DOKTOR HASTA, HASTA DOKTOR OLDU

TAKİP ET >>

Dermatolog Sema Karaoğlu, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'ne dikkat çekmek için down sendromlu hastasına muayene oldu.

Down sendromlu 3 hastasının olduğunu ifade eden Doktor Sema Karaoğlu, “Hepsi benim için çok özel. Özlediğiniz duyguları ve samimiyeti görüyorsunuz, içiniz ısınıyor.”dedi.

Birleşmiş Milletler, 21 Mart tarihini Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak belirledi. Ve bu hafta, bazı çevreler yaptıkları etkinliklerle down sendromuna dikkat çekmeye çalıştı. Bu isimlerden biri de Dermatolog Sema Karaoğlu oldu. Dünya genelinde 6 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 100 bin civarında down sendromlu insan var.

Bu konuya dikkat çekmek isteyen Dr. Karaoğlu, bu yönde 3 hastasının olduğunu belirtti. Memorial Hastanesi'nde görev yapan Dermatalog Sema Karaoğlu, doktorluk görevini geçici süreyle down sendromlu bir hastasına bıraktı.

“DOWN SENDROMU BİR HASTALIK DEĞİL GENETİK BİR FARKLILIK”

Önlüğünü ve stetoskopunu hastasına veren Karaoğlu, daha sonra muayene oldu. Kendince down sendromu konusunda farkındalık oluşturmak istediğini ifade eden Karaoğlu, “O kadar içten, o kadar egosuz ve o kadar doğallar ki, gözleri ışıl ışıl sevgiyle bakıyor. Çoğu insanda özlediğiniz, daha doğrusu insan olan varlıkta olması gereken bu duyguların, gittikçe yitirilmesi ile, özlediğiniz duyguları ve samimiyeti görüyorsunuz, içiniz ısınıyor. Menfaatsiz, hesapsız. Down sendromu, ya da trizomi 21 dediğimiz bu durum, genetik düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması sonucu ortaya çıkan bir farklılık. Evet, down sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılık. Yani onlar bizden + 1 fazlalar. Çoğunlukla hafif veya orta seviyeli öğrenme güçlüğü gibi sorunlar taşıyorlar, ancak çocukluğun erken dönemlerinde sağlanacak aile ve tıp desteği ile erken müdahale sayesinde, destekle toplumla bütünleşik bir hayat kurabilirler. Her 800 ile 1000 doğumda 1 oranında rastlanılan Down sendromu gebelik sırasında ya da doğumda tanımlanabilmektedir. İstatistikler anne yaşının artışıyla bu oranın yükseldiğini göstermiştir. Benim an itibarı ile 3 tane, deri rahatsızlığı olan ve düzenli olarak kontrollerine gelen 3 down sendromlu hastam var. Hepsi benim için gerçekten çok özel, onlar da beni seviyorlar, o özel insanlarla iletişim kurmak zor değil zaten. 2005 -2006 yılında Amerika Pittsburgh'ta yaşadım. Down sendromlu kişiler orada hayatın tamamen içinde. Marketlerin birçoğunda poşet doldurma işini onlar yapıyor. Çok etkilenmiştim bundan. Ülkemdeki down sendromlular için arzu etmiştim benzer bir şeyi. Nihayet ülkemizde ve şehrimizde downlıların çalıştığı bir kafe var. İşte 21 Mart down sendromu farkındalık arttırma gününü o nedenle çok önemsiyorum. Her 1000 doğumda birinin down olduğunu düşünürsek ülkemizde ne kadar çok down lı olduğunu ve bunları sakladığımız acı gerçeğini görürüz. Bu özel insanlar aramızda olmalı sadece +1 farkla.” Haber /Foto: Güler Ruhsar AKTAŞ

Bakmadan Geçme