'Eğitim Sistemi değişmeli'

TAKİP ET >>

38 Kent TV'de hafta sonları ekranlara gelen ‘Sansürsüz' Programına konuk olan Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, “Ekonomide, teknolojide söz sahibi ülkeler, eğitim sisteminde ileri ülkelerdir. Türkiye'nin bu anlamda ilköğretimden itibaren eğitim sistemini, ezbercilikten uygulamacılığa geçirmek zorundadır. “ dedi.

Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, çok fakülte ve yüksek okullu üniversite olmak yerine, az fakülte, ama hayata hazır mezunlar vermek ilkesi ile çalıştıklarını söyledi. Sabuncuoğlu, eğitim sisteminin vakit geçirilmeden revize edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

38 Kent TV'de hafta sonları ekranlara gelen, Sansürsüz Programında Gazeteci Ahmet Zorlu ve Osman Çiftçi'nin sorularını cevaplandıran Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, Abdullah Gül Üniversitesi'nin yavaş, ama emin adımlarda büyüdüğünü belirterek, “Şu anda ülkemizde'deki 120 dolayında kamu üniversitesi içerisinde bilimsellikte ilk 5'te yer alıyoruz. Dünyanın, eğitime damga vurmuş üniversiteleri ile işbirliği ve temas halindeyiz. Buralarda uygulanan yüksek eğitimi AGÜ'de hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bize bağlı eğitim kurumlarının tamamında, ezberci eğitim yerine, uygulamalı, sahada eğitime büyük önem veriyoruz. Kuruluşumuzun 5. Yılında, akademik çevrelerin dikkatini çekmeyi, yüksek eğitime yeni bir nefes olmayı başardığımızı söyleyebilirim” dedi.

Türkiye'de ilköğretimden başlamak üzere, ezbere dayalı bir eğitim sistemi uygulandığını, bunun da diplomalı ama hayata hazırlık yapmamış gençlik oluşmasına yol açtığını dile getiren Rektör Sabuncuoğlu, göreve geldiği günden bu yana, liselerin kapısını çaldıklarını, onların dikkatlerini çekmenin yanı sıra, Kayseri'deki işletmelerle ilişkiler kurduklarını belirterek şunları söyledi;

“Bir eğitim sistemi düşünün. 40 çocuk bir sınıfta ve laboratuarda. Öğretmen ders atlatıyor veya deney yapıyor. Öğrenciler ise seyrediyor. Sonrasında onlara soru soruyorsunuz, 5 tane cevap var ve biri doğru. Bu şekilde liseden mezun olan çocuk üniversiteye geliyor. Hayatın hiçbir aşamasından bihaber. Adabı Muaşeret mi öğreteceksiniz, mesleki eğitim mi vereceksiniz. Sosyal ilişkilerini mi geliştireceksiniz. O nedenle Türkiye'deki eğitimin baştan sona yeniden yapılandırılması gerekir. Bu gün dünyanın, bilimde, teknolojide, sanatta ve üretimde marka haline gelmiş ülkelerin tamamı, önce eğitim sorununu çözmüş ülkelerdir. Biz ülkemiz ve dünyanın geleceğine damga vuracak bir gençlik yetiştirmek istiyorsak, ilköğretim ve liselerdeki eğitim sistemini baştan sona yeniden yapılandırmamız gerekir. Türkiye'de onlarca üniversite var. Ama hiç biri, dünya üniversiteler sıralamasında ilk yüzde bile yer almıyor. Ama Kayseri büyüklüğünde ülkelerin 2-3 üniversitesi birden bu sıralamalarda üst sıralarda bulunuyor.”Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, 1930'lu yıllarda kurulan Sümerbank Kayseri Dokuma Fabrikası alanının bir bilim yuvasına dönüşmeye başladığını, 2021 yılına kadar yetecek fiziki mekanların oluşumunda da önemli bir noktaya geldiklerini sözlerine ekledi. Sabuncuoğlu, Abdullah Gül Üniversitesi'nin bir devlet üniversitesi olduğunu, hala insanların burayı vakıf üniversitesi olarak bildiklerini de belirterek, “Biz devlet üniversitesiyiz. Ama güçlü bir vakıf desteğine sahibiz. İmkanlarımız diğer devlet üniversitelerinden bu anlamda daha fazla” diye konuştu.

Bakmadan Geçme