DİKKAT OKUL ÇANTASINDA SKOLYOZ TEHLİKESİ
ORTOPEDİ ve Tramvatoloji Uzmanı Dr. Nurullah Ermiş, okul çantası seçimi konusunda velileri ve öğrencileri uyardı. Ermiş, okul çantasının çocuklarının omurga sağlığını etkileidğini belirterek, “Boyun hızlı uzadığı yaşlarda tek el veya tek omuzla taşınan çantalar omurgada skolyoz gibi duruş bozukluklarına neden olabilir” dedi.
Yeni bir eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala velileri okul alışverişi telaşı sardı. Okul alışverişlerinde özellikle çanta alımı konusunda vatandaşları uyaran Ortopedi ve Tramvatoloji Uzmanı Dr. Nurullah Ermiş, hatalı çanta kullanımının uzun vadede duruş bozukluklarına neden olabildiğini söyledi. Ermiş çanta seçimi ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: ”Omurga sağlığı ve duruş bozukluklarının önlenmesi adına ergenlik oldukça önemli bir dönemdir. Omurgadaki eğriliklere verilen genel bir isim olan skolyoz, özellikle gelişme çağındaki çocuklarda görülüyor. Skolyoz hastalığı çocuklarda yanlış oturma, sürekli sırtın bir tarafında yük taşıma gibi nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Bu hastalığa yakalananların omurgaları arkadan bakıldığında C veya S şeklini alıyor. Boy kısalığına, estetik görünüm bozukluğuna, akciğer kapasitesinin daralmasına, psikolojik bozukluklara, ileri yaşlarda kireçlenmeyle beraber bel ile sırt ağrılarına sebep oluyor. Bu nedenle çocukların taşıdıkları sırt çantalarının doğru seçimi ve doğru kullanımı oldukça önemli hale geliyor. Sırt çantası, okul çağı çocuklarında en sık karşılaşılan yüklenme nedenidir. Ağır sırt çantası taşımak, okul çocuklarının gelişmekte olan eklem, kas ve ligaman yapılarında zorlanmalara neden olarak, belde kas gerginliği mekanizmasını tetikleyebilir, bozuk yürüyüş, kötü duruş ve ciddi kronik bel ağrılarına yol açabilir”
OKUL ÇANTASI TEK TARAFLI TAKILMAMALI
Okul çantasının ağır olması veya tek taraflı omuz askısı kullanılması durumunda kas zorlanmalarının ortaya çıkabileceğini ifade eden Ermiş, “Özellikle omurganın aşırı yüklenmesi ve çantanın uygun olmayan pozisyonda taşınması sonucu ortaya çıkan postür (duruş) bozukluğu, sırt ve bel ağrısına yol açar. Ayrıca ağır yüklenme, vücuda uygulanan yükün pozisyonu, yükün şekli ve büyüklüğü, taşıma süresi, çocuğun fiziksel ve ruhsal durumu bir araya gelerek ağrıya neden olur” dedi.
“ÇANTANIN AĞIRLIĞI VÜCUT AĞIRLIĞININ YÜZDE 15'İNİ GEÇMEMELİDİR”
Sırt çantası seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda da uyarılarda bulunan Ermiş, şu uyarılarda bulundu: “Çantanın üzerinde ağırlığı arttıracak türde süslemeler bulunmamalıdır. Omuz kısımları geniş ve gerginliği yeteri derecede olmalıdır. Omuz ve sırt kısmında mümkünse sünger desteği bulunmalıdır. Dar askı, omuza baskı yaptığı için tercih edilmemelidir. Çantalarda bel kemeri kullanılmalıdır. Böylece yer değiştirmesi önlenir ve postür(duruş) bozulmaz. Çantaların sırt desteği olmalı, ancak bu destek çok sert malzemeden olmamalı, ortopedik sırt desteğine sahip çantalar tercih edilmelidir. Çantaların birçok bölme içermesine dikkat edilmelidir. Birden fazla bölme yük dağılımının düzenli biçimde olmasını sağlar. Sırt çantaları ve içindeki ağırlıkların toplamı, vücut ağırlığının yüzde 10 ile yüzde 15'ini geçmemelidir. Sırt çantası, her iki omuzdan asılarak düzgün taşınmalıdır. Sırt çantaları uzun süreli taşınmamalı, uzun süreli ayakta kalınacaksa çıkarılmalıdır.Çantanın taşınma düzeyi kalça veya bel kemeri bölgesinde olmalıdır. Günlük ders programı dışında çantalara fazladan yük koymamak gerekir. Ağırlık uygun dağıtılmalı; daha ağır eşyalar sırta, bele daha yakına konmalıdır.” (Haber Merkezi)