Bu okulda ne oluyor?
Yavuz Selim İlköğretim Okulu idarecilerinin okulda görev yapan öğretmenlerden okula geliş gidişlerde parmak izi aldığı iddiaları eğitim camiasında tepki ile karşılandı. İddialara göre okul idaresi, öğretmenlerin isteği dışında parmak izi aldığı ve giriş-çıkışları böyle kontrol ettiği ifade edildi.
Türk Eğitim-Sen 1nolu Şube Başkanı Muharrem Çolak uygulamanın yasa dışı ve kanunsuz olduğunu söyleyerek, “Türkiye OHAL döneminden çıkıp normalleşme dönemi yaşarken, okul idarecilerinin yaptığı bu uygulamalar hangi hak ve gerekçelerle yapılmaktadır? Yetkililerle konuştuk. Kimsenin haberi yok. Keyfi bir uygulama. İş barışına suikasttır” dedi. Çolak, konunun takipçisi olacaklarını yetkililerden konunun gereğinin yapılmasını istedi.
Kayseri'de Yavuz Selim İlköğretim Okulunda yaşandığı iddia edilen Parmak İzi uygulaması eğitim camiasının tepkisini çekti. Türkiye'nin başka hiçbir ilköğretim okulunda böyle bir uygulamanın olmadığını söyleyen Türk Eğitim-Sen 1 Nolu şube Başkanı Muharrem Çolak, parmak izi almanın öğretmene hakaret olduğunu ve iş barışını zedeleyeceğini belirtti.
Okul idaresinin yapmış olduğu uygulamaların Kanunsuz ve hukuka aykırı olduğunu, parmak izi almanın kişisel veri olduğunu iddia eden Sendika Başkanı Muharrem Çolak konu ile ilgili yaptığı açıklamasında şunları söyledi. “Bunu yapan idareci arkadaşlarımız, ne Milli Eğitim Bakanlığının ne Milli Eğitim Müdürlüğünün ne de Valiliğin böyle bir emri ve genelgesi ile yapmadığını biliyoruz. Bunu keyfi uygulama ve hakaret kabul ediyorum. Öğretmen arkadaşlarımızın okula girip çıkarken parmak izi okutup evine dönmesi bu arkadaşlarımıza yapılmaması gereken bir uygulama. Bu durumu öğrendikten ve teyit ettikten sonra İl ve ilçe milli eğitim yetkilileri ile görüştük. Kimsenin haberi yok. Bunlar Kişiye özel bilgilerdir, parmak izi de dâhil. Bu anayasal bir suçtur. Özel izin alınmadan hangi hak hangi gerekçe ile yapıldığını merak ediyoruz.”
Okulda bir düzensizlik varsa bunu sağlayacak olan kişilerin idareciler olduğunu, bunu yapmanın da kuralları bulunduğunu söyleyen Çolak, “Derslere düzenli girip çıkılsın diye yapmışlar. Ama böyle öğretmenlerin okula geç kalma durumları varsa ya da alışkanlık haline getirdilerse, kanundaki yaptırımı bellidir. Siz soruşturmasını açarsınız, savunmasını alırsınız cevabını resmi olarak verirsiniz. Parmak izi uygulamasıyla aşağılayarak mobing uygulayarak, hangi hakla böyle davranırsınız bir öğretmene? Müdür ve Müdür muavinlerinin görev ve yetkileri bellidir. Orada 40'a yakın öğretmenin parmak izi alınmış”dedi.
Okulda görev yapan öğretmenlerin de bu olayı kabullenmelerine üzüldüklerini ifade eden Türk Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Çolak, “. Orada 40'a yakın öğretmenin parmak izi alınmış. Bunu kabullenen arkadaşlarımıza da üzüldük. Ben de bir öğretmenim, bunu nasıl kabul edersiniz doğru mu bu? Okul idaresinin bu keyfi uygulamasını kınıyoruz bir eğitim çalışanı olarak. Sadece Yavuz Selim İlköğretim okulunda var bu uygulama” dedi.
Türkiye'de olağanüstü halin olmadığını OHAL döneminde bile bu uygulamaların olmadığının altını çizen Muharrem Çolak, “Savaş halinde değiliz, Ohal kaldırıldı, Türkiye normalleşirken bazı okul müdürleri anormalleştirmeye, ortamı germeye başladı. Yapılan iş barışına suikasttır. Bir öğretmene böyle davranamazsınız. Bu şekilde kontrol olmaz. Bu olayın takipçisi olacağız. Bu olayı kapattırmayacağız. Bu uygulamanın hangi sıfat, vasıf ve sorumlulukla yapıldığının cevabını yetkililerden bekliyoruz” diyerek konunun takipçisi olacaklarını ve yetkilileri göreve çağırdıklarını söyledi.
Haber/Fotoğraf: Emre POLAT