Bünyan halısı, Türkiye'nin kültürel mirası olmaya devam ediyor...

Bünyan ilçesi, Türkiye'nin halı dokumacılığı konusunda önemli bir merkezi olarak bilinmektedir. Bünyan Halısı, zengin desenleri ve özgün dokuma teknikleriyle ün kazanmıştır. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bültenimizde...

TAKİP ET >>

Kayseri ili bünyan ilçesi ve çevresinde dokunmakta olan atkı ve çözgüleri pamuk, ilmelik ipleri yün, orta kaliteli halılar bünyan halıları olarak isimlendirilmiştir.

Kayseri ve çevresi geleneksel türkmen dokumacılığın yaygın olduğu mahalli halı bölgelerimizdendir. Seyahatnamelerdeki bilgilerde çok eski dönemlerden itibaren Kayseri, Sivas ve Aksaray'da anadolunun en güzel halılarının dokunmakta olduğu kaydedilmektedir. Bünyan halıcılığı, geleneksel ve otantik özellikteki yöresel el halılarından farklı olarak, daha sık kaliteli, tasarımlanmık bitkisel ve geometrik desenli halılarımızdandır. Türklerin en sevdiği renk olarak bilinen kırmızı rengin aselet sembolü olması, bu rengin sık sık kullanılmasına sebep olmuştur. Kırmızı renkten sonra sarı, mavi, yeşil, siyah ve beyaz renkler de ağırlıklı bir şekilde kullanılmaktadır.

Desen ve renk özellikleri: Kayseri, Bünyan ve çevresinde dokutturulmakta olan Bünyan halıları, köşe göbek, sandıklı, serpme, buğdaylı, çevreli, çok çiçek, ince çiçek, nazar gibi desenleri ile orta kalite ticari el halılarımızın en çok talep edilenlerindendir.

Bakmadan Geçme