Deprem Uzmanı Demirtaş: Kayseri'nin Deprem Sorunu – Çıkmazı
Deprem hakkında önemli bilgiler veren Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, 'Kayseri ilçelerinden fay geçiyor, segment/fay sayısı arttı ve riski değişti' gibi açıklamaların hiç bir bilimsel geçerliliği bulunmadığını söyledi. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri Haberinde…
Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Kayseri üzerinden deprem açıklamaları yaptı..
Demirtaş, “Son günlerde ‘Türkiye'de diri fay sayısı 485; 45 il ve 110 ilçe fay üzerinde bulunuyor, il ve ilçelerin riski değişti' gibi kamuoyu ve karar vericileri yanlış yönlendiren haberler yapılmaktadır” dedi.
Demirtaş, “485 diri fay olması ya da 45 il ve 110 ilçe fayın geçmesi önemli değil. Bu fayların yıllık kayma hızları 0,05 mm/yıl ile 20 mm/yıl. Fayların yıllık kayma hızlarına göre 7.0 üzeri depremlerin tekrarlanma aralıkları 250 yıl ile >10 bin yıl aralığında değişmektedir. Dolayısıyla 485 fay ya da 45 il ve 110 ilçeden geçen fayların 50-100 yıllık insan ve bina ömrü içinde hepsinin aynı anda 7.0 ve üzeri deprem üretmesi imkansız ötesidir. Özetle ‘Kayseri ilçelerinden fay geçiyor, segment - fay sayısı arttı ve riski değişti' gibi açıklamaların hiç bir bilimsel geçerliliği bulunmamaktadır. Hayali deprem büyüklükleri ve kurgularla ‘halkı uyararak depreme karşı tedbir alınması gerektiği' şeklindeki açıklamaların bilimsel bir temeli bulunmamaktadır. Uzmanlık alanları aktif fay-paleosismoloji olmayanların açıklamaları son derece tehlikelidir” ifadelerini kullandı.
Demirtaş, son olarak, ‘Diğer bir konu MTA Türkiye Diri Fay Haritası'nın güncellemedi. En son harita 2011 yılında yayınlanmıştır. Bu tarihten sonra diri fay haritası güncellenmemiştir' diye açıklamada bulundu.
KAYSERİ'nin DEPREM SORUNU/ÇIKMAZI
1.0-2.0 m'lik yatay atım=M 6.7-7.0
2.0-5.0 m'lik yatay atım=M 7.0-7.5
karşılık geldiğini kabul edelim#Kayseri ve civarından geçen fayların yıllık kayma hızına göre #deprem tekrarlanma aralıklarını değerlendirelim: pic.twitter.com/Bv9ZWeo5du
— Dr. Ramazan Demirtaş (@Paleosismolog) October 9, 2023