Dişlerinizin Beyazlığı Sizin İçin Yeterli mi?
İnsan cildinde olduğu gibi dişlerde de süngerin yapısına benzer gözenekler bulunur.
Kadın erkek pek çok kişinin en büyük hayali şüphesiz bir şekilde dişlerinin beyaz ve sağlıklı olmasıdır. Ancak birçok kişi dişlerinin görünümünden memnun olmadığı için gülme ve konuşma sırasında dişlerinin görünmesini istemez. Bunun en temel nedenlerinden biri dişlerin renginde meydana gelen değişikliklerdir.
İnsan cildinde olduğu gibi dişlerde de süngerin yapısına benzer gözenekler bulunur. Ağza alınan yiyeceklerin ve içeceklerin tümü bu gözeneklerden içeri girebildiği için renklendirici özelliğe sahip olmaları durumunda dişlerde renk değişikliklerine yol açabilirler. Kahve, sigara, çay, şarap ve vişne suyu dişler üzerinde lekelenmeye neden olan maddelerin başında gelir. Çeşitli etkenlere bağlı olarak oluşan lekelenmeler zaman içinde dişlerin renklerini koyulaştırır. Aktif ve düzenli bir şekilde diş temizliği yapılmazsa bu lekelerin kendiliğinden kaybolması söz konusu olmaz.
Bleaching olarak da bilinen diş beyazlatma İstanbul ve diğer metropollerimizde en sık uygulanan estetik diş hekimliği prosedürlerinden biridir. Diş beyazlatma, dişlerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan renklenmelerin giderilmesi ve dişlerin beyazlatılması için diş beyazlatma jelleri kullanılarak uygulanır.
Diş beyazlatma yöntemleri ofis tipi ve ev tipi olmak üzere ikiye ayrılır. Kullanılacak yöntem hangisi olursa olsun diş beyazlatma uygulamaları öncesinde hastanın detaylı bir muayenesi yapılmalıdır. Eğer çürük dişler bulunuyorsa öncelikle bunların tedavisi gerçekleştirilmelidir. Ağızda çürük dişler varken diş beyazlatma uygulanması durumunda kullanılan beyazlatıcı jelin çürük bölgeleri geçerek dişin iç kısmına ulaşması ve dişin hassasiyetini artırması söz konusu olabilir. Mine tabakası bulunmayan kökler, kaplamalar ve kuronlar üzerinde diş beyazlatma uygulaması ile sonuç alınması mümkün değildir. Ofis tipi diş beyazlatma hastanın ihtiyaçlarına göre bir ya da birkaç seansta gerçekleştirilebilir. Her bir seansın süresi 30 ile 60 dakika arasında değişir.
Ev tipi diş beyazlatma ise diş hekiminin kontrolü altında olmak kaydıyla hastanın kendisi tarafından ev ortamında uygulanır. Hastanın ağız ve diş kalıpları alınarak bunlarla uygun olacak şekilde şeffaf plaklar hazırlanır. Hasta yaklaşık 2 ile 3 hafta süreyle bu kalıpları, diş hekiminin kendisine verdiği beyazlatıcı jelleri içine sürerek dişlerine takar. Uygulamanın başarılı olması için şeffaf plaklar belirtilen süre boyunca düzenli bir şekilde uygulanmalıdır.
Ofis tipi ve ev tipi diş beyazlatma uygulamalarında peroksit bazlı ağartıcı maddeler kullanılsa da her iki uygulamada kullanılan maddeler arasında oransal farklılıklar bulunur. Bu nedenle her iki yöntemin uygulanması sonucunda elde edilecek etki de farklı olur. Ofis tipi diş beyazlatma yönteminde kullanılan diş beyazlatıcı jellerin içinde %15 ile %43 arasında değişen oranlarda hidrojen peroksit ya da karbamid varken bu oran ev tipi diş beyazlatma işleminde kullanılan beyazlatıcı jellerde %3 ile %20 arasında değişir.
Daha Sağlıklı ve Güzel Dişler İçin Rutin Dr. Sait Gezer Muayenelerinizi İhmal Etmeyin
Ağız ve diş sağlığı açısından en önemli konulardan biri diş temizliğini doğru ve düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Günlük diş bakımı doğru ve yeterli şekilde yapılsa dahi diş hekimlerinin belirli aralıklarla diş taşı temizliğini gerçekleştirmesi ağız ve diş sağlığı açısından olmazsa olmazdır.
Maruz kalınan maddelere bağlı olarak zaman içinde dişlerin yüzeyinde plak olarak adlandırılan yapışkan bir madde oluşur. Eğer dişler düzenli şekilde fırçalanmazsa birikintiler sertleşerek diş taşı ya da tartarları oluşturur. Sertleşmiş plaklar olan diş taşları ya da tartarlar zamanında ve doğru bir şekilde tedavi edilmezse kişinin ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalması söz konusu olabilir. Diş taşı diş yüzeyinde birikmeye devam ettiği takdirde diş eti sorunları ve diş eti enfeksiyonları meydana gelebilir.
Dişlerin üzerinde çeşitli nedenler sonucu biriken diş taşlarının çeşitli el aletleri ve ultrasonik aletler kullanılarak temizlenmesi işlemi olan diş taşı temizliği ağız ve diş sağlığı açısından çok önemlidir. Dişlerin doğru ve düzenli şekilde fırçalanması ağız ve diş sağlığının temel kuralıdır. Yapılan diş taşı temizliği sırasında; uygun el aletleri ya da ultrasonik cihazlar kullanılır. Böylece diş minesine zarar verilmeksizin diş taşları temizlenerek çıkarılır. İşlem sırasında hava, su ve püskürtme yoluyla özel bir temizleme tozu kullanılır. Dişler düzenli olarak fırçalandığı ve diş ipi ile temizlendiği takdirde diş taşı oluşumunun önlenmesi ya da mümkün olduğunca azaltılması olası bir durumdur.
Diş etlerinin çevresindeki kireç tabakası, yemek artıkları ile tükürükteki minerallerin birleşmesiyle ortaya çıkar. Bu tabaka ne yazık ki fırçalama yoluyla dişlerden çıkarılamaz ve diş hekimi tarafından gerçekleştirilen diş taşı temizleme işlemine ihtiyaç duyulur. Diş taşı temizliği uygulandıktan sonra elde edilen sonucun korunabilmesi için hastanın doğru ve düzenli bakım yapması zorunludur. Çoğu hastada 6 ayda bir diş taşı temizliğinin yapılması yeterlidir.
Diş taşlarının dişte birikmesi ile ilgili herhangi bir önlem alınmaması durumunda zaman içinde bakteri oluşması söz konusu olabilir. Diş taşı temizliği uygulandığında hastanın dişlerinin yüzeyi pürüzsüz ve temiz bir hale getirilebilir. Bu sayede bakterilerin dişlere zarar vermesi ve diş sağlığını olumsuz yönde etkilemesi engellenebilir.