Diyaliz mezunlarının isyanı!

TAKİP ET >>

Türkiye Diyaliz Teknikerleri Grubu üyeleri, sosyal medyada Sağlık Bakanlığı yetkililerine seslerini duyurmak için mücadele ediyor. Grup Yöneticilerinden Emrullah Kılıç, Bakanlık'tan diyaliz teknikerleriyle ilgili yeni bir düzenleme yapılması yönünde taleplerinin olduğunu ifade ederek, “Gerekli düzenlemenin yapılacağına inanıyor, ve diyaliz teknikerlerinin yeterli atama kontenjana sahip olacağını umut ediyoruz.” dedi.

Türkiye Diyaliz Teknikerleri Grubu üyeleri, mesleklerine dair seslerini duyurmak için sosyal medya üzerinden harekete geçti. Konuyla ilgili olarak Kayseri Olay'a açıklama yapan Türkiye Diyaliz Teknikerleri Grubu Yöneticisi Emrullah Kılıç, “Diyaliz teknikeri tanımı Sağlık Bakanlığı'nın 2014 yılında güncellediği görev tanımında Diyaliz teknikerleri Hemodiyaliz ünitelerinde tüm yetkilere sahip olmuştur. Yani Diyaliz hastalarını diyaliz uygulamaları hakkında bilgilendirir. Hemodiyaliz cihazının her işlem sonrasında iç ve dış dezenfeksiyonu ile malzemelerin sterilizasyon işlemlerini yürütür. Diyaliz işlemi öncesinde ve sonrasında hastayı tartar, diyaliz işlemi süresince hastanın yaşam bulgularının takiplerini yapar ve tedavilere ilişkin kayıtları tutar. Hastayı diyalize almadan önce damar yolunu değerlendirir, diyaliz giriş yerinin bakımını yapar, hemodiyaliz işlemini başlatır ve bitirir. Diyaliz işlemi sırasında oluşabilecek istenmeyen etkiler ve komplikasyonlar için gerekli önlemleri alır, oluşması halinde hekime haber verir. Sağlık Bakanlığı geçmiş yıllarda hemodiyaliz servislerinde yaşanan sağlık personeli sıkıntısından dolayı hemşire unvanlı kişilere diyalizde çalışma sertifikası vermiş, ve saymış olduğumuz yönetmeliğe göre hemşirelere bu görevleri tanımlamıştır. Günümüz itibarıyla Türkiye'nin çeşitli yerlerinde diyaliz hastaları artmış ve hemşirelere verilen sertifikalarda çoğaltılmıştır. Aynı şekilde üniversitelerde diyaliz teknikerliği programı da yaygınlaştırılmıştır” dedi.

“HEMŞİRE UNVANLI KİŞİLERE VERİLEN DİYALİZDE ÇALIŞMA SERTİFİKASININ DURDURULSUN”

“Bugün diyaliz teknikeri mezun sayısı ortalama yıllık beş bin kişi civarındadır.” diyen Kılıç, Diyaliz teknikerliğinin önünün açılması için gerekli düzenlemenin yapılması çağrısında bulundu. Kılıç, şu ifadeleri kullandı: “Sağlık bakanlığı bünyesinde hemodiyaliz servislerinde çalışan sertifikalı hemşire sayısı dört bin civarında. Kamuda görev yapan Diyaliz teknikeri sayısı da üç yüz atmış civarında. Biz diyaliz teknikerleri bakanlığımıza dilekçeler göndererek durumu izah etmeye çalıştık. Ve diyaliz teknikeri mezun sayısı yeterli sayıda olduğu içinde bakanlığımızın bölümümüze atama sayısını arttırmasını talep ettik. Bugün kamu hastanelerinde diyaliz servisinde çalışan hemşireler eski görev yerleri olan, servislerine çekilirse hem Türkiye geneli hemşire ihtiyacı karşılanmış olacak, hem de diyaliz teknikerleri alanlarına geri dönecek. O yüzden sağlık bakanlığımız diyaliz teknikerleriyle ilgili yeni bir düzenlemeyi bir an önce yapmalıdır. Artık, Türkiye Diyaliz Teknikerleri olarak bizler, diyaliz teknikerleri yeterli mezun sayısına ulaştığımız için hemşire unvanlı kişilere verilen diyalizde çalışma sertifikasının durdurulmasını talep ediyoruz. Diyaliz teknikerliğinin önünün açılması için Gerekli düzenlemenin yapılacağına inanıyor, ve diyaliz teknikerlerinin yeterli atama kontenjanına sahip olacağını umut ediyoruz... '' Haber: Hüseyin GÖKTAŞ

Bakmadan Geçme