ELEKTRİKTE KEDİ-KÖPEK HAREKÂTI!

TAKİP ET >>

30 Mart yerel seçimlerinde oy sayım işlemleri sırasında yaşanan elektrik kesintileri bazı tartışmaları beraberinde getirmişti. “Şaibeli seçim” tartışmalarının da yapıldığı bu tablonun ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın ise kesintinin nedenini “Trafoya kedi girdi” şeklinde açıklama yapmıştı. İşte o açıklamanın ardından 55 gün geçti ancak, bu yöndeki tartışmalar ve espriler de bitmedi. Düellonun Kayseri boyutunda da güvenlik için trafoların yeraltına alınması gündemde.

Peki, bu teklif kimlerden geldi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, 30 Mart yerel seçimlerinde oy sayım işlemleri sırasında birçok ilde yaşanan elektrik kesintilerinin nedeni olarak “trafoya kedi girdi” açıklaması yapması yalnız ülke genelinde değil tüm dünyada da büyük yankı buldu. Bu açıklama ilk etapta şaka olarak algılandı. Bakan Yıldız “şaka yapmıyorum, gerçek” deyince siyasetin gündemi kediye yönelmiş ve yurt genelinde trafolara giren kediler konusu merak uyandırmıştı. Hatta bazı vekiller, trafoya giren kedilere yönelik işlem yapılıp, yapılmadığı konusunda soru önergesi bile hazırlamıştı.

“KEDİLER HAKKINDA TUTANAK TUTULMUŞ MUDUR?”

Bu konuda en çarpıcı soru önergesi ise MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'den gelmişti. Yeniçeri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Bakan'a, “Türkiye genelinde kaç trafoya kedi girmiştir? -Elektrik kesintisine sebep olan kedinin eylemi tutanağa geçirilmiş midir? Trafo merkezlerinin güvenliği nasıl sağlanmaktadır? Kedilerin girdiği trafo merkezlerinin kamera ve görüntü kayıtları var mıdır? Trafolara giren kedilerin hangi kediler olduğu tespit edilebilmiş midir? Trafolara giren kedilerin cinsleri nelerdir? Trafolara giren kediler yakalanabilmiş midir? Trafoya giren elektrik kesintisine sebebiyet veren kediler ile ilgili yasal işlem yürütülmüş müdür? Kediler hakkında tutanak tutulmuş mudur? İddia edilen eylemleri tutanağa işlenmiş midir? Kedilere idari veya cezai yaptırım uygulanmış mıdır? Kediler barınağa veya tedavi edilmek üzere veteriner kliniklerine götürülmüşler midir?” şeklinde sorular yöneltmiş ve cevap istemişti.

TRAFOLAR YERALTINA ALINSIN TEKLİFİ

İşte gelinen süreçte Bakan'ın bu yöndeki açıklaması ülke ve dünya genelinde aynı zamanda hem karikatür dergilerine hem de günlük siyasi esprilere konu olmuştu. Akıllarda soru işaretleri bırakan açıklamanın ardından Kayseri'de de bazı MHP'li Belediye Meclis Üyeleri'nden ilginç bir teklif geldi. MHP'li bazı meclis üyeleri, kent genelinde özellikle parklarda bulunan trafoların yeraltına alınması teklifinde bulundu. “Gelin parklardaki tüm trafoları yeraltına alalım. Daha güvenli olur. Böylece kedi, köpek derdinden de kurtulalım.” şeklinde teklifte bulunduğu ifade edilen MHP'li üyelerin bu teklifine AKP'li Belediyelerin ve meclis üyelerinin sıcak bakıp bakmayacakları kentte merak konusu olurken, Elektrik Şirketi yetkilileri ise bu teklifin teknik olarak bazı sıkıntıları beraberinde getireceği ve aynı zamanda maliyetleri de 3,5 kat arttıracağı görüşünde.

TEKNİK VE MALİYET AÇISINDAN TERCİH EDİLMİYOR

Avrupa ülkelerinde de benzer durumun söz konusu olduğunu ve trafoların genel manada Kayseri'deki gibi olduğunu belirten şirket yetkilileri, Kayseri'deki trafoların çoğunluğunun yer üstünde yani parklarda olduğunu ancak çarşı merkezi gibi bazı sorunlu bölgelerde 6 ya da 7 trafonun bina altları diye de tabir edilen yerlerde olduğunu söyledi. Trafoların yeraltına alınmasının maliyeti de 3,5 kat arttıracağını ve şirketin de mevcut durumda bu yükümlülüğü kaldıracak yatırım bütçesi ayıramayacağını dile getiren şirket yetkilileri, yeraltının teknik olarak da sakıncalı olduğunu belirtiyor. Ulaşım, soğutma gibi nedenlerden ötürü Avrupa'da da yeraltının tercih edilmediğini vurgulayan yetkililer, “Zorunlu olmadıkça teknik nedenlerden ve yüksek maliyetten ötürü trafoların yeraltına alınmasını tercih etmiyoruz” şeklinde görüş belirtti.

MELİKGAZİ BELEDİYESİ TRAFOLARIN YERALTINA ALINMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATMIŞTI

2013 yılında Melikgazi Belediyesi, ilçe sınırları içerisinde yer alan trafo merkezlerinin yer altına alınması için çalışma başlatmıştı. Hem görsel kirlilik hem de trafoların güvenliği için bu yönde karar alan belediye, modern görünümlü şehir hedeflemişti. Belediye ilk etapta da hizmet binası karşısındaki trafoya yönelik yeraltına alma işlemi başlatmıştı. Diğer yandan ortaya çıkan bu gelişmelerin ardından trafo güvenliği için MHP'lilerin teklifi, “Kayseri'de elektrikte kedi-köpek harekâtı” şeklinde yorumlanırken önümüzdeki süreçte trafo güvenliği için yeni önlemlerin alınıp alınmayacağı yani kentte de yaşanabilecek olası bir “siyasette kedi vakasına” karşı nasıl harekete geçileceği de merak edilen konular arasında yer alıyor. Haber: Cafer ZENGİN

Bakmadan Geçme