"CEZA YAZMAKTAN ZEVK ALMIYORUZ"

TAKİP ET >>

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Daire Başkanı Mustafa Çangal, sürücülerin trafik cezalarıyla ilgili isyan ettiklerini belirterek, bu durumdan yana dert yandı. Çangal, trafik cezası yazmaktan dolayı hiç kimsenin ne keyif ne zevk almadığını dile getirerek, 'Biz sizlerin kazancını küçük bir kuralla ceza olarak ödemenizi değil, aileniz ve çocuğunuz için harcamanızı isteriz.' şeklinde konuştu.

Kayseri'nin ev sahipliğinde 'Ticari Araç Sürücülerinin Bilgilendirilmesi ve Bilinçlendirilmesi Projesi' toplantılarının 20. Hilton Otel'de yapıldı. Toplantıya Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Daire Başkanı Mustafa Çangal, Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Ateş ile, bazı daire müdürler, ticari araç sürücüleri katıldı.

Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Ateş'in açılış konuşmasının ardından Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Alan söz alarak, davetlilere kentle ilgili bilgi verdi.

“DEĞİŞİM ŞART”

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, yaptığı konuşmada değişimin önemine değindi ve değişimi yakalayamayanların yok olacağını kaydetti.

Özhaseki, değişim olgusunun herkes tarafından iyi algılanması gerektiğini dile , getiren Özhaseki, 'Değişimi anlayamayan, gelecek için yatırımlar yapamayan, projeler üretemeyen şehirler bugün köy konumuna geliyor. Sürekli başka şehirlere göç veriyor. Göç verilen şehirlerde gelişen, değişim olgusunu iyi algılayarak projeler geliştirip yatırım yapan kentler oluyor. Böyle olunca bu kentlerde ticaret daha canlı oluyor ve pasta büyüyor. Pastadan herkes faydalanıyor. O nedenle hangi işte olursak olalım, ne iş yaparsak yapalım değişimi yakalamak zorundayız' dedi.

“ASIL SORUN KURALLARA UYMAMAK”

İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, karayollarında ve şehir içinde yaşanın trafik kazaları ile ilgili sorunları dile getirerek, insanların karayollarında kaza değil birbirlerini öldürdüğünü ifade etti. Kurallara uyulmaması sonucu karayolunda çarpışmaların meydana geldiğini belirten Aydın, ' Kazaların asıl sebebi kurallara uymamak ve bunun sonucu olarak karayollarında birbirimizi öldürüyoruz. Bir yılda 3 bin 700 insanımız mezara gitti. Türkiye'de 18 milyon araç var ve bu sayı her geçen gün artıyor. Dünyanın da en büyük sorunu olan trafik kazalarının engellenmesi adına yapacağımız tek şey kurallara uymaktır' diye konuştu.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, konuşmasında ticari araç sahibi esnafların yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Apaydın, bazı düzenlemelerle kolaylıkların sağlanmasına karşın pahalı olan akaryakıt ve birde korsan iş yapanlardan dolayı esnafın mağdur olduğunu dile getirdi. Taşımacılık yapan esnafın küçülerek geriye gittiğini aktaran Apaydın, bunda en çok akaryakıt maliyetlerini göstererek, büyümekte zorlandıklarını ifade etti.

“HELAL KAZANDIĞIMIZ PARAYI NEDEN CEZA OLARAK ÖDEYELİM”

Trafik Hizmetleri Daire Başkanı Mustafa Çangal, konuşmasında son yıllarda trafik cezalarının yüksek ve çok fazla olmasından dolayı gelen şikayetlerin arttığını kaydetti. Büyük cezalar yazıldığı ve hep bana dek geliyor düşüncesinin hakim olduğunu anlatan Çangal, şunları söyledi. 'Bizler, bu cezalardan ne keyif ne zevk alıyoruz. Yazılan cezalar ne memura, ne teşkilata farklı bir şekilde yansıyor. Tamamen maliyeye hazineye gidiyor. Oradan sizlere farklı şekilde yansıyor. Görevi ve konumu gereği yazılması gereken cezalarda ‘Ya hep beni mi buluyorsunuz' demeyin. Öyle değil, çünkü sizi bulmuyoruz. Sizler müşterek konulan kurallara uymadığımız zaman kamu görevliler vazifesini yapmak zorunda. Bu bizim işimiz. Helal kazandığımız parayı neden bir kural ihlalinden dolayı ceza olarak ödeyelim. Onu güzel güzel harcamak varken neden küçük bir kural ihlali yapıyoruz. Yapmayalım. Güzel ve örnek olalım. Bundan kaçınmayalım.'

“ÇOCUKLAR KAMYONCU AMCA DİYOR VE SİZE ANLAM YÜKLÜYOR”

Okullarda çocukların minibüs, kamyon ve otobüs şoförlerine ayrı bir anlam yüklediğini hatırlatan Çangal, 'Çocuklarımız sizlerden 'Kamyoncu amca', Minibüsçü amca', 'Otobüsçü amca' diye bahsediyor. Sizi örnek aldığı için size ayrı bir anlam yüklüyor. O zaman bizlerde onlara örnek olma adına kurallara uymalıyız. Onlara kötü örnek olmamalıyız' diye konuştu.

Çangal, ticari araç sürücülerinin bulundukları şehirdeki insanlarca kurallara uyma, araç sürüşü konusunda da örnek alınması gerektiğini ve bunu Kayseri'nin başaracağına işaret ederek, 'Yıllık dünyada 1 milyon 200 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise 4 bine yakın insanımız hayatını kaybediyor. 18 milyon adet Türkiye'de araç var. Bunların 7.7'si ticari araç. Ticari araçların karıştığı kaza sayısı ise yüzde 15 oranında. Bu oranda yüksek ve daha az olması gerekir.' şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından, bazı katılımcılara günün anısına Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından plaket verildi. Haber/Foto: Cafer ZENGİN

Bakmadan Geçme