Elektrik Şirketi Özhaseki'den ve Meclis'ten onay almadan bakın ne yapmış?
Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin ortakları arasında yer aldığı birisi Kayseri ve Civarı Elektrik Türk A.Ş.'nin (KCETAŞ) borçlanmalarında yasal mevzuata uymadığı ortaya çıktı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi (KCETAŞ) şirket borçlanmalarında yasal mevzuata uymadı. Konu Sayıştay Denetiminde ortaya çıktı. Şirketin 2022 yılı faaliyet döneminde toplam 479.262.996,98 TL banka kredisine ilişkin borçlanmayı, Kayseri Büyükşehir Belediye Meclis Kararı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının onayının alınmadan yaptığı ifade edildi.
Onay almadan borçlanma yapılmış
“Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin şirketin yüzde 50'sinden fazla hissesine sahip olması nedeniyle, şirketin yapacağı borçlanmalar da 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 68'inci maddesinde belirtilen düzenlemeye tabi olması zorunlu kılar” diyen Sayıştay Denetçileri, “Borçlanmada Büyükşehir Belediye Meclis kararı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının onayının alınması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
Elektrik Şirketi 479.262.996,98 TL borçlanmış, yüzde 10'u geçmiş!
Sayıştay'ın konuyla ilgili olarak hazırladığı raporda şu ifadeler yer aldı: Şirketin 2021 yılı faaliyet döneminde elde ettiği brüt satışlar tutarı 975.729.142,18 TL olup bu tutarın yüzde 36,20 yeniden değerleme oranıyla artırıldığında 1.328.943.091,65 TL'ye ulaşılmaktadır. 2022 yılında yapılan borçlanma tutarı 479.262.996,98 TL, Şirketin brüt satışlar tutarının 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen yeniden değerleme oranıyla artırılan tutarın yüzde 10'unu geçmektedir. Bu nedenle Şirket tarafından yapılan/yapılacak borçlanmalarda Büyükşehir Belediye Meclisinin kararı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının onayının alınması gerekmektedir. Şirketin brüt satışlar tutarının 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan tutarın %10'unu geçen borçlanmalarda, Büyükşehir Belediye Meclis kararı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının onayının alınması gerekmektedir.
Sayıştay'dan bağımsız denetim uyarısı
Diğer yandan şirketin bağımsız denetim hizmet alımını da kamu ihale kanunu kapsamında yapmadığını belirten Sayıştay, "6102 sayılı Kanun gereğince gerçekleştirilecek bağımsız denetim hizmet alımının, 4734 sayılı Kanun kapsamında işin niteliği ve yaklaşık maliyetine göre uygun ihale yöntemi belirlenerek yapılması gerekmektedir" uyarısında bulundu.