EKMEĞİNİ ÇÖPLÜKTE ARIYOR

TAKİP ET >>

Suriye'deki savaştan kaçarak ülkelerini terk eden Suriyeliler'in dramı hemen hemen hergün değişik şekillerde objektiflere takılıyor. Kimisi bir köşe başında dileniyor kimisi ise ucuz işçi olarak karın tokluğuna hayatta kalmak için çalışıyor.

Dilenen Suriyeliler'in toplanıp, kamplara gönderileceği yönünde haberlerin çıkmasının ardından bu konuda alınacak önlemler merak konusu olurken Kayseri'de Suriyeli sayısının 30 bine ulaştığı ifade ediliyor. İşte o Suriyeliler'den biri 12 Yaşındaki Yasin Laise, bir çöp konteynırında yiyecek ya da işine yarayacak bir şeyler arıyor. Hal böyle olunca hayatta kalmak için savaştan kaçan Suriyeliler, bu kez de yoksulluğa karşı direniyor. Bu durum da “Ne umdular, ne buldular” dedirtiyor.

Soğuk kış şartlarında Emek İnönü Parkı'nda, kafasını soktuğu bir çöp konteynırında bir şeyler arayan 12 yaşındaki Suriyeli Yasin, yarım yamalak Türkçesi ile derdini anlatmaya çalışıyor. Çöpte, yiyecek, plastik, kağıt aradığını söyleyen Yasin, aynı zamanda 8 kardeşinin olduğunu belirterek, yaşadıkları çaresizlikten ve yoksulluktan bahsediyor. Babasını kaybettiğini ve kardeşleri ile birlikte hayat mücadelesi verdiklerini anlatmaya çalışan küçük Yasin, zaman zaman ailesi ile birlikte bir camide kaldıklarını belirtti.

Yasin, Suriyeliler'in içinde bulunduğu savaşın acımasız yüzünü bir kez daha ortaya koyuyor. Çevredeki bazı vatandaşlarda ortaya çıkan bu duruma tepki göstererek, “Yasin ne tek ne de ilk. Kayseri başta olmak üzere birçok şehirde belki yüzlerce, binlerde Yasin var. Ve belki yarın bir Yasin daha haberlere konu olmaya devam edecek. Birileri artık savaşarak, insanlara zulüm ederek bir şeyler kazanılamayacağını anlamalıdır. Ne yazık ki, savaşlara sebep olanlar hem kendi coğrafyalarında hem de başka coğrafyalarda can yakmaya devam ediyor. Umarız yeni yılda bu zulümler biter ve herkes kendi ülkesinde mutlu bir şekilde yaşar” şeklinde görüş belirtti.

Haber/Foto: Güler Ruhsar Aktaş Hatip

Bakmadan Geçme