'Adrese dayalı sistem öğrenciler arasındaki hiyerarşiyi ortadan kaldıracak'
Eğitim Bir Sen 1 No'lu Şube Başkanı Aydın Kalkan, adrese dayalı sistemin öğrencilerin sınav stresini azaltması ve öğrenciler arasındaki hiyerarşiyi ortadan kaldırması dolayısıyla olumlu sonuçları olacağını söyledi.
Eğitim Bir Sen il binasında yaptığı basın açıklamasında konuşan Başkan Aydın Kalkan, yeni sınav sisteminin, sınav stresini azaltması ve okullardan kaynaklı olarak ortaya çıkan hiyerarşinin ortadan kalkması açısından olumlu sonuçlar doğuracağını; ancak sınav sorularının sayısının azlığı ve merkezi sınavda öğrenci alacak okulların belirlenmesinde bir takım sıkıntılara neden olacağını ifade etti.
Başkan Aydın Kalkan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Merkezi sınavla öğrenci alacak okulların belirlenmesinde özellikle nüfus ve kentin büyüklüğü gibi nesnel kriterler mutlaka dikkate alınmalıdır. Fen liseleri ile sosyal bilimler liselerine ek olarak bazı Anadolu liseleri, meslek liseleri ve imam hatip liseleri de merkezi sınavla öğrenci almalıdır. Merkezi sınav için öngörülen 60 sorunun kapsam geçerliliği düşük olacaktır. Bundan dolayı soru sayısı artırılmalıdır. Sınavın 6 ve 7. sınıfların konularını da kapsaması, halen 8. sınıfta bulunan öğrencileri okul dışı kaynaklara yönlendirme riski taşımaktadır. Dolayısıyla merkezi sınavın kapsamı 8. sınıf konularıyla sınırlandırılmalıdır. Sınavsız yerleşecek öğrencileri yerleştirmede katı bir merkezi yerleştirme anlayışı yerine daha esnek bir yaklaşım benimsenmelidir. Sınavsız yerleştirme işlemi yapılacak okullara katı bir kontenjan/kapasite sınırlaması konulmamalıdır. Aksi hâlde, öğrencinin evinin en yakınındaki okula yerleşmeme ihtimali söz konusudur. Bundan dolayı, öğrencinin evinin en yakınındaki tercih ettiği okul türüne adrese dayalı olarak yerleşmesi esas olmalıdır.”
Adrese dayalı sistemin il ve ilçelerdeki okul kapasitelerinin yeterliliğini de ortaya koyacağını belirten Başkan Aydın Kalkan, “Bugüne kadar yapılan yatırımların ne kadar isabetli ya da ne kadar çarpık olduğu ortaya çıkacak, öğrenci yoğunluğunun çok, okullaşmanın az olduğu yerlerde ikili eğitime geçme zorunluluğu veya okullaşmanın çok öğrenci yoğunluğunun az olduğu yerlerde de bazı okulların atıl kaldığı durumlar söz konusu olacaktır. İl ve ilçelerdeki okul yatırımlarının bundan sonra öğrenci yoğunluğuna göre planlanması, sistemin uzun vadede işleyişi açısından önemlidir” dedi.
“Öğretmen performansı sistemi facia”
Başkan Aydın Kalkan, son olarak performans değerlendirmesi sistemini de eleştirdi. Sistemin kabul edilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Başkan Aydın Kalkan, “Öğretmen performans sistemi bir faciadır ve bunun bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. Önemli bir meslek olan öğretmenlik itibarsızlaştırılmamalıdır. Öğretmenler şamaroğlanına döndürülmemeli, öğrenci ve velilerin parmak salladığı, düşük not vermekle tehdit ettiği bir konuma düşürülmemelidir. Otoritesi ve saygınlığı sarsılan bir öğretmenin öğrencisi üzerinde etkili olması mümkün değildir. Öğretmenin herhangi bir ağırlığının olmadığı, disiplinin ortadan kalktığı bir ortamda eğitim işlemez hâle gelir. Bunun ağır maliyetini, zararını millet olarak hepimiz öderiz. Geleceğimizi şekillendiren eğitim gibi bir konuda adım atarken kılı kırk yarmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.