Çocuklarınıza tarihi bir şölen sunabilirsiniz...

Anadolu'nun ilk uygulamalı tıp medresesinin nerede olduğunu biliyor musunuz? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

TAKİP ET >>

Kayseri'nin tarihi zenginliklerinden biri olan Gevher Nesibe Medresesi, Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1204 yılında inşa edilmeye başlanmıştır. Yapı, kız kardeşi Gevher Nesibe'nin vasiyeti üzerine hayata geçirilmiştir. Gevher Nesibe Medresesi, tıp mederesesi (tıbbiye), şifahane (hastane) ve bimarhane hükümlerinden oluşur.

Anadolu'nun ilk uygulamalı tıp medresesi olarak dikkat çeken Gevher Nesibe Medresesi, çağın ilim ve bilim merkezlerinden biri olmuştur. Medrese, eğitim vereilen tıp medresi, hastaların tedavi edildiği şifahane bölümü ve akıl hastalarının su ve müzik sesiyle tedavi edildiği bimarhane bölümüyle de ön plana çıkar. Yapının içindeki kümbette Gevher Nesibe'nin kabrinin yer aldığı tahmin edilmektedir.

Gevher Nesibe Medresesi, Selçuklu mimarisinin özelliklerini içeren dört eyvanlı bir yapıdır. Şifahane'nin taç kapısı, Selçuklu taş işçiliğinin örneklerinden biridir. Günümüzde Selçuklu Medeniyeti'nin her yönüyle ele alındığı ve bimarhane bölümündeki uygulamaların canlandırmalarla sunulduğu Selçuklu Uygarlığı Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Cumhuriyet Meydanı yakınında bulunan Mimar Sinan Parkı içersindedir yer alan Kayseri'nin tarihi önemli bir eseri olan Gevher Nesibe Medresesi, ziyaretcilerine Selçuklu Döneminin tıp eğitimi ve sağlık uygulamalarıyla ilgili bir yolculuk fırsatı sunuyor. Medrese, tarih ve kültür meraklıları için vazgeçilmezlerden duraklardan biridir.

Müze içerisinde etkileşimli ve teknolojik görsellik içeren alanlar yer almaktadır. Ziyaretçiler dinleyerek, deneyerek, uygulayarak ve teknolojik aletleri kullanarak Selçuklu Medeniyeti hakkında bilgiler almaktadır. Müzeyi gezmeye gelen çocuklar için ise çocuk odasında çizgi film ve çeşitli oyuncaklarda bulunmaktadır.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme