Bünyan'da halı feryadı
Vali Orhan Düzgün, Bünyan ilçe ziyaretlerinde ilk olarak Bünyan Kaymakamlığını ziyaret etti.
Vali Orhan Düzgün, ilçe ziyaretlerine devam ediyor. Düzgün bu kez de beraberindeki daire müdürleri ile birlikte Bünyan'ı ilçesinde incelemelerde bulundu. Ziyarette hem ilçe Kaymakamı hem de belediye Başkanı Vali Düzgün'e, “Bünyan Halısı yok oluyor” diyerek dert yandı.
Vali Orhan Düzgün, Bünyan ilçe ziyaretlerinde ilk olarak Bünyan Kaymakamlığını ziyaret etti. İlçe protokolü tarafından karşılanan Vali Düzgün'e, daha sonra Kaymakam Engin Aksakal, brifing verdi.
Eğitim, sağlık ve güvenlik konularında yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Kaymakam Aksakal, yeni devlet hastanesi konusunda arsa sıkıntısının yaşandığını belirterek, “Bu konuda hayırseverlerimizin desteği var ancak yeni hastanenin nereye yapılacağı ve eski hastane binasının ne şekilde değerlendirileceği konuları netlik kazanmadı. Bakanlıkla görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. Aksakal ile birlikte bazı ilçe yöneticileri ayrıca Bünyan'da yapım çalışmaları devam eden Meslek Yüksek Okulu'nun hayata geçirilmesi konusunda da Vali Düzgün'den destek istedi.
Kaymakam Aksakal, ilçe hakkında verdiği brifingde Bünyan Halısı konusuna da vurgu yaptı. Bünyan halısının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını ifade eden ve bu konuda Vali Düzgün'e dert yanan Aksakal, “Dış kaynaklı ürünlerin piyasaya sunumu, düşük işçilik ücretleri, tüccarların fiyatları yüksek tutması ve aile yapılarının değişmesi gibi nedenlerden ötürü Bünyan Halısı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu konuda bizde çalışmalar ve projeler yapıyoruz ama yeterli olmuyor” dedi.
Bünyan Kaymakamlığı'nın ardından Belediye Başkanı Mehmet Özmen'i makamında ziyaret eden Vali Düzgün, burada da ilçede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. İlçe Belediye Başkanı Mehmet Özmen, yaptıkları ve yapacakları projeler hakkında Vali Düzgün'e bilgi verdi. İlçede spor kamp merkezi yapımına yönelik bir çalışma yapmak istediklerini dile getiren Özmen, “Bu kamp merkezimizi 42 odalı bir tesis olarak düşünüyoruz. İçerisinde voleybol, basketbol sahalarının yanı sıra bir normal ebatlardaki futbol sahası ile iki mini futbol sahası yapacağız. Böylece ilçede sportif faaliyetlerin artmasını ve bunun yanında bazı takımların kamp yapmasına olanak sağlayacağız” dedi.
Özmen'in bu projesini açıklamasının ardından Vali Düzgün, “Devlet kaynaklarının doğru değerlendirilmesi konusunda ben bu projeye gerek olmadığını düşünüyorum. Bünyan'ın tarihi ve kültürel değerlerine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Çünkü Erciyes Projesi var ve orada bu tarzsa çalışmalar yapılıyor. Orası dururken buraya takımlar gelmez. Yani proje boşa yapılmış olur, ekonomik olmaz ve sizi zorlar.” yanıtını verdi.
Bunun üzerine bir kez daha söz alan Belediye Başkanı Mehmet Özmen, “Sayın Valim, biz daha çok amatör spor kulüplerine yönelik bir tesis düşünüyoruz. Yoksa Erciyes'e rakip olmak ne haddimize, o kadar gücümüz de zaten yok” yanıtını verdi.
Başkan Özmen de ziyarette Kaymakam Aksakal gibi Bünyan Halısı konusunda Vali'ye dert yandı. 1996 yılında Sümerbank'ın kapatılması ile birlikte bu alandaki ticari faaliyetlerin de azaldığına dikkat çeken Özmen, şunları söyledi: “Daha önce 3 bine yakın tezgâh vardı. Ama yıllar geçtikçe bu sayı azaldı. Biz de belediye olarak halıcılığın gelişmesi için Ah de vefa adında proje hazırladık. 10 tezgahta halı dokuyoruz ama bu da yeterli olmuyor. Halıcılık en azından ilçede yaşasın diye çaba harcıyoruz. Bu işte ne yazık ki tembellikte var” şeklinde konuştu.
Vali Orhan Düzgün de Bünyan Halısı konusunda kendisine iletilen sıkıntıların ardından yaptığı açıklamada ise, “Bünyan Halısı ilçenin marka değeri. Bu marka değeri mutlaka korunmalıdır. Örneğin Sultan Hanı var ilçede. Eğer orası iyi bir işletmeciye verilir ve cazip hale getirilirse turlar gelir. Orada insanları yemek yiyeceği, hediyelik eşya konusunda alışveriş yapacağı alanlar yapılırda bu ilçeye fayda sağlar. Hem balıkçılık gelişir hem halılar turistlere gösterilir böylece bir sirkülasyon olur. Turizm tarımı, hayvancılığı ve el sanatlarını geliştirebilecek olanakları da beraberinde getirir” diye konuştu.
İlçe Jandarma Komutanlığı ile Emniyet Müdürlüğü'nü ziyaret eden Vali Düzgün, Bünyan temaslarında daha sonra ilçede Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İl Özel idare işbirliği ile hayata geçirilen sera projelerini inceledi ve yetkililerden bilgi aldı.
Burada açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, örtü altı sebze yetiştiriciliği çiftçilere yönelik alternatif gelir kaynağı olarak ele aldıklarını kaydetti. Özkan, şöyle konuştu: “Bu amaçla il müdürlüğümüz tarafından il özel idaresine sunulan proje kapsamında encümen kararı ile ayrılan bütçeden 14 ilçede bulunan 38 yetiştiricimize 500 metrekarelik sera kurulması planlandı ve kuruldu. İmkanlar doğrultusunda sera faaliyetlerimiz devam edecek”
Yapılan konuşmaların ardından projeye emeği geçenlere plaketleri verildi.
Vali Düzgün ve beraberindekiler, serada incelemelerde de bulunarak, işletmeciliği yapan çiftçilerle konuştu. Sera işletmecisi olan çiftçilerden Mahmut Olcay, Vali Düzgün'e yetiştirdikleri bazı şifalı bitkiler hakkında da bilgi verdi. Vali Düzgün, özellikle saç beyazlatmasını ve dökülmesini engellediği belirtilen “Kalanchoe çiçeğine” ilgi gösterdi ve Olcay'dan bilgi aldı.
Bünyan temaslarında son olarak Selçuklu eseri olarak ifade edilen Sultanhanı Kervansarayı'na giden Vali Düzgün, kervansarayı gezdi. Vali Düzgün, burada el sanatları işi ile uğraşan engelli vatandaş Hüseyin Şahin'le de yakından ilgilenerek, yaptığı ürünlere yönelik malzeme ve pazarlama konusunda yaşadığı sıkıntılarını dinledi ardından da Şahin'e imkânlar doğrultusunda gerekli yardımların yapımlı için yetkililere talimat verdi. Bünyan ziyaretleri ile ilgili olarak basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Düzgün, seyahat acentelerin buralara davet edilmesi gerektiğini ve Bünyan'ın tarihi değerlerinin tur kapsamına alınması gerektiğini söyledi.
Düzgün, şunları söyledi: “Buralar tanıtıldıkça buralara gelen turist sayısı artarak, tüm sektörlerin olumlu olarak etkileneceğini düşünüyorum. Her gün birkaç tur otobüs geldiğini düşünürseniz buradaki kervansarayın bazı bölümlerinin hediyelik eşya olması ve yemek içme mekanına dönüştürülmesi Bünyan'ın yöresel ürünleri tanıtılması adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ne kadar çok kişi gelirse Bünyan halısına talep artıracaktır. Tüm sektörleri ekonomik olarak kalkındıracaktır. Buraların tanıtımları yapılarak, hem Türkiye'de hem yurt dışında seyahat acenteleri çağırılarak, info turlar yaparak tur kapsamına alındığında buralara ilginin artacağını düşünüyorum”
İlçenin gelişmesi için bazı projelerin hayata geçirildiğini dile getiren Vali Düzgün, Bünyan'da seracılık faaliyetleri ile birlikte ürün çeşitliliğinin de arttığını ve bu çalışmanın bölge insanına gelir kapısı olarak da fayda sağladığını söyledi. Düzgün, ilçede eğitimde de öneli çalışmaların yapıldığını ve okul öncesi eğitim oranının yüzde 80'ler civarında olduğunu vurguladı. Haber/Foto: Cafer ZENGİN