Dikkat! 'Kış lastiği uyarısı'

TAKİP ET >>

Aksoy Otomotiv Genel Koordinatörü Sezai Yüzer, zorunlu kış lastiği takma uygulamasının 1 Aralık perşembe yani dün itibariyle başladığını söyledi. Bu konuda sürücüleri uyaran Yüzer, “Kış lastiği takmayan sürücülere 602 lira ceza uygulanacak.” dedi.

Türkiye'de kış lastiği kullanım oranının yüzde 35'lere kadar yükseldiğini ifade eden Aksoy Otomotiv Genel Koordinatörü Sezai Yüzer, sürücülerin kendilerinin ve sevdiklerinin sağlıklarını düşünerek kış lastiklerini değiştirmelerini istedi. Yüzer, 'Biz yasadan çok insanların sağlığını ve canını düşünerek kış lastiklerini değiştirmeleri konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Sürücülerimiz muhakkak 7 dereceyi göz önünde bulundurmalı. Yaz koşullarında yaz lastiği, kış koşullarında kış lastiği kullanılmalı. Bu konuda zaman kaybedilmeden gerekli önlemler alınmalıdır.' diye konuştu.

1974 yılından bu yana lastik sektöründe faaliyet gösteren Aksoy Otomotiv'in Genel Koordinatörlüğünü yapan Yüzer, Yeni Sanayi merkez ve Organize Sanayi şubesinde kamyon, TIR, treyler, yarı treyler araçların lastik bakımını yaptıklarını söyledi. Yüzer, kış lastiği konusunda şu tavsiyelerde de bulundu: “Kış lastiklerinin diş derinliği; yaz lastiklerine göre genellikle daha fazladır. Kış lastiklerinde desen doluluk oranı, standart lastiklere göre daha azdır. Böylece yol yüzeyindeki kar, buz, su, çamur gibi maddelerin oluklardan dışarı atılması daha kolay olur. Kış lastiklerinin sırt deseninde daha çok kılcal damarlı ve omuz bloklarının dişli bir yapısı vardır. Bu yapı, karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde ilave çekiş sağlar. Kış lastikleri özel karışımı sayesinde kış şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur. İçeriğindeki yüksek silika oranıyla, tutunma özelliklerini korur ve ıslak zeminde sürüş emniyetini artırır. - +7 derece santigrattan daha soğuk havalarda kış lastikleri kullanımı ile elde edilen fren mesafesi; gerek yaz lastiklerinden ve gerekse zincir takılmış yaz ya da kış lastiklerinden elde edilen fren mesafesine göre daha kısadır. Kış lastiklerine alternatif olarak gösterilen zincir kullanımı; araçların lastik ve mekanik aksamına zarar verdiği için sadece zorunlu durumlarda ve mümkün olan en kısa sürede kullanım için tavsiye edilmektedir.

'KIŞ LASTİĞİ ALIRKEN VE KULLANIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER'

Kış lastiklerinin, otomobilinizin 4 pozisyonunda birden kullanılması gerekir. Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması, ani frenleme ve viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır. Kış lastiklerini yaz lastiklerinden ayırt edebilmek için yapısal farklılıklarının yanı sıra yanaklarındaki markalamaya dikkat etmek gerekir. M&S (Mud&Snow - Çamur ve Kar), M+S ve Snowflake veya Snowflake sembollerinden herhangi biri lastiğin yanağında varsa kış lastiğidir. Kış lastikleri; kullanılmadıkları dönemlerde uygun koşullarda saklanmalıdır. Tekrar araç altına takıldıklarında performans kayıpları yaşanmaması için ideal şartlarda (kuru, serin, güneş ışığı almayan asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak) muhafaza edilmeli.

Diğer yandan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012'de yürürlüğe giren 'Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik'e' göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine 1 Aralık'tan itibaren izin verilmeyecek.

Bakmadan Geçme