Çağımızın hastalığına dikkat!
Kayseri'de bazı kişilerin muzdarip olduğu hastalıkların başında gelen saçkıran hastalığının en önemli sebeplerinin başında ise stres gelmektedir. Erkeklerde kadınlardan daha fazla görülen saçkıran daha çok 30'lu yaşlarda görülmeye başlıyor. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Son yıllarda çok fazla görülen saçkıran hastalığının tıbbi adı ‘alopesi areata' olarak biliniyor. Kayseri'de de bazı kişilerde görülen saçkıranın en önemli sebeplerinin başında ise stres gelmektedir. Saçkıran kişinin saç, kaş, kirpik veya sakal gibi tüylü alanların aniden dökülmesi ile ortaya çıkıyor. Erkeklerde kadınlardan daha fazla görülen saçkıran daha çok 30'lu yaşlarda görülmeye başlıyor.
Saç kıranın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, stres, genetik yatkınlık, tüketim sistemi, travma, hormonal değişiklikler veya diğer sağlık sorunları da tetikleyici faktörler olarak rol oynayabilir.
Evde saç kıranın iyileşmesi için uygulanan kocakarı tedavi yolları da mevcuttur ama her vaka farklı olabilir bu yüzden saç kıran tedavisi için en uygun yöntem, bir dermatolog tarafından belirlenmelidir. Bu nedenle, bir uzmana başvurmak ve doğru tedaviyi belirlemek çok önemlidir.
Evde saç kıranın iyileşmesi için uygulanan kocakarı yöntemlerinden bazıları ise şunlardır:
Aloe vera: Aloe vera bitkisini kesin ve içindeki jeli çıkarın. Daha sonra bu aloe vera jelini saçınıza sürün. Yaklaşık olarak bu yöntemi 20 dakika boyunca beklettikten sonra ılık su ile temizlenir.
Zerdeçal: Taze zerdeçal kökünü güzelce ezdikten sonra zerdeçal az bir su ile karıştırılıp saçkıranlı bölgeye sürerek 20 dakika bekletilip ılık su ile temizlenir. Bu kürü günde iki kere tekrardan saç çıkana kadar uygulanır.
Sarımsak: Saçkıran tedavisinde ilk akla gelen doğal tedavi yöntemi sarımsaktır. Sarımsak saçkıran tedavisinde direkt olarak dökülmenin meydana geldiği bölgeye sürülmektedir. Bunun yanı sıra sarımsak bıçak değmeden elle soyulmalıdır. Soyulan sarımsak zeytinyağı ile ezilerek de saçkıranın olduğu bölgeye sürülür. Bu uygulama gece yatmadan önce yapılır ve sabaha kadar bekledikten sonra durulanır. Hafta 2 ya da 3 kez yapılmalıdır.
Elma Sirkesi: Doğal evde yaptığınız elma sirkesini saç derisine masaj yaparak 1 saat beklettikten sonra ılık suyla yıkayınız.
Tuz: Ilık su içerisine bir miktar tuzu döktükten sonra ihtiyaç duyulan bölgeye bu tuzlu suyu sürebilirsiniz. Yaklaşık 15 dakika beklettikten sonra bölgeyi ılık su ile temizleyebilirsiniz.
Limon otu yaprağı: Limon otu yapraklarını ezerek üzerine ayran ilave edin. Elde ettiğiniz macun kıvamındaki içeriği saçkıranlı bölgeye direkt olarak sürebilirsiniz. 20 dakika bekledikten sonra ılık suyla yıkayınız.
Hindistan cevizi yağı: Doğal hindistan cevizi yağı ile saçkıranın olduğu bölgeye 1 hafta boyunca masaj yapılması, dökülen bölgede yeniden saç köklerinin beslenmesine yeniden çıkmasına yardımcı olabilir.
Antioksidan ve C vitamini deposu olan greyfurt meyvesinin ılık su ile karıştırılarak saçkıran olan bölgeye sürülmesi yeniden saç çıkmasında yardımcı olabilir.
Aynı zamanda D vitamini takviyesi ile de destekleyebilirsiniz.