CHP Kayserili isim için harekete geçti!
CHP, Milli Mücadelenin gizli kahramanı Zincidereli İsmail Hakkı Durusu için harekete geçti.
Mustafa Kemal Atatürk'ü, Milli Mücadele'nin fitilini ateşlemek üzere Samsun'a götüren efsane Bandırma vapurunun Kayserili kaptanı İsmail Hakkı Bey'le ilgili CHP'den dikkat çeken teklif.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocasinan Belediye Meclis Üyesi Orhan Karakoçluoğlu, Milli Mücadelenin Kayserili gizli kahramanı İsmail Hakkı bey için harekete geçti. Karakoçluoğlu, Kocasinan Belediye Meclisine, Bandırma Vapuru'nun Kayseri Talas Zincidereli kaptanı İsmail Hakkı Bey'in isminin bir bulvar veya mahalleye verilmesi önerisinde bulundu. Diğer yandan bu konuda Atatürkçü Düşünce Derneği de (ADD) İsmail Hakkı Durusu adına Hatıra Ormanı yaptı.
Konuyla ilgili açıklama yapan CHP'li Meclis Üyesi Orhan Karakoçluoğlu, ADD'ye hassasiyeti nedeniyle teşekkür etti.
Karakoçluoğlu, "9 Haziran 2022 tarihli Kocasinan Belediye Meclisine, Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisine sunulmak üzere verdiğim, Bandırma Vapurunun Kayserili kaptanı İsmail Hakkı Durusu'nun ismini bir mahalle veya bulvara verilmesi teklifimizin yaratmış olduğu hassasiyet neticesinde, Atatürkçü Düşünce Derneğimizin de Bandırma Vapurunun Kayserili kaptanı İsmail Hakkı Durusu'nun adına hatıra ormanı yaparak ağaç dikmesi beni tarifsiz memnun etti. Teşekkürler ADD, teşekkürler, Sayın Haluk Bilgesay ...
KAPTAN DURUSU'NUN HATIRALARINDA SAMSUN YOLCULUĞU
Atatürk ve 18 silah arkadaşını Bandırma vapuruyla 3 günlük zor ve tehlikeli bir yolculuktan sonra Samsun'a götürmeyi başaran Kayserili kaptan İsmail Hakkı Durusu, Milli Mücadelenin ateşini yakan bu yolculuğu ‘Paşa'yı Samsun'a götüren sabık Bandırma vapuru süvarisi: İsmail Hakkı Durusu' imzasıyla hatıratlarına şöyle yazdı:
"Atatürk, hareketimizden bir gün önce 15 Mayıs'ta beni Deniz İdaresinden, Harbiye Dairesine çağırttı. Sonra Ata'nın Şişli'deki evinde buluşup, önderin verdiği bilgiler doğrultusunda, rotamızı çizdim. Atatürk, 16 Mayıs'ta Samsun'a hareket edeceğimizi buyurdu. Atatürk gemiye kız kulesi açıklarında bindi. Zira, vapurumuz Sirkeci'de İngilizler tarafından sıkı kontrolden geçirildi. Boğazdan çıkarken müthiş bir fırtınayla karşılaştık. Şiddeti fırtınaya rağmen yolumuza devam etmeye karar verdik. Mahiyetindekiler, deniz tuttuğu için birer birer kameralara girip yattılar. Atatürk ise, kıç taraftaki köşkte bir köşeye dayanmış oturmakta idi. Metanet ve tefekkür içinde bulunuyordu. Son süratimiz olan 7 mil ile Karadeniz'in sert dalgaları arasında yolumuza devam ettik. Mustafa Kemal, Karadeniz'e açıldıktan sonra 'İtilaf Devletleri'nin zarar vermesinden uzak olmak için sahili takip eden rotada gidiniz, bir tehlike halinde gemiyi sahile oturtunuz' emrini verdi.17 Mayıs gece yarısı İnebolu'ya, 18 Mayıs öğle üzeri Sinop'a ulaştık. Bin bir türlü müşkülat içinde 19 Mayıs şafak vakti Samsun'a vardık. Paşa ve mahiyetindekiler iskeleye çıktı. Sonrası malum. Ancak, bazı yazılarda geminin pusulasız ve pareketesiz (vapurun hızını ölçen alet) olduğuna dair bilgiler doğru değildir. Karadeniz'e de ilk kez açılmadım. 1891 yılında stajiyer kaptan olarak 'Kayseri& isimli vapurda, daha sonraları pek çok gemide, 1915'de 'Doğan' vapurunda son olarak da 1 Mayıs 1919'da Bandırma Vapurunun süvari kaptanlığına atandım.''
İŞTE CHP'NİN MECLİSE SUNDUĞU O ÖNERİ