hem birer birer hem de toplu hâlde görüşerek sistem içerisindeki tıkanıklar ne olabilir, nasıl mağduriyetler olur, nasıl giderilebilir konusunda araştırmalar yaptım. Bunda da katkı yapan hem teklif sahibi arkadaşlarıma hem Cumhuriyet Halk Partisinden değerli Komisyon üyelerimize ve Komisyon dışarısından katkı yapan değerli milletvekillerimize, HDP milletvekillerine, Milliyetçi Hareket Partisi milletvekillerine ve İYİ PARTİ milletvekillerine teşekkür ediyorum”