Büyükkılıç'tan korkutan açıklama: Bu 2 okul daha önce de depreme dayanıklılık bağlamında yetersizdi!

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ın, deprem sonrası hasar tespit açıklamaları konusunda yaptığı açıklamalar tartışmaları beraberinde getirdi. Büyükkılıç ile Bakanlığın rakamları arasında büyük fark ortaya çıkarken, Başkanın iki okulla ilgili deprem öncesi de bu okulların depreme dayanıksız olduklarının bilindiğine yönelik açıklaması akıllarda soru işaretleri bıraktı. Peki, depreme dayanıksız bu okullarda bugüne kadar eğitim devam ediyor muydu, etmiyor muydu? Depreme dayanıksız okullar biliniyor ise neden önlem alınmadı? Bundan sonra bu okullarda varsa eğitim devam edecek mi, ya da bu okullar ne olacak?

Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET >>

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Kayseri'deki hasar tespit çalışmaları konusunda yaptığı açıklamada, kentte 4 ağır hasarlı konutun olduğunu ve bir tanesinin acil yıkılması gereken bir konut olduğunu belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri ise “Kayseri'de 25 binada acil yıkılması gereken ağır hasar var” açıklaması yapmıştı. Bu yöndeki farklı açıklamalar dikkat çekerken Büyükkılıç'ın hasarlı okullar açıklaması da kafaları karıştırdı. Bu okullarda eğitimin devam edip, etmeyeceği merak konusu olurken, dikkat çeken bir ayrıntı daha gün yüzüne çıktı. Büyükkılıç, hasarlı iki okuldan bahsederken, “Bunlar zaten daha öncede, deprem olmadan öncede depreme dayanıklılık bağlamında yetersiz olduğu yönünde test edilen okullar” ifadesini kullandı. Bu ifade depreme dayanıksız oldukları ifade edilen bu okullarla ilgili şu soruları akıllara getirdi: Bu depreme dayanıksız okullar hangileri ve bu okullarda eğitim devam ediyor mu, ya da edecek mi?”
DEPREME DAYANIKSIZ OKULLARDAN BİRİ YEŞİL MAHALLEMİZDE BİRİ DE BARBAROS MAHALLESİ'NDE
Büyükkılıç, akıllarda soru işaretleri bırakan açıklamasında, “2 adet okul ağır hasarlı olarak biliniyor. Bunlar zaten daha öncede deprem olmadan öncede depreme dayanıklılık bağlamında yetersiz olduğu yönünde test edilen okullar. Onlardan gereken işlem yapılacak. Yine o okullarla ilgili zaten yığma yapılar. Biri Yeşil Mahallemizde biri de Barbaros Mahallesinde galiba...” ifadelerini kullanmıştı.
4 TANE AĞIR HASARLI KONUT, 1 TANE ACİL YIKILMASI GEREKECEK KONUT
Diğer yandan Büyükkılıç, önceki gün Kayseri ile ilgili olarak yaptığı açıklamada deprem sonrası 2 bin incelemenin yapıldığını söyledi. Büyükkılıç, “2 bin inceleme yapıldı. 1700 tanesi sisteme aktarıldı, sonuçlandırıldı. 4 tane ağır hasarlı konut, 1 tane acil yıkılması gerekecek konut hepinizin bildiği, onun takip edilmesi lazım. İki adet ağır hasarlı 5 katlı bilgisi var. Bir tane 8 katlı yapı var. Üç adet ağır hasarlı minare var” dedi.

PEKİ ÇEVRE BAKANLIĞI KAYSERİ İLE İLGİLİ NE DEMİŞTİ?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 il dahil toplam 13 ilde yürütülen hasar tespit çalışmalarında şimdiye kadar 236 bin 410 binada yer alan 1 milyon 279 bin 576 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldığını bildirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve aralarında Kayseri, Niğde ve Kilis'in de bulunduğu 13 ilde hasar tespit çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bakanlığa bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü 6 bini aşkın uzman ekibiyle deprem bölgelerinde çalışmalarına devam ediyor. Kayseri'de toplam bin 643 binadaki 62 bin 432 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. 25 binada bulunan 646 bağımsız birimin acil yıkılması gereken ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi. 74 binadaki 2 bin 588 bağımsız birimin orta hasarlı, 737 binadaki 29 bin 633 bağımsız birimin az hasarlı, 787 binada bulunan 28 bin 955 bağımsız birimin de hasarsız olduğu tespit edildi.


Bakmadan Geçme