Burayı gördünüz mü? Tarihe tanıklık etmiş!

Bizans kumandanlarından Selçuklu hükümdarlarına kadar birçok tarihi olaya tanıklık eden bu kaleyi biliyor musunuz? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

TAKİP ET >>

Develi Kalesi, Develi'nin batısındaki hakim bir tepe üzerinde bulunan tarihi bir yapıdır. Bugün sadece kalıntılarının küçük bir kısmı görülebilmektedir. Kale, burçlarda moloz taş ve müdafaa duvarlarında kaba yontu taş kullanılarak inşa edilmiştir. İç kalede yer alan iki yarım daire burç ve iç surlarda bulunan iki dikdörtgen burç günümüze ulaşan bölümlerdir. Kalede herhangi bir kitabe bulunmaması, kesin bir tarih verilmesini zorlaştırmaktadır. Ancak bazı tarihçilere göre kalenin Bizans ve Selçuklu dönemlerinde aktif olarak kullanıldığı düşünülmektedir.

Develi Kalesi, stratejik bir konumda yer aldığı için birçok tarihi olaya tanıklık etmiştir. Bizans döneminde, Bizans kumandanları Atom ve Apusahl'ın buraya sığındığı bilinmektedir. Ayrıca II. İzzettin Keykavus ile IV. Rüknettin Kılıçarslan arasındaki taht kavgası sırasında IV. Rüknettin Kılıçarslan'ın Develi Kalesi'ne kaçtığı ve bir süre burada ikamet ettiği kaydedilmiştir. 1398 tarihinde Dulkadıroğulları Beyi Mehmed Bey'le taht mücadelesine giren Sevli Bey, Mehmed Bey'e yenilerek Develi Kalesi'ne kaçmak zorunda kalmıştır.

Develi Kalesi, üç ana bölümden oluşmaktadır: iç kale, iç surlar ve dış surlar. İç kale, yarım yuvarlak burçlarla çevrilidir ve büyük ölçüde tahrip olmuştur. İç surlardan ise günümüze sadece iki dikdörtgen burç ulaşabilmiştir. Kaledeki yapılar genellikle kaba yontu taş ve moloz taş kullanılarak inşa edilmiştir.

Develi Kalesi, Osmanlılar döneminde önemini kaybetmesi sebebiyle restore edilme ihtimali düşüktür. Günümüzde kalenin çevresindeki doğal güzelliklerle birlikte tarihi atmosferi ziyaretçilere sunmaktadır.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme