ÇELİK'TEN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA!
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Mimarlar Odası Kayseri Şubesi'nin düzenlediği 'Göç' konulu Kent Tartışmaları programına katıldı. Toplantıda göçün sebepleri ve Kayseri'ye yapılan göçle ilgili önemli verileri paylaşan Başkan Çelik, Kayseri'nin nüfusunun son 15 yılda yüzde 20 arttığını söyledi. Başkan Çelik, bir taraftan artan nüfusa göre şehri planlarken bir taraftan da insanları mutlu oldukları yerde yaşatmak suretiyle ilçelerdeki göçü önlemek için çalıştıklarını söyledi.
Mimarlar Odası Kayseri Şubesi'nin Kent Tartışmaları programına Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'in yanı sıra Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı, mimarlar, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıyı açan Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Eda Velibaşoğlu, üçüncüsünü yaptıkları Kent Tartışmaları'nın ana temasının 'Göç' olarak belirlendiğini söyledi. Velibaşoğlu, Kent Tartışmaları ile konusundaki uzman kişileri bir araya getirerek kentlere dair göçle ilgili yaşanan gelişmelerin sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesinin amaçlandığını belirtti.
'KAYSERİ'DE 40 BİN SURİYELİ VAR'
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de toplantıda Kayseri'deki göçe dair önemli bilgiler verdi. İnsanların göç etme nedenlerini dile getirerek sözlerine başlayan Başkan Çelik, 'Günümüzde insanların öncelikle iş ve istihdam alanlarına yönelik göç ettiklerini görüyoruz. Eğitim, sağlık, sosyal donatılar gibi imkanlara erişim ile doğal afetler ve savaşlar da göçün ana gerekçeleri arasında. Suriye'deki savaş nedeniyle bugün şehrimizdeki Suriyeli sayısı 40 bini geçti' dedi.
KAYSERİ NERELERDEN GÖÇ ALIYOR?
Yerel yöneticilerin yaşadığımız kenti tasarlarken göç olgusunu ve nüfus hareketliliğini göz önüne alması gerektiğini vurgulayan Başkan Mustafa Çelik, Kayseri'nin aldığı göçle ilgili çarpıcı rakamlar verdi. Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: 'Kayseri'nin nüfusu 2000'den bu yana yüzde 20 artmış durumda. Buna karşılık, komşu illerimizden Sivas'ın nüfusu yüzde 18, Yozgat'ın yüzde 37, Niğde'nin yüzde 2 ve Nevşehir'in nüfusu ise yüzde 8 düşmüş. İlçelerimizdeki tabloya baktığımızda ise Melikgazi, Kocasinan, Talas ve İncesu dışındaki tüm ilçelerimiz göç vermiş durumda. İnsanlar yaşadıkları yerde istedikleri imkanları bulamayınca göç etmek durumunda kalıyorlar. İlçelerimizin yanı sıra komşu illerin ilçelerinden de Kayseri'ye göç ediliyor. Kayseri'nin Türkiye ortalamasının üzerinde büyümesi ana göç sebebi. Burada da belediyemizin yaptığı çalışmalar en önemli faktör. Erciyes Kış Sporları Merkezi, Harikalar Diyarı, spor yatırımları, Serbest Bölge, esnaf siteleri gibi iş ve istihdam imkanını artıran projeler nedeniyle insanlar Kayseri'yi tercih ediyor. Üniversitelerimiz ve sağlık yatırımları da ana faktörlerin başında geliyor.'
'KENTİ YENİDEN PLANLIYORUZ'
Kentin önümüzdeki 30, 40, 50 yılı tasarlanırken göç rakamları ve bu rakamların gelecek yıllardaki seyrinin dikkate alınması gerektiğini de belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, 'Kentin geleceğini planlarken nüfus projeksiyonun nereye gideceğini inceleyeceğiz ve ondan sonra kenti tasarlayacağız. Ticaret ve endüstri bölgeleri nerede olacak? Spor tesislerini ve turizm alanlarını nasıl planlayacağız? Yeşil alanlar bu nüfusa göre nerelerde ve nasıl olmalı? Sağlık tesisleri, eğitim yatırımları ve diğer sosyal donatılar nerelerde olacak? Tüm bunları nüfus projeksiyonuna göre planlamamız gerekiyor. Bütün bu donatılara göre de yeni iskan alanlarının şehrin hangi bölgelerinde olacağını tasarlamalıyız. Şehrin doğusunda iskan alanları, batısında da iş imkanları olursa her gün insanları 40 kilometre taşımak zorunda kalırsınız. Buna göre şehri yeniden planlamak gerekir. Tabi bunlara göre ulaşımı da planlamak zorundasınız. İşte biz bunun için kentin yeni imar planlarını hazırlarken bir taraftan da ulaşım master planını hazırlıyoruz. Kayseri yaşayan bir şehir olduğu için ulaşım ve imar planını yenilemek zorundayız' diye konuştu.
'İNSANLARI DOĞDUKLARI YERDE DOYURALIM'
Bir taraftan artan nüfusa göre şehri planlarken bir taraftan da ilçelerdeki göçü önleme çabası içinde olduklarını dile getiren Başkan Mustafa Çelik, 'Göreve gelir gelmez insanlar şehirde mi yoksa doğdukları yerde mi yaşamaktan mutlu diye bir araştırma yaptırdık. Açık ara herkes 'İmkanlarımız olursa doğduğumuz yerde yaşamak isteriz' diyorlar. O halde şehri yatay büyütelim diye düşünüyoruz. İlçelerde iş imkanlarını artıralım ve insanları doğdukları yerde doyuralım şeklinde bir projemiz var. Bir taraftan artan nüfusa göre şehri planlayacağız; ama bir taraftan da ilçelerdeki göçü önlemek için çalışacağız' dedi.
Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı da, göçün çağımızda zorunlu ve kaçınılmaz bir olgu olduğunu ifade ederek Türkiye'nin etrafındaki ülkeler açısından bir cazibe merkezi olduğunu söyledi. Vali Yardımcısı Avcı, Kayseri'nin hem göç alan hem de iyi organize edilmiş bir şehir olduğunu kaydetti.